Obre el nou Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona : Servei de Premsa

Obre el nou Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona

11/11/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El nou equipament està dedicat a la prevenció del risc, a l’autoprotecció i al reconeixement a la funció social del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona

Les obres de reforma de l’edifici es van iniciar a finals de l’any 2014 i han suposat una inversió de més de 3 milions d’euros

 

L’Ajuntament de Barcelona ha recuperat i convertit l’antic Parc de Bombers del Poble Sec, situat al c/Lleida número 30, en un Parc de la Prevenció, un nou equipament per a tota la ciutadania que combinarà un espai museístic i un centre de formació, divulgació i exposicions dedicat a la prevenció del risc.

Aquest nou espai té l’objectiu d’esdevenir una institució pública, dinàmica, oberta a la ciutadania, on es narra i s’exposa la història dels Bombers de Barcelona interrelacionada amb la pròpia història de la ciutat, i es transmet i promou la recerca i divulgació de coneixement en prevenció i autoprotecció en emergències i catàstrofes per convertir-se en un centre líder i referent, tant a nivell nacional com internacional, en la divulgació del passat i present de la vocació de servei del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona (SPEIS).

L’equipament vol esdevenir en:

– Un centre formatiu, divulgatiu i expositiu dedicat a la prevenció i a la seguretat
– Un nou equipament cultural obert a la ciutat i al món
– Un espai de reconeixement a la funció social realitzada pel cos de Bombers de Barcelona
– Un museu on mostrar i posar en valor el patrimoni històric del cos i la seva estreta vinculació amb la ciutat

 

Un nou equipament cultural i de formació per a la ciutat

El nou Espai Bombers Parc de la Prevenció disposa d’àrees d’exposició, divulgació i formació de tot allò relacionat amb la prevenció de catàstrofes i emergències. Els objectes exposats provenen de les àmplies i valuoses col·leccions del cos de Bombers de Barcelona que compta amb més de mil peces de tota mena. Un primer grup és el dels vehicles, d’un període cronològic molt ampli i estat de conservació divers.

El mateix succeeix amb els útils, la seva diversitat en ús, època i estat de conservació és molt diferent. La col·lecció conté una gran varietat d’extintors, escales, eines manuals, difusores, etc. El volum i la qualitat de les peces de la col·lecció la fa única a l’Estat espanyol.

La zona expositiva també compta amb elements amb els que els visitants poden interactuar i experimentar amb les sensacions que es poden tenir durant un incendi o d’altres emergències, a més de tenir la possibilitat de realitzar activitats interactives i interactuar amb el contingut audiovisual.

El centre disposa de diverses aules per fer sessions informatives, simpòsiums o cursos sobre coneixements de seguretat i prevenció.

Finalment l’Espai Bombers Parc de la Prevenció inclou un centre de reunió per entitats com el Cau del Jubilat (associació de bombers jubilats) o l’Agrupació Cultural i Esportiva Bombers de Barcelona (ACE).

 

L’edifici ha guanyat més de 300 m2 útils

Les obres d’adequació de l’edifici, que es van iniciar el mes de novembre de l’any 2014, han suposat una inversió de 3,2 milions d’euros, dels quals 2,4 milions corresponen a l’obra de reforma i de rehabilitació i 800.000 euros al projecte museogràfic.

L’antic Parc de Bombers comptava amb dues plantes i estava construït amb les tècniques pròpies de la seva època: estructura vertical de murs massissos de maó i estructura horitzontal metàl·lica. El projecte ha suposat la seva rehabilitació integral i la revalorització dels seus elements més característics, el pati d’útils i la torre de pràctiques, així com la construcció al seu interior d’un nou cos de quatre plantes amb estructura metàl·lica.

La intervenció ha cercat d’aconseguir la major transparència entre els diferents espais expositius, utilitzant majoritàriament el vidre en el nou cos i amb noves obertures als murs interiors. D’aquesta manera, tot l’edifici s’integra en un recorregut de visita continu que a més, i per primer cop des de la seva construcció, fa accessibles les cobertes per a ús públic.

Un cop reformat, l’edifici veurà ampliada la seva superfície construïda passant del 1.095 m2 als 1.433 m2.

 

El Parc de Bombers més veterà del país

L’antic Parc de Bombers del Poble Sec, sobre el qual es materialitzarà el Parc de la Prevenció, va ser dissenyat per l’arquitecte Emilio Gutiérrez, i es va edificar per a l’Exposició Internacional de l’any 1929. El Parc de Bombers va ser un edifici pioner: el primer que va ser planificat per a complir amb les necessitats del seu ús i adaptada a les noves necessitats del servei. És el Parc de Bombers més veterà conservat a l’Estat i l’únic parc històric que es conserva a Barcelona.

Les instal·lacions van deixar de funcionar com a parc l’any 2000 i va quedar buit. L’any 2003 van ser utilitzades com a seu organitzativa pels Jocs Mundials de Policies i Bombers. Posteriorment, l’any 2005, l’edifici es va cedir de manera provisional al Cos Nacional de Policia per oficines i dependències fins l’any 2013, quan l’Ajuntament de Barcelona el va recuperar amb la intenció de convertir-la en el Parc de la Prevenció.





Paraules clau

Parc de Bombers/