Comencen les obres del nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard, a Ciutat Vella : Servei de Premsa

Comencen les obres del nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard, a Ciutat Vella

07/12/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El servei que actualment es presta a la sala situada al recinte històric de les Drassanes Reials de Barcelona, passa a ser integral amb el trasllat a l’edifici Peracamps, a l’Avinguda Drassanes, 13

La nova ubicació garanteix que el CAS Baluard oferirà tota la cartera de serveis en addiccions

L’operació forma part de la reordenació de serveis sanitaris de Ciutat Vella, que s’està desenvolupant per fases i que va arrencar en el mandat municipal anterior

El Museu Marítim recuperarà el Baluard de la muralla de les Drassanes Reials de Barcelona quan acabin les obres i s’executi el trasllat

 

El nou Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard obrirà en una nova ubicació a l’edifici Peracamps (Avinguda Drassanes, 13) entre la primavera i l’estiu de 2017. Les obres per adaptar els espais de Peracamps als requeriments dels nous usos han començat fa uns dies i està previst que acabin a la primavera de 2017. L’obertura del nou centre suposa la complementació dels serveis que actualment es presten a la sala Baluard, és a dir, aquests serveis adoptaran un caràcter integral. Per tant, el nou CAS Baluard oferirà tractament en addiccions com la cocaïna o l’heroïna, i també l’alcohol, a més de seguir oferint els serveis actuals de reducció de danys. El canvi permetrà, per tant, oferir els programes de tractament. Cal recordar que l’alcohol és la principal substància per la qual són sol·licitats tractaments per part dels usuaris dels centres d’atenció i seguiment de la ciutat (un 48% del total). El trasllat de la sala Baluard està impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i el nou centre esdevindrà una peça clau en la xarxa d’atenció de drogues de la ciutat.

En el marc del Pla d’Acció de Drogues 2013-2016, es va plantejar la reordenació dels recursos sanitaris a Ciutat Vella, i dins d’aquesta reordenació es va preveure una nova ubicació pel CAS Baluard, situat al barri del Raval, un dels barris prioritzats per l’anàlisi Urban HEART sobre indicadors socioeconòmics i de salut, de forma que els usuaris i el personal d’atenció als pacients puguin tenir la confortabilitat suficient, mentre que es garanteix la prestació dels serveis integral, que és l’habitual en tots els altres centres de la xarxa: L’avaluació, el tractament, l’atenció mèdica, la derivació a recursos, els tallers, l’educació sanitària, el treball comunitari, l’espai de reducció de danys, l’atenció a necessitats socials bàsiques, entre d’altres.

El nou CAS Baluard, que des del primer dia oferirà tractament i atenció integral, tindrà un total de 530 m2 (actualment la Sala Baluard té 209 m2) que es distribuiran en dues plantes i subterrani, amb consultes mèdiques i despatxos, espai per a teràpies individualitzades i de grup, un saló social, dutxes, àrees de magatzem, i zona específica per al personal. Hi ha previst un accés diferenciat al vestíbul segons la tipologia d’usuaris. Un cop finalitzada, l’obra garantirà que el nou CAS Baluard sigui una dependència adaptada al 100% en termes de barreres arquitectòniques.

Durant el primer semestre de 2016 el CAS Baluard, en la seva ubicació actual a la muralla de Drassanes (Plaça Blanquerna), ha rebut 1.276 usuaris diferents.

Des que es va obrir el 2004, el centre porta a terme un intens treball en salut pública però també comunitària, amb el desplegament d’agents de salut al carrer i en contacte permanent amb el territori, tant amb institucions i taules de coordinació com amb el veïnat i el comerç local.

 

Els CAS de la ciutat

Barcelona disposa de 14 centres d’atenció si seguiment (CAS) dels quals 7, amb el CAS integral Baluard, ofereixen la cartera de serveis completa, incloent els programes de reducció de danys i els tractaments de drogues (Sants, Sarrià, Vall d’Hebron, Garbivent, Fòrum, i Lluís Companys).

