Barcelona celebra el centenari de la Comissió de Cultura que va impulsar la renovació pedagògica i la construcció d’escoles públiques a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona celebra el centenari de la Comissió de Cultura que va impulsar la renovació pedagògica i la construcció d’escoles públiques a la ciutat

05/10/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit avui la inauguració dels actes de commemoració del centenari de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament, que l’any 1916 va impulsar la construcció d’escoles públiques a la ciutat amb vocació d’innovació pedagògica.

La Comissió buscava resoldre el dèficit d’escolarització de les classes populars a Barcelona, amb la construcció d’edificis que embellissin la ciutat i alhora fossin veritables palaus per a la infància. Planificació escolar i planificació urbanística van anar de la mà per assolir uns objectius socials, generant una xarxa d’escoles noves, també en el seu plantejament pedagògic.

Colau ha destacat el que va suposar “una autèntica revolució a la ciutat, una nova forma de concebre l’educació a l’aire lliure, en llibertat, basant-se en uns principis que compartim plenament avui dia: una educació digna i de qualitat per a tothom”. L’alcaldessa ha remarcat així la voluntat del govern municipal de recollir aquell llegat i situar Barcelona com la “capital europea de la innovació pedagògica”.

“Apostem per una educació pública, catalana, innovadora i de qualitat, que transmeti valors, coneixements i competències al llarg de la vida, amb especial atenció a la petita infància, més educació en valors per als adolescents i joves a fi de generar una ciutadania activa i participativa, amb més formació professional de qualitat, més escoles que adoptin projectes pedagògics innovadors, més oferta educativa de qualitat que abasti el conjunt del cicle vital, i més treball en xarxa als barris i amb el moviment associatiu”, ha explicat Colau.

Els actes de commemoració del centenari, organitzats per l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), tenen com a objectiu redescobrir els valors d’aquella pràctica educativa històrica i projectar-los amb perspectiva de futur. El programa d’activitats inclou jornades de treball i debat, que tindran lloc els dies 8 d’octubre a l’Escola Pere Vila (Passeig de Lluís Companys, 18), i el 15 d’octubre a l’Escola Ramon Llull (Avinguda Diagonal, 275), amb visites guiades als centres incloses.

La inauguració del centenari ha comptat amb la conferència “Barcelona 1916, una voluntat educadora carregada de futur”, a càrrec del professor de Filosofia, síndic de la Universitat de Girona i exconseller d’Educació i Universitats de la Generalitat, Joan Manuel del Pozo. El comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, ha explicat que “avui igual que fa cent anys, Barcelona posa l’educació al servei de la ciutadania i de la lluita contra les desigualtats”.

 

Podeu consultar aquí el programa d’actes complet





Paraules clau

Comissió de Cultura/