Primer vistiplau a les regulacions específiques de terrasses de set places de Gràcia : Servei de Premsa

Primer vistiplau a les regulacions específiques de terrasses de set places de Gràcia

16/10/2016



Temps estimat de lectura: 7 minuts

La Comissió Tècnica de Terrasses informa favorablement les ordenacions singulars de les places de la Vila, del Diamant, de la Revolució, del Sol, de la Virreina, del Nord i de Rovira i Trias

Les normatives volen garantir el gaudi de l’espai públic per part del veïnat i l’equilibri d’usos, i, després de processos participatius específics i de debatre’s a la comissió, ara encaren la tramitació per a l’aprovació definitiva

També s’ha donat llum verda a les regulacions de les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre, a Sant Andreu; la plaça d’Eivissa, a Horta-Guinardó; la Via Augusta –tram Doctor Doux-Calatrava–, a Sarrià-Sant Gervasi, i set espais més

 

 

La Comissió Tècnica de Terrasses ha informat favorablement la proposta d’ordenació singular de les terrasses de set places del districte de Gràcia. En concret, es tracta de les places de la Vila, del Diamant, de la Revolució, del Sol, de la Virreina, del Nord i de Rovira i Trias. Són espais amb normativa específica que s’han dissenyat amb l’objectiu de garantir l’equilibri d’usos i fer compatibles que la ciutadania gaudeixi de l’espai públic i l’activitat de les terrasses.

Els criteris seguits per elaborar les regulacions han estat garantir el flux de vianants, els accessos de veïns al comerç, el pas de vehicles d’emergència i serveis i les condicions d’accessibilitat, així com preservar el gaudi visual, un endreçament global i la visió dels edificis de concurrència pública i les plantes baixes comercials.

Un cop la Comissió Tècnica de Terrasses hi ha donat el vistiplau, ara les normatives s’elevaran a signatura del regidor/a del Districte. Després d’aquesta aprovació inicial, se sotmetran a un període d’exposició pública de 30 dies hàbils perquè tots els ciutadans o les parts implicades hi puguin presentar al·legacions, i finalment l’aprovació definitiva la farà la Comissió de Govern.

En totes les ordenacions, el Govern municipal ha seguit un procés participatiu amb tots els actors que conviuen als entorns dels àmbits corresponents. Així, s’han mantingut reunions amb les entitats veïnals i representants dels restauradors per consensuar al màxim possible la proposta i els criteris ordenadors de l’espai.

Característiques de les ordenacions

En el cas de la plaça de la Vila, es proposa una distribució amb quatre agrupacions de vetlladors col·locades en dues fileres de 8 taules a les bandes est i oest i quatre agrupacions de vetlladors de 4 taules a la banda muntanya de la plaça. En total s’acceptaran 48 taules, 6 menys que les 54 que hi ha actualment. Als costats llargs se situen dos grups de 8 taules a cada banda, a l’interior de la plaça, per davant de l’arbrat. Aquests dos grups no queden confrontats, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Al costat curt nord, se situen quatre grups de 4 taules, cada un en l’espai entre escocells, en la línia d’arbrat intermitja, s’alliberen així les altres dues franges definides per les alineacions d’arbrat. S’ha establert una distància màxima entre el local i la terrassa de 20 metres mesurada en línia recta.

A la plaça del Diamant, es preveu una agrupació de vetlladors de 8 taules en dues fileres –no varia el número de taules actuals. L’espai ocupable se situa al costat nord-oest de la plaça, encabit entre els tres escocells i a 0,80 metres de la calçada del carrer d’Astúries. S’ha establert una distància màxima entre el local i la terrassa de 15 metres.

La plaça de la Revolució tindrà cinc agrupacions de terrasses de 6 taules en dues fileres –30 taules com a màxim, 5 menys que les 35 actuals. Se situaran als costats longitudinals de la plaça, tres al costat nord-est ubicades als espais entre escocells, i dues al costat sud-oest situades alineades amb la rampa del pàrquing del sud de la plaça. Els espais ocupables no queden confrontats, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Hi haurà un màxim de 15 metres entre el local i la terrassa.

Quant a la plaça del Sol, hi haurà deu agrupacions de 6 taules en dues fileres –un màxim de 60 taules, dues més que les que hi ha a dia d’avui. Estaran ubicades als costats dels carrers del Planeta i de Maspons, cinc a cadascun dels costats ubicats a l’espai central de la plaça centrat als escocells de cada costat. S’alliberen dos espais per permetre el flux diagonal entre el carrer de la Virtut i el carrer dels Xiquets de Valls. A la banda del carrer de Maspons s’allibera l’extrem corresponent a la cantonada amb el carrer dels Xiquets de Valls. Al carrer del Planeta es permet un primer grup de taules adossat a la barana de l’accés al pàrquing, atès que aquesta cantonada té un pas estret entre l’arbre i l’escala, espai que sovint envaeixen les bicicletes lligades a la barana. Entre aquestes taules i les següents, se situa l’espai de pas. La distància màxima entre el local i la terrassa serà de 20 metres.

