El Mercat de la Vall d’Hebron estrenarà nova imatge l’any 2018, gràcies a una inversió de 10 milions d’euros : Servei de Premsa

El Mercat de la Vall d’Hebron estrenarà nova imatge l’any 2018, gràcies a una inversió de 10 milions d’euros

15/10/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte acaba de sortir a licitació i la previsió d’inici de les obres és durant el primer trimestre de 2017

El mercat comptarà amb cinc plantes, tres d’elles soterrànies, i amb un hort urbà a la coberta que tindrà un total de 1.400 m2

La remodelació de l’equipament és un projecte llargament reivindicat pels veïns que suposarà guanyar permeabilitat i millorar la mobilitat de proximitat de la Teixonera.

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats, invertirà un total de 10 milions d’euros en la remodelació del Mercat de la Vall d’Hebron, situat al Passeig de la Vall d’Hebron, 130, al districte d’Horta-Guinardó. El projecte, que acaba de sortir a licitació, abasta una superfície d’11.342 metres quadrats i la seva execució tindrà una durada de 18 mesos. La previsió és que les obres comencin el primer trimestre de 2017 i, per tant, a finals de l’any 2018 aquest equipament municipal estrenarà nova imatge.

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni ha assegurat que aquesta licitació ha de suposar “la creació d’un nou centre neuràlgic, cívic i de comunicació entre els barris de Sant Genís, la Teixonera i la Vall d’Hebron”. “Una de les missions més importants dels mercats són precisament aquest rol de cohesió amb el territori i d’espai públic compartit” ha afegit, i, en aquest cas, “d’estar al servei de relligar barris que havien estat històricament dividits i segmentats per la Ronda de Dalt” . Collboni ha recordat que aquest és l’objectiu principal dels nous mercats que s’estan licitant i construint durant aquest mandat, “aquesta doble funció social i cívica de relligar barris, prestar servei i cohesionar, per donar qualitat de vida als veïns i veïnes dels barris de l’entorn”.

El projecte de remodelació d’aquest mercat contempla l’ampliació de volum de l’edifici per la part posterior del mateix –passant dels 9.150 m2 actuals a 11.342- i una remodelació de les plantes baixa, soterrani 1 i de la coberta, amb la incorporació d’un autoservei i la remodelació de les façanes; a més de la utilització de la coberta com a hort urbà. El projecte també contempla la urbanització limítrof amb el mercat.

El mercat està format per 5 plantes: planta baixa, altell i tres plantes soterrànies i, un cop acabades les actuacions de remodelació, comptarà amb la següent distribució:

– Planta baixa (2.805 m2): comptarà amb l’espai de venda del Mercat, un autoservei i espais destinats a gestió (vestuaris, sala de descans…).
– Planta altell (483 m2): amb espais d’oficines i instal·lacions del mercat.
– Planta soterrani -1 (2.373 m2): espais de logística del mercat i de l’autoservei.
– Planta soterrani -2 (2.663 m2): destinat a aparcament.
– Planta soterrani -3 (3.018 m2): destinat a aparcament, magatzem i instal·lacions.

A més, la coberta del mateix, serà un hort urbà amb uns 1.400 m2 de superfície.

El disseny de l’edifici es fonamenta en la reestructuració del mix comercial i la introducció d’un autoservei; la reordenació dels accessos i la millora de les comunicacions amb l’entorn pròxim i amb la Teixonera; la renovació i condicionament de les instal·lacions i millora del comportament energètic de l’edifici; l’actualització i tractament de l’envoltant de l’edifici i de la seva interpretació com a equipament públic; i la utilització de la coberta com a hort urbà dins del procés de renaturalització de la ciutat.

Les principals actuacions a executar són:

– Adequació de l’edifici existent per mantenir la part actual del mercat i adaptar una zona per a l’autoservei.
– Reordenació de la zona logística i reserva d’espai per a l’autoservei.
– Millora de l’accessibilitat al mercat, tant per accés rodat com per a vianants.
– Proposta de zones de càrrega i descàrrega de mercaderies.
– Millorar les condicions de l’aparcament.
– Millora en la comunicació vertical entre plantes i assegurar la connexió entre les zones de pàrquing i logística amb el mercat i l’autoservei.
– Proposta de nova imatge exterior de l’edifici com a equipament públic, que aconsegueixi fer més visible l’edifici des dels voltants.
– Adaptar l’edifici a les normatives vigents.
– Reordenació de la zona de recollida de residus.
– Proposta de nous usos a la coberta, com és l’hort urbà. S’està treballant perquè una entitat social és faci càrrec de la seva gestió, en el marc de la Xarxa de Foment per la Ocupació que ha constituït el Districte.
– Millorar els accessos al mercat

D’acord amb el Districte d’Horta-Guinardó, en el marc d’aquest projecte de millora, i de manera paral·lela, també es durà a terme el canvi de nom del Mercat, que passarà de dir-se Mercat del Vall d’Hebrón a Mercat de Vall d’Hebrón-Teixonera, en reconeixement al barri que acull físicament aquest equipament. També es contempla l’opció d’incloure un Punt Verd en aquest espai.Aquest projecte, llargament reivindicat pel barri, permetrà que aquest equipament guanyi permeabilitat i alhora suposarà una millora en la mobilitat de proximitat dels veïns de la Teixonera.

Document relacionat:
Imatges en alta resolució (ZIP)





Paraules clau

vall d'hebron/