Barcelona reforça la lluita contra les desigualtats en el Pla de salut 2016-2020 : Servei de Premsa

Barcelona reforça la lluita contra les desigualtats en el Pla de salut 2016-2020

06/10/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El Pla de salut de Catalunya 2016-2020 és l’instrument de referència del Departament de Salut per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, destinades a millorar la salut i la qualitat de vida de la població, orientades a reforçar el sistema sanitari català universal, públic i equitatiu, i amb una nova aposta per a la reducció de les desigualtats socials en salut.

A Barcelona, s’ha redactat un pla específic que incorpora i desplega una desena de línies addicionals per a la ciutat, que avui es presenten a professionals i entitats barcelonines del món de la salut. Es tracta de les actuacions específiques dissenyades d’acord amb el Pla d’Acció Municipal de Barcelona per desenvolupar en els propers quatre anys. Aquestes línies específiques aborden les desigualtats socials en salut prioritzant les actuacions en grups de població i territoris més vulnerables, les intervencions comunitàries i interdepartamentals, i en àrees prioritàries per l’Ajuntament com la salut mental, sexual, ambiental o laboral.

Les deu línies estratègiques que es despleguen a Barcelona són les següents:
1. Reduir les desigualtats en salut, prioritzant accions en els barris identificats amb els pitjors indicadors socioeconòmics i de salut.
2. Incloure l’abordatge comunitari per la millora de la salut reorientant el model d’atenció primària que afavoreixi la dimensió comunitària, incloent les actuacions de salut pública emmarcant-lo en una estratègia de treball en xarxa i amb participació comunitària.
3. Garantir la sanitat pública universal, equitativa i de qualitat.
4. Garantir una atenció integrada social i sanitària.
5. Introduir accions orientades a la millora de la salut sexual i reproductiva, i a la prevenció i atenció de les malalties de transmissió sexual.
6. Definir accions orientades a la millora de la salut mental de la població així com a l’atenció de les persones afectades de problemes de salut mental incloent les addiccions.
7. Millorar el model de prevenció, detecció, atenció i recuperació de la violència de gènere dels infants i de la gent gran.
8. Reforçar les accions vers la millora de la salut ambiental. Control i anàlisi dels diferents elements que la conformen i establir mecanismes de comunicació i difusió cap a la població.
9. Avançar en les actuacions de salut laboral per tal de millorar la salut i el benestar de les persones en relació al treball i contribuir a crear un entorn laboral que protegeixi la salut, faciliti i reforci les eleccions saludables i asseguri un tracte respectuós i just.
10. Avançar en la millora dels sistemes d’informació amb eines tecnològiques de manera que permetin monitorar la salut, prioritzar i avaluar les intervencions i comunicar millor i amb transparència els resultats.

Aquestes deu línies s’afegeixen a les que es deriven del Pla de salut de Catalunya, que també estan adreçades a reforçar la salut pública, a potenciar la recerca i la innovació, la transparència, el lideratge dels professionals i un rol més actiu de la ciutadania, perseguint la seva participació en el sistema. Així, durant els propers anys el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) –ens públic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona adscrit al Servei Català de la Salut– , l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) –constituïda per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya– i el propi Ajuntament desenvoluparan un total de 68 projectes emmarcats en aquestes línies estratègiques, per tal de millorar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.

Alguns exemples dels projectes concrets que es portaran a terme:
– Plans de salut comunitària en barris a on s’ha determinat que cal una acció prioritària.
– Estendre el Programa de Salut als Barris de Barcelona, seguint criteris de prioritat també en aquells barris on s’ha determinat aquesta intervenció prioritària.
– Promoure inversions noves per optimitzar els serveis sanitaris públics.
– Integrar recursos sanitaris i socials per a pacients amb ictus a través del pla de retorn al domicili.
– Implementar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut per intercanviar dades clíniques i socials.
– Impulsar una estratègia de ciutat per al reconeixement i el suport de les famílies cuidadores.
– Augmentar la cobertura de les activitats d’educació afectivosexual a l’escola, a l’alumnat i professorat, incloent la diversitat sexual en els programes.
– Garantir l’atenció sanitària a persones transsexuals.
– Desplegar el Pla de Salut Mental de Barcelona.
– Elaborar i posar en marxa un nou Pla d’acció sobre drogues, després d’avaluar el pla anterior, 2013-2016.





Paraules clau

pla de salut/