L’Ajuntament de Barcelona potenciarà el Parc Tecnològic de Nou Barris com a equipament de referència en indústria avançada : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona potenciarà el Parc Tecnològic de Nou Barris com a equipament de referència en indústria avançada

11/12/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

S’obrirà l’equipament al teixit social i econòmic de proximitat, i es posaran en marxa programes per oferir formació en noves tecnologies a les empreses instal·lades, fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les escoles de l’entorn, posicionar el parc en els eixos de sostenibilitat i mobilitat com a exemple i prototipus de bones pràctiques en eficiència energètica, i per posar en valor les empreses allotjades actualment en l’equipament

 

L’Ajuntament de Barcelona potenciarà el Parc Tecnològic de Nou Barris per fer d’aquest equipament un referent en indústria avançada, Així ho recull la mesura de govern “Parc Tecnològic Barcelona Activa: un espai de referència per a la “Indústria Avançada” a Barcelona”, que es presentarà a la Comissió d’Economia i Hisenda del proper dimarts 13 de desembre, i que preveu implementar partir del quart trimestre de 2017 una sèrie de programes per oferir formació en noves tecnologies a les empreses instal·lades, potenciar les vocacions científiques i tecnològiques, posicionar el parc en els eixos de sostenibilitat i mobilitat i per posar en valor les empreses allotjades actualment en l’equipament.

El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha destacat que amb aquest treball, “es vol posar en valor aquest equipament i potenciar aspectes com la impressió 3D, l’internet de les coses, la robòtica, etc. i que es pugui aprofitar el potencial de les empreses”, tant les que ja hi són com les que pugui atreure. “Fins ara ha estat massa aïllat del seu entorn i el repte és aconseguir que aquest espai pugui millorar la connexió amb el teixit social i econòmic proper, i treballar també un tercer aspecte, que seria comptar amb un espai avançat per generar vocacions als i les joves del districte, on fer tallers, i on puguin visualitzar una determinada vocació tecnològica, també i especialment en termes de gènere, per incorporar més les dones en aquest sector”, ha seguti Agustí Colom, que ha remarcat que també es treballarà perquè el Parc Tecnològic de Barcelona Activa a Nou Barris “s’adapti als nous temps en termes de sostenibilitat i mobilitat, com a equipament municipal”.

El Parc Tecnològic actualment alberga 53 empreses de base tecnològica, amb més de 30 milions de facturació agregada i 450 treballadors i treballadores. El 23% de les empreses són patents, i el 42%, són exportadores. L’equipament vol consolidar-se com a referent en indústria avançada a la ciutat i, al mateix temps, obrir-se al veïnat de Nou Barris en una doble dimensió: per una banda envers el teixit econòmic de proximitat, per tal que aprofiti millor els actius del parc i el seu potencial, i per l’altra, a les escoles del districte, per tal de fomentar vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat. De manera complementària, es treballarà per posicionar el Parc com a exemple de bones pràctiques en temes d’eficiència energètica i sostenibilitat i com a entorn de prova i testeig de noves solucions en matèria de sostenibilitat i mobilitat. Aquestes actuacions estan emmarcades en el Pla Barcelona Ciutat Digital.

A finals de 2017 i durant tot el mandat es posaran en marxa programes en quatre àrees:

– Programa d’indústria urbana i prototipatge industrial: Oferirà formació altament especialitzada en noves tecnologies per fer les indústries més sostenibles, des del punt de vista econòmic, i des del punt de vista mediambiental, per tal d’introduir les empreses en les “noves formes de fer” i les noves tecnologies relacionades amb la indústria 4.0: l’Internet de les Coses, la Robòtica, Rapid Manufacturing (3D), el Big Data, Cloud-Computing o l’enginyeria de materials.

– Programa d’Obertura a l’Activitat Econòmica de Proximitat: Es realitzarà un Cens d’Activitat Econòmica combinant l’anàlisi quantitatiu amb la prospecció qualitativa de la realitat existent al districte i les possibles sinèrgies, i es complementarà amb una campanya de proximitat adreçada a donar a conèixer els recursos del Parc i convidar-ne al seu ús. A més es dissenyaran nous programes en funció de les demandes detectades i el treball servirà de base per al mapa de serveis de l’Oficina d’Activació Econòmica prevista en el mateix Pla de Desenvolupament Econòmic del Districte de Nou Barris. També es posarà en marxa un nou Ateneu de Fabricació, dins del Parc, que també contribuirà a l’obertura del les instal·lacions al veïnat.

– Foment de les vocacions científiques: es posarà en marxa un programa de visites guiades, amb activitats i tallers associats i amb la implicació de les empreses allotjades; s’articularan col·laboracions amb empreses i emprenedors i es treballarà per esdevenir seu permanent dels Congrés de Ciència (educació infantil i primària) organitzat pels Centres de Recursos Pedagògics dels diferents districtes, s’organitzarà una jornada anual local i internacional per visibilitzar les millors pràctiques de foment de les vocacions científiques i es formalitzarà la col·laboració en esdeveniments d’àmbit internacional com la Fòrmula Student.

– Posicionar el Parc Tecnològic en els eixos de sostenibilitat i mobilitat: Es treballarà per fer de l’equipament una bona pràctica en temes d’eficiència energètica, sostenibilitat i accessibilitat com a entorn de prova i testeig de noves solucions en matèria de sostenibilitat i mobilitat. Es faran millores a la captació d’energia, els aïllaments, la millora del sistema de climatització, l’accessibilitat a vehicles lleugers, i la creació d’un pool d’estacions de recàrrega per a vehicle elèctric i de solucions de mobilitat alternativa. Aquesta actuació pot complementar-se i ampliar-se amb actuacions, en coordinació amb Mobilitat i el Districte, a la Plaça Albert Einstein i el Carrer Marie Curie.

El Parc Tecnològic és un equipament municipal de 10.000 m2 situat a Nou Barris. Va néixer el 1995, està gestionat per Barcelona Activa. És un espai d’innovació i tecnologia adreçat a les pimes de la ciutat, especialment a aquelles empreses que desenvolupen producte propi en el camp tecnològic i industrial. Mitjançant diferents serveis i infraestructures que el Parc Tecnològic posa a disposició de les empreses, des de l’equipament es contribueix a facilitar la convivència, el desenvolupament i la transferència de tecnologia i coneixement.

 

Documents relacionats:

Document relacionat 1/2 (pdf)

Document relacionat 2/2 (mp3)





Paraules clau

Parc Tecnològic de Nou Barris/