L’Ajuntament de Barcelona engega un pla de formació en drets humans per als treballadors municipals : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona engega un pla de formació en drets humans per als treballadors municipals

10/12/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Se’ls ajudarà a identificar situacions de vulneració de drets humans en la seva tasca quotidiana d’atenció a la ciutadania perquè puguin activar els mecanismes de garantia corresponents

La formació, inspirada en l’experiència de l’Estratègia Antirumors de Barcelona, començarà pels treballadors de les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC), els agents de la Guàrdia Urbana i els treballadors dels Centres de Serveis Socials

 

 

L’Ajuntament de Barcelona començarà, al mes de gener, els cursos per a treballadors municipals del Pla de Formació en Drets Humans, Diversitat i Transparència, una iniciativa prevista dins de la mesura de govern ‘Barcelona Ciutat de Drets’, que busca convertir Barcelona en una referència internacional en la defensa dels Drets Humans.

La formació tindrà com a objectiu sensibilitzar i capacitar en drets humans i diversitat els treballadors municipals que tenen contacte directe amb la ciutadania. Es tracta de dotar-los d’eines fonamentals perquè puguin ser agents de protecció en drets humans i que puguin identificar, en la seva tasca quotidiana, situacions de vulneracions de drets humans per activar els mecanismes de garantia corresponents.

La formació començarà pel personal dels serveis de les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC), els agents de la Guàrdia Urbana i els treballadors i treballadores dels Centres de Serveis Socials. Joan Llinares, Gerent de Recursos, ha explicat que s’orientarà “prioritàriament cap a aquests grups de treballadors perquè treballen en tres àmbits que tracten de forma directa amb la ciutadania i que estan en disposició de detectar casos de vulneració dels drets humans que li afecten directament”.

El tinent d’Alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha explicat que aquest pla és pioner a tot l’estat, i està emmarcat en la mesura BCN Ciutat de Drets, que busca aprofundir en un model de ciutat diversa, intercultural, compromesa amb els valors de la transparència i polièdrica on totes les persones tinguin un accés real, efectiu i en condicions d’igualtat a tots els drets humans reconeguts i garantits a la ciutat.

“Amb aquest pla volem que els treballadors de l’OAC tinguin les eines per detectar situacions de discriminació en l’accés a un servei públic per part d’una persona LGTBI. Que els tècnics de Serveis Socials puguin identificar una ordre de desnonament com una possible vulneració del dret a l’habitatge. O que els treballadors de la Guàrdia Urbana puguin identificar un comentari racista com un possible delicte d’odi i, per tant, una vulneració de drets”, ha afegit.

El disseny del Pla de formació en Drets Humans, Diversitat i Transparència té com a antecedent el Pla Barcelona Interculturalitat i tot el paquet formatiu de BCN Antirumors. Està inspirat en el Programa BCN Antirumors, recollint la feina feta en aquest àmbit, i traslladant-ho als Drets Humans, centrant el focus d’actuació en els treballadors públics municipals.

Aquesta mesura de govern, que es presentarà a la comissió de Presidència, té la seva fonamentació jurídica en la Declaració Universal de Drets Humans, el Conveni Europeu per a la protecciódels Drets Humans i altres instruments internacionals. A nivell local destacar l’article 1.2 de la Carta de Salvaguarda de Drets Humans a la Ciutat que estableix que “Les autoritats municipals fomenten, amb tots els mitjans de què disposen, el respecte de la dignitat de tots i la qualitat de vida dels seus habitants”.

Formació per als treballadors i treballadores de les Oficines d’atenció ciutadana (OAC)

Durant els mesos de febrer a abril de 2017 es durà a terme una acció formativa per capacitar als 160 treballadors i treballadores municipals de les OAC sobre què és i què implica l’enfocament en drets humans en el seu lloc de treball, com pot ser el reconeixement d’estereotips, perjudicis i discriminacions, la seva tipologia (discriminacions per raons d’origen, per raons de gènere, de religió -islamofòbia, LGBTIfobia, etc) i les competències interculturals com a base d’estratègies comunicatives en una societat diversa.

Formació per als treballadors i treballadores de l’Institut Municipal de Serveis Socials

L’Institut Municipal de Serveis Socials compta amb un catàleg formatiu propi. Tanmateix, el seu personal també podrà, de manera voluntària, inscriure’s a les accions de formació sobre drets humans i diversitat que s’oferiran des de Recursos Humans. Es sensibilitzarà a les persones que s’incorporin com a auxiliars administratiu/va dels Centres de Serveis Socials sobre les implicacions de l’enfocament en drets humans en el seu lloc de treball i les tipologies de discriminacions i s’explorarà la possibilitat de realitzar un protocol sobre l’aplicació de l’enfocament basats en drets humans i la perspectiva intercultural en els centres de serveis socials bàsics dels territoris així com de capacitar a la direcció d’aquests centres per tal que puguin informar i formar els seus treballadors i treballadores sobre la matèria.

Formació a la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB)

Durant l’any 2017 es treballarà en la sensibilització, capacitació i la incorporació a la cultura institucional dels valors i l’enfocament en drets humans i diversitat. D’altra banda, cal tenir en compte que en el marc de la implementació del nou Pla Director de la Guàrdia Urbana de Barcelona (aprovat com a mesura de govern el maig de 2016), el qual conté un gran nombre d’accions formatives, el Departament de Recursos Humans i de Desenvolupament Professional de la Gerència de Seguretat i Prevenció està realitzant un procés de priorització i planificació d’aquestes accions. Aquest procés està suposant una reorganització de la formació, en la que es tindran en compte els eixos i principis que incorpora aquesta mesura.

En concret, es comptarà amb la participació de la Direcció de Serveis de Dret de Ciutadania i Diversitat per a la preparació d’un curs dirigit a millorar la resposta policial amb col·lectius vulnerables i en un curs genèric dirigit a tots els agents (en la formació permanent) sobre la Instrucció relativa a “Normes d’actuació per prevenir i evitar actituds discriminatòries de qualsevol mena” i les novetats de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre , per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgenèrics i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

 

Document relacionat





Paraules clau

drets humans/