Barcelona presenta un recurs pedagògic contra l’assetjament i abús sexual en l’àmbit esportiu pioner a l’Estat espanyol : Servei de Premsa

Barcelona presenta un recurs pedagògic contra l’assetjament i abús sexual en l’àmbit esportiu pioner a l’Estat espanyol

02/11/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El recurs s’ha creat com una eina per facilitar la reflexió i la conscienciació sobre les pràctiques negatives i no desitjades d’assetjament i abús sexual que poden tenir lloc en alguns entorns esportius

La guia s’adreça especialment als quadres directius i tècnics de les institucions esportives i també s’ha creat com una eina d’informació útil per a les famílies dels nens, nenes i joves esportistes.

El material es pot trobar a les webs municipals del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les dones (CIRD) www.barcelona.cat/dona i també al web municipal d’Esports www.barcelona.cat/esports

 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest matí el primer quadern pedagògic per a la prevenció de l’assetjament i abús sexual en l’àmbit esportiu que s’ha realitzat a tot l’estat espanyol.

El recurs Prevenció de l’assetjament i l’abús sexual i per raó de sexe a l’esport s’ha creat com una eina per facilitar la reflexió i la conscienciació sobre les pràctiques negatives i no desitjades d’assetjament i abús sexual que poden tenir lloc en alguns entorns esportius.

En aquest sentit, els professionals que treballen entorn aquest tema consideren que per superar-les i eradicar-les cal reconèixer-ne la seva existència. Només així es podran fer plans d’actuació per prevenir-les, tractar-les i intervenir sempre que es produeixin.

La guia s’adreça especialment als quadres directius i tècnics de les institucions esportives (clubs, associacions esportives de barri, centres esportius municipals, federacions esportives…) i també s’ha creat com una eina d’informació útil per a les famílies dels nens, nenes i joves esportistes.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, ha considerat “vital la prevenció i, per dur-la a terme, cal formar sobre què és assetjament sexual en diferents espais”.

Per David Escudé, comissionat d’Esports, aquest recurs pedagògic pioner és “una mostra més del gran treball pedagògic i social que es pot fer des de l’esport, un espai molt útil i necessari des d’on detectar i preveure problemes”.

Aquest recurs pedagògic va en la línia de la nova forma de treballar la violència de gènere i l’assetjament i abús sexual de l’Ajuntament de Barcelona, basant-se en la transversalitat, és a dir, en lluitar des de tots els departaments de la institució. Així, s’està treballant en la línia de formar el personal laboral, i també ampliant la mirada i arribant a espais on fins ara no es tractaven aquestes temes però que, com en el cas de l’esport, sí són àmbits on poden produir-se.

En aquest sentit, el Pla per la Justícia de Gènere presentat el passat juny, que vetlla per revertir les desigualtats entre home si dones a la ciutat, vol oferir eines concretes per prevenir, detectar i protegir de situacions d’assetjament sexual per raó de sexe.

 

Continguts i estructura del recurs pedagògic

Aquest material es pot trobar a les webs municipals del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les dones (CIRD) www.barcelona.cat/dona i també al web municipal d’Esports www.barcelona.cat/esports per tal de facilitar la seva consulta de forma permanent.

Està estructurat en tres blocs:

– Conèixer l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe i l’abús sexual a l’àmbit esportiu.
– Reconèixer l’assetjament i l’abús sexual per raó de sexe a l’àmbit esportiu.
– Prevenir l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe i l’abús sexual a l’àmbit esportiu.

La guia inclou també diferents casos pràctics, i un recull d’activitats que els usuaris poden realitzar per fer una diagnosi efectiva.

 

Antecedents

El Grup de Recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) va presentar un estudi l’any 2012 sobre l’assetjament i abús sexual entre les universitàries estudiants de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a tres universitats catalanes, i que eren o havien estat esportistes que competien a Catalunya.

Aquesta investigació, pionera a Catalunya i a l’Estat espanyol en l’estudi de l’assetjament sexual al món de l’esport, ha estat el punt de partida per a l’encàrrec fet a finals del 2014 per l’Ajuntament de Barcelona, de dotar-se d’una eina pedagògica per a la seva prevenció.

 

Objectius

L’esport és un àmbit més de la vida social i, com a tal, aporta aspectes molt positius i essencials en el desenvolupament físic, psicològic i social dels infants i jovent. Amb tot, cal atendre i aprendre a reconèixer l’existència d’abusos físics, psicològics i socials que són difícils d’identificar, i que esdevenen gairebé impossibles de superar per qui els pateix, si no els reconeixem, prevenim, tractem i intervenim quan s’esdevenen.

Així, es perseguien diversos objectius:

• Informar a tota la comunitat esportiva de l’existència i l’abast de l’assetjament sexual, i per raó de sexe, i de l’abús sexual a l’esport.
Amb l’objectiu d’identificar i prevenir comportaments assetjadors i abusadors en el món de l’esport és cabdal que tant les i els esportistes com les seves famílies estiguin informades de tot el que envolta l’assetjament i l’abús sexual a l’esport.

• Sensibilitzar i conscienciar el personal directiu i tècnic de les entitats esportives de Barcelona de la necessitat de prevenir i tractar l’assetjament sexual, i per raó de sexe, i l’abús sexual en els seus entorns esportius.
Quan més es preocupin públicament per aquest tema i més mostrin un interès especial en ser entitats esportives transparents i amb bona salut ètica, més orgullosa estarà la seva massa social de pertànyer a aquestes associacions.

• Mostrar i ajudar a comprendre els mecanismes que expliquen el funcionament de l’AAS i que afavoreixen el silenci amb el que es produeixen.
Conèixer-los i identificar-los forma part ineludible d’un abordatge de l’AAS adreçat a la seva eradicació i l’atenció tant als a les seves víctimes com als victimaris.

• Donar eines bàsiques per prevenir i actuar davant de casos d’AAS en contextos esportius.
Es tracta d’enfortir el paper de les pròpies entitats en l’abordatge de l’AAS.

• Impulsar la participació de tota la comunitat esportiva en detectar, comunicar i actuar davant de casos d’AAS que tinguin lloc en el context esportiu.

El recurs té l’objectiu de generar cohesió en el conjunt d’agents implicats en els contextos esportius a l’hora d’afrontar i abordar l’ASS.

 

Enllaç al recurs pedagògic





Paraules clau

abús sexual/ assetjament sexual/ esport/