Barcelona es compromet a l’Estratègia Residu Zero : Servei de Premsa

Barcelona es compromet a l’Estratègia Residu Zero

13/11/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona se suma a la cultura del Residu Zero, i l’adaptarà a la realitat de la ciutat i els seus condicionants

Els objectius són arribar a nivells de reciclatge del 60% i assolir una recollida de fracció orgànica amb un màxim del 8% de material impropi per a l’any 2020

Les entitats i organitzacions del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat han treballat propostes i han fet aportacions a l’Estratègia Residu Zero de Barcelona, i ara s’inicia la fase d’elaboració de les mesures del Pla d’Acció

 

Barcelona se suma a l’Estratègia Residu Zero i es compromet a continuar impulsant polítiques dirigides a la reducció de la generació de residus, fomentant la recollida selectiva, la prevenció, la recuperació i la reutilització dels recursos i matèries primeres.

En els darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona amb la participació de les organitzacions, entitats i empreses que actuen en l’àmbit dels residus i des de la perspectiva de la cultura de la sostenibilitat s’ha estat treballant amb l’objectiu de la prevenció i la gestió sostenible dels residus. Tot i això, el volum de residus a Barcelona torna a repuntar amb un 2%, la recollida selectiva està estancada al voltant del 36% i fins i tot, s’ha incrementat la fracció no selectiva amb un 2,2%.

L’Ajuntament de Barcelona assumeix que cal canviar la manera d’actuar i fer-ho des del nou paradigma social i cultural que és la filosofia del residu zero, és a dir, amb el repte de disminuir la generació de residus fins a reincorporar totes les matèries del cicle productiu o als sistemes naturals. L’Estratègia Residu Zero ja es recollia en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012 -2022 i és fruit del signants del Compromís i de les sessions de participació i les aportacions que s’han treballat en el marc del Consell Ciutadà per a la Sostenibilitat.

Barcelona es compromet amb aquest nou model i per avançar progressivament cap al repte del residu zero l’ha d’adaptar a la realitat de la ciutat i els seus condicionants. A més, en un context internacional i català favorable a aquesta estratègia, i des del lideratge de Barcelona en la gestió dels residus, s’ha de treballar en col•laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya.

L’Estratègia Residu Zero de Barcelona ha de contribuir a reforçar i accelerar la feina feta en els darrers anys impulsant polítiques municipals per avançar en el principal repte de la ciutat: avançar cap a un model econòmic circular que abordi des de la producció i el consum, la gestió de residus, i el mercat de matèries primeres secundàries que redueix de manera significativa la generació de residus municipals fomentant el redisseny, la reutilització, la reparació la recollida selectiva, la recuperació i la reutilització dels recursos i matèries primeres, per tal d’impulsar la sostenibilitat i l’ocupació.

En el “Compromís de Barcelona pel Clima” , signat per les 800 entitats ciutadanes vinculades a la xarxa Barcelona + Sostenible i el mateix Ajuntament de Barcelona, es recull també el model d’economia circular com a un dels elements centrals per a la reducció d’emissions en la lluita contra el canvi climàtic .

Per a assolir aquest repte, l’Ajuntament es planteja els objectius següents:

– Avançar cap a una economia circular que fomenti nous sistemes de producció.
– Impulsar i assolir una nova cultura del consum amb hàbits baixos en residus.
– Augmentar els nivells de recollida selectiva i de recuperació i reutilització de recursos.
– Implantar uns sistemes de gestió de productes que afavoreixin la reducció i la prevenció de residus
– Millorar la informació i la comunicació sobre costos, beneficis i impactes socioambientals.
– Potenciar les complicitats i els vincles entre tots els agents socials i econòmics de la ciutat.
– Aconseguir un consens sociopolític per garantir l’aplicació i continuïtat dels nous

A més d’aquests objectius, l’Ajuntament de Barcelona es planteja uns objectius quantitatius que permetin tenir un referent numèric cal al qual avançar

 

Objectius quantitatius per assolir l’any 2020:

– Desacoblar la generació de residus a l’activitat econòmica per sota de 1,2 kg/hab i any
– Arribar a nivells de reciclatge del 60 %
– Assolir una recollida de fracció orgànica amb un màxim del 8% de material impropi

L’Estratègia Residu Zero de Barcelona planteja 10 àmbits d’actuació prioritària que donen continuïtat a la feina realitzada en els darrers anys pel que fa a l’augment de la recollida selectiva, l’impuls de la prevenció i la recuperació dels recursos que no han finalitzat el seu cicle de vida.

 

10 àmbits d’actuació:

1. Prevenció de residus i preparació per a la reutilització.
2. Models i sistemes de recollida més senzills, més integrats i adaptats a les diferents realitats urbanístiques i socioeconòmiques.
3. Fracció orgànica com a eix central de la gestió dels residus.
4. Gestió dels residus i prevenció als sectors empresarial, comercial i de serveis.
5. Xarxa de punts verds amb més serveis adaptats a tots els grups de ciutadans.
6. Criteris de disseny, producció i consum innovadors i favorables a l’economia circular.
7. Normativa i fiscalitat que incentivi la prevenció, la recuperació i la reutilització, amb internalització dels costos de la recollida i el tractament.
8. Comunicació i educació per afavorir la nova cultura del consum, la prevenció i la recollida selectiva, amb el retorn als ciutadans de la seva implicació.
9. Xarxes de participació amb organitzacions ciutadanes i socials favorables a la prevenció i l’estalvi de residus.
10. Exemplaritat municipal en matèria de prevenció, recollida selectiva, reutilització i recuperació de recursos.

Per a desplegar l’Estratègia Residu Zero de Barcelona, en el termini màxim de 6 mesos, es presentarà el primer programa d’actuacions que recollirà les aportacions d’organitzacions, institucions i entitats de la ciutat.





Paraules clau

Estratègia Residu Zero/