Els Centres d’Atenció i Seguiment en drogodependències (CAS) són recursos assistencials que treballen en dos nivells:

– Ofereixen prevenció i reducció de danys a persones que encara no poden deixar el consum actiu de substàncies, amb espais de consum supervisat, útils per evitar el consum al carrer, per vincular els usuaris al sistema sanitari i per orientar-los cap a programes de tractament.
– Faciliten els tractaments a usuaris que ja han iniciat el procés per tractar el seu problema de consum (d’alcohol, d’heroïna, de cocaïna, de cànnabis…).

 

Reordenació dels serveis sanitaris a Ciutat Vella

El trasllat del CAS Baluard és una de les mesures previstes en la reordenació de serveis sanitaris a Ciutat Vella, que comporta millorar els serveis existents, apropar-los a la ciutadania i millorar la confortabilitat dels treballadors i les treballadores. A més, s’integra el CAS Baluard a la xarxa sanitària, tal i com estableix el Pla d’Acció de Drogues consensuat entre la gran majoria dels grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona. El canvi d’ubicació dels diferents serveis contempla també treballar per la bona qualitat de l’espai públic.

Quan acabi l’operació de reordenació prevista, Ciutat Vella guanyarà 1.500 metres quadrats nous d’equipaments de salut al servei dels veïns i veïnes del districte i de tota la ciutat. Amb aquesta reordenació de serveis, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut donen resposta a la necessitat de millora dels equipaments de salut del Districte, aprofitant al màxim els recursos existents i potenciant l’atenció integral i la continuïtat assistencial. Així, es garantirà la millora de l’accessibilitat dels usuaris als diferents equipaments, tant de ciutat com de districte. I per altra banda, l’espai que ara ocupa la sala Baluard, situat en el recinte històric de les Drassanes Reials de Barcelona, i per tant, en l’entorn de les instal·lacions del Museu Marítim de Barcelona, serà recuperat per aquest recinte històric i patrimonial.

En concret, aquesta reordenació i millora dels equipaments de salut del districte implica el trasllat o ampliació d’alguns dels serveis com són: el Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP) recentment traslladat a un nou equipament; el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard; les unitats de Malalties de transmissió sexual (MTS), de Medicina Tropical i de Tuberculosi; i els centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) i d’Adults (CSMA) de Ciutat Vella.

La primera fase, actualment en execució, contempla el trasllat del CUAP de Peracamps a la planta baixa i un apèndix de la primera planta de l’edifici situat al carrer de Sant Oleguer, 17, que es va dur a terme durant el passat mes de novembre. L’espai alliberat pel CUAP al seu anterior emplaçament, a l’avinguda Drassanes, 13-15, és el que està actualment en obres per acollir el CAS Baluard. Aquesta fase compta amb un pressupost aproximat d’1.360.000 euros que aporta l’Ajuntament de Barcelona.

En una segona fase, i amb un pressupost de 600.000 euros provinents del Servei Català de la Salut, s’acabarà d’adequar la primera planta del carrer de Sant Oleguer, 17, per acollir la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual, la Unitat de Medicina Tropical i la Unitat de Tuberculosi que ara s’ofereixen des del CAP de Drassanes (avinguda de les Drassanes, 17-21).

En aquesta fase, també s’adequarà l’espai que quedarà alliberat del CAP de Drassanes per acollir i integrar els serveis de Salut Mental, tant infanto-juvenils com d’adults, que actualment es troben al carrer Rec Comtal i a la Via Laietana. L’adequació d’aquests espais del CAP Drassanes requerirà d’un pressupost de 400.000 euros que assumiran el CatSalut i els operadors sanitaris.

 

Documents relacionats

Vídeo 1/2 (mp4, 206.489 kB)

Vídeo 2/2 (mp4, 75.000 kB)

Imatges (zip, 440 kB)





Paraules clau

Baluard/