A la plaça de la Virreina s’establiran tres agrupacions de 10 taules en dues fileres –ara hi ha 36 taules i se n’acceptarà un màxim de 30 taules. Se situaran de manera transversal alineades al mig dels escocells que envolten la plaça en els costats longitudinals. Una de les agrupacions se situa al segon espai entre arbres del costat nord-oest, mentre que les altres dues agrupacions s’ubiquen al primer i segon espai entre arbres del costat sud-est. Aquests grups no queden confrontats, ni superen l’alineació dels escocells, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Hi haurà un màxim de 15 metres de separació entre el local i la terrassa.

Pel que fa a la plaça del Nord, hi haurà tres àmbits ocupables al costat nord-est: dues agrupacions de sis taules en dues fileres seguint l’alineació dels escocells, i una altra de 4 taules a l’espai entre escocells més proper als altres dos grups. L’ocupació màxima total de la plaça és de 12 taules –dues més que les actuals–, i només es podran ocupar dos dels tres àmbits previstos. Hi haurà com a màxim 15 metres entre local i terrassa.

Per últim, la plaça de Rovira i Trias tindrà tres agrupacions de 10 taules en dues fileres –30 taules en total, 6 més que les 24 actuals. Les agrupacions, dues situades al costat sud i una al costat nord, es concentren a l’espai oest de la plaça, centrades entre les línires d’arbrat de cada banda de l’espai. Les agrupacions se situen en el sentit longitudinal, a l’espai entre les dues alineacions d’arbres per alliberar l’ampli espai entre les façanes i la primera alineació d’arbres, i alhora permetre la sortida i evacuació dels edificis que delimiten la plaça. Es deixaran lliures com a màxim 15 metres entre el local i la terrassa.

Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Sant Andreu

Paral·lelament, la Comissió Tècnica de Terrasses també ha informat favorablement un total d’10 ordenacions singulars d’altres districtes. Destaquen les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre, a Sant Andreu; la plaça d’Eivissa, a Horta-Guinardó; i la Via Augusta en el tram entre els carrers del Doctor Doux i de Calatrava.

També han tirat endavant les regulacions de la plaça de Mañé i Flaquer, de Sant Joaquim, del Camp, de Frederic Soler, d’Eguilaz i de Joaquim Pena, a Sarrià-Sant Gervasi; i el carrer de Pons i Gallarza i Arc del Mercat, a Sant Andreu.

A les rambles de Fabra i Puig i Onze de Setembre, al districte de Sant Andreu, totes les taules i les cadires de les terrasses, ara situades formant ziga-zagues en un costat i l’altre del passeig central, i en algun cas a les voreres laterals, passarà a estar ordenada en un sol costat del passeig central. En concret, totes se situaran al costat esquerre de la rambla en sentit pujada. Aquesta ordenació singular afectarà totes dues rambles d’extrem a extrem, és a dir que afectarà el passeig que va des del carrer de Concepció Arenal, fins al carrer del Segre.

Amb aquesta ordenació es millorarà les condicions de pas de les persones que passegen i caminen per les rambles, ja que la disposició actual de les taules provoca en alguns punts dificultats de pas, sobretot quan hi ha molta gent. A més a més, la ubicació de les taules es farà en grups reduïts de manera que no es crearà una barrera contínua amb les taules i les cadires disposades en un únic costat.

Les terrasses se situaran en grups de sis taules amb un màxim de dos grups per a cada terrassa, és a dir, amb un màxim de 12 taules, que hauran de compartir els diferents establiments qui hi hagi més a la vora i que vulguin tenir terrassa. Ordenades d’aquesta manera, les rambles podran encabir més taules i cadires de les que té actualment, perquè quedaran més endreçades en l’espai. Actualment hi ha 28 establiments amb terrassa, i hi ha un total de 210 taules i 840 cadires. En el futur, quan l’ordenació estigui definitivament aprovada, hi haurà espai per a 324 taules i 1.296 cadires, si bé no tots els trams del passeig permetran l’emplaçament de més cadires i taules –la zona més atapeïda de Fabra i Puig no permetrà l’augment, per exemple.

Pel que fa a la plaça d’Eivissa, considerada com la plaça Major d’Horta, es distingeixen dos àmbits diferents: la plaça mateixa i el del carrer de Pere Pau. A la plaça, es permetrà un màxim de 14 terrasses i 60 taules, una menys que les actuals. Hi haurà una separació mínima d’1,80 metres de les façanes dels edificis, amb l’única excepció del bar Quimet d’Horta, on es construirà un encaminador que doni continuïtat al recorregut principal i permeti mantenir les taules adossades al bar com un element més de la seva configuració original. I al carrer de Pere Pau hi haurà un màxim de 3 terrasses de 6 taules. El màxim en aquest carrer serà, doncs, de 18 taules, de manera que es dona resposta a la demanda actual d’11.

Finalment, a la Via Augusta es preveu, en el tram entre els carrers del Doctor Roux i de Calatrava, es faran grups de 3 i 4 taules en una sola línia per garantir la visibilitat del transport públic. En aquest sentit, cal tenir en compte que a gairebé cada extrem del tram hi ha una sortida de la parada de Tres Torres dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El nombre màxim de taules que hi podran haver és de 23 taules i 92 cadires, i s’organitzaran en agrupacions d’un mínim de 2 taules i un màxim de 4. Cada local podrà tenir un màxim de 8 taules.





Paraules clau

Gràcia/ terrasses/