En marxa els ajuts del 50% de l’IBI per a les llars amb pocs recursos econòmics : Servei de Premsa

En marxa els ajuts del 50% de l’IBI per a les llars amb pocs recursos econòmics

05/10/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament destina 3,5 M€ a ajudar a unes 20.000 famílies amb rendes més baixes

El termini per sol·licitar les subvencions és del 5 d’octubre al 4 de novembre i el tràmit es pot fer online i a les OAC’s

També es poden sol·licitar ja la resta d’ajuts per afavorir l’activitat econòmica, adreçats a generar ocupació estable, autònoms, comerços emblemàtics o continuïtat de negocis i on es destinen, en total, 3,7 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona ha posat ja en marxa les subvencions del 50% del rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a les llars amb pocs recursos per aquest any, una mesura a la que s’hi destinen 3,5 milions d’euros Aquesta nova i ambiciosa línia d’ajuts forma part d’un paquet de noves subvencions que va anunciar el Govern municipal i que van encaminades a fer avançar la ciutat cap a una fiscalitat més equitativa i redistributiva, que ajudi els col·lectius que més ho necessiten.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha animat a la gent que més ho necessita a sol·licitar els ajuts. “Estem fent una política fiscal redistributiva: bonificar a qui menys té; i qui més té, que pagui més”, ha dit Pisarello. Segons ha recordat el responsable d’Economia, Treball i Planificació Estratègica, “a les Ordenances Fiscals vam pujar l’IBI al 2% de persones més riques i ara les famílies amb menys recursos se’n poden beneficiar”.

En concret aquest ajut per pagar l’IBI va destinat a les famílies amb pocs recursos econòmics que siguin propietàries o llogateres d’un habitatge, en el cas que se’ls repercuteixi la quota en els rebuts del lloguer. L’Ajuntament de Barcelona finança l’equivalent al 50% de l’IBI (fins a un màxim de 175 euros) a aquestes rendes més baixes. Es preveu que unes 20.000 famílies es puguin beneficiar d’aquesta mesura, bàsicament les famílies amb un o més perceptors de pensions no contributives, subsidis d’atur, Renda Activa d’Inserció, PIRMI o que hagin esgotat totes les prestacions.

Amb aquests ajuts es podrà, doncs, arribar a nous col·lectius que no es poden beneficiar de les exempcions o bonificacions fiscals, establertes per llei i ampliar de manera substancial els ajuts que ja atorga la ciutat a famílies nombroses, famílies monoparentals, vídues, entre d’altres.

Els ajuts es poden sol·licitar des d’avui, 5 d’octubre, i fins al 4 de novembre. Per aconseguir arribar al màxim nombre de beneficiaris possible, l’Ajuntament de Barcelona ha previst una extensa campanya de comunicació per fer-ne difusió en col·laboració amb les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC’s), els centres de Serveis Socials, les Oficines d’Habitatge, els casals de gent gran, i a la vegada fent publicitat a mitjans de comunicació i al carrer. Les sol·licituds es poden tramitar a les OAC’s i online a la pàgina web barcelona.cat/ajutsIBI.

Aquesta línia d’ajuts per pagar l’IBI, en funció de la renda, és una novetat d’aquest any 2016. El seu finançament ha estat possible gràcies a la modificació pressupostària d’enguany que també ha permès obrir noves línies de subvenció adreçades a beneficiar autònoms, emprenedors, empreses i comerços emblemàtics.

En total aquestes noves subvencions representen una aportació municipal de 7,2 milions d’euros extraordinaris, que s’afegeixen als 800.000 euros dels ajuts que ja es concedien anteriorment.

 

Subvencions vinculades a l’IBI de nova creació aquest 2016 i que ja poden tramitar:

Ajuts de l’IBI per a comerços emblemàtics
– Ajut d’entre el 25% i el 95% de l’IBI per protegir els comerços emblemàtics. La quantia dependrà del grau de protecció del comerç emblemàtic i de la seva antiguitat
– Beneficiarà 211 comerços emblemàtics que formen part del Catàleg de Comerços Emblemàtics
– Dotació pressupostària de 1 M€

Ajut de l’IBI per a establiments culturals
– Ajut de fins el 95% de l’IBI per a establiments culturals dedicats a l’exhibició o comerç o comerç cultural de caràcter privat.( sales de musica en viu, espais d’arts escèniques, galeries d’art, sales d’exposicions, etc…)
– Pot beneficiar entre 250 i 500 empreses
– Dotació pressupostària de 500.000€

Ajuts de l’IBI per a empreses generadores d’ocupació indefinida
– Ajut del 20% de l’IBI a les empreses que creïn llocs de treball indefinits, i com que no paguen l’IAE no es poden beneficiar de la corresponent bonificació
– Pot beneficiar entre 1.250 i 1.500 empreses
– Dotació pressupostària de 0,1 M€

Ajut a les empreses que s’adhereixin al programa Reempresa
– Ajut per un any de l’IBI, Impost de Vehicles i Impost sobre Construccions i Obres per afavorir la continuïtat empresarial i la transmissió de negocis
– Pot beneficiar unes 30 transmissions de negocis
– Dotació pressupostària de 0,1 M€

Ajut del programa “Barcelona: zona zero impostos per a nous autònoms”

– Ajudes per a persones a l’atur que es donin d’alta d’autònoms per tirar endavant un negoci.
– Dotació pressupostària de 2 M€





Paraules clau

IBI/