Barcelona Activa crea una nova oferta formativa adreçada al món de l’Economia Social i Solidària : Servei de Premsa

Barcelona Activa crea una nova oferta formativa adreçada al món de l’Economia Social i Solidària

13/12/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Més de 160 persones emprenedores i representants de cooperatives, entitats socials i altres iniciatives socioempresarials han participat aquest darrer trimestre a la trentena d’activitats i tallers que s’han programat i que passen a formar part de l’oferta estable de l’agència municipal

Està en marxa la 1a edició de “La Comunificadora”, un programa d’impuls de projectes d’economia col·laborativa que tenen com a raó de ser l’enfocament procomú i la satisfacció de les necessitats de les persones i que ofereix formació empresarial i sessions de mentoria personalitzada a aquestes noves iniciatives econòmiques.

S’habilitaran punts d’assessorament expert per a persones amb una idea de negoci o un projecte socioeconòmic a l’Oficina d’Atenció a les Empreses i al Centre de Recursos per Emprendre

 

 

L’Ajuntament de Barcelona aposta per impulsar un nou model basat en una economia plural. En aquest sentit, s’ha creat una nova àrea a Barcelona Activa per fomentar l’Economia Social i Solidària i la innovació socioeconòmica a la ciutat a través del suport a persones emprenedores i empreses que aposten per aquest model de negoci amb impacte social i ambiental.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat “l’aposta estratègica d’aquest Govern per col·locar l’Economia Social  i Solidària al centre de les polítiques de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local, perquè puguin contaminar el conjunt de programes d’ocupació i d’empresa que impulsa l’Ajuntament”.

El primer tinent d’alcaldia ha subratllat que aquesta aposta es tradueix, entre d’altres, en un major esforç pressupostari i amb la creació de tres nous programes integrals de formació i acompanyament d’aquestes iniciatives empresarials, entre els que ha destacat el porgrama “La Comunificadora”, de suport a la posada en marxa de noves empreses d’economia col·laborativa.

“És un programa innovador, que vol impulsar projectes d’economia col·laborativa no especulativa, que funcionen principalment a través de plataformes digitals obertes, en àmbits com la mobilitat, el software lliure, la cultura o el disseny, i que prioritza i acompanya els projectes que es basen en una relació igualitària entre els participants i que tenen com a objectiu una aportació al bé comú”, ha dit, defugint el model d’Airbnb i Uber.

Es tracta d’un pas més en l’evolució de l’oferta de serveis i formació que l’agència municipal presta, coincidint amb el trentè aniversari i d’acord als nous paradigmes de desenvolupament local adaptats al context actual. Aquesta nova actuació s’emmarca en el Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019 que preveu com a una de les línies estratègiques les accions d’acompanyament i formació per totes aquelles practiques econòmiques que, tot i generar beneficis econòmics, tenen com a raó de ser la satisfacció de les necessitats de les persones i tenen en compte el seu impacte ambiental i en el territori on desenvolupen la seva activitat.

Durant el 2017 es preveu destinar 2 milions d’euros per acabar de consolidar aquesta nova àrea de promoció de l’Economia Social i Solidària a la ciutat, després que en aquest temps s’hagi activat ja l’oferta formativa. A partir d’ara es contempla actuar amb vocació de proximitat al territori en els diferents districtes de la ciutat, fomentar la contractació pública social i ambientalment responsable i conceptualitzar un model d’intervenció integral Cooperatiu Socioeconòmic dirigit a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Properament s’habilitaran punts d’informació i atenció a persones emprenedores i empreses de l’àmbit de l’Economia Social i Solidària a l’Oficina d’Atenció a les Empreses i al Centre per a la Iniciativa Emprenedora. Es tracta d’una prova pilot per dimensionar la demanda i poder dissenyar un servei permanent que es complementi amb l’atenció que es presta actualment des d’aquests equipaments.

A més, de cara al tercer trimestre de l’any, està previst que “El Far”, ubicat a La Barceloneta, es converteixi en el nou espai de referència de Barcelona Activa des d’on impulsar les polítiques d’innovació socioeconòmica.

 

Oferta formativa per arribar a un nou públic i fomentar projectes d’economia col·laborativa

Durant el 2016, s’ha dissenyat una nova oferta formativa, tant d’activitats de curta durada com de programes intensius de creació i consolidació empresarial en l’àmbit de l’Economia Social i Solidaria. Es preveu que a finals d’any hagin participant, en total, més de 160 persones emprenedores, representats de cooperatives, entitats socials, fundacions i arribar, així, a un nou públic d’usuaris.

D’una banda, s’han creat tres nous programes integrals de formació i acompanyament: “Construïm en femení les Altres Economies” i “La Comunificadora”, de suport a la posada en marxa de noves empreses; i “Camí de la Solidesa”, per impulsar l’enfortiment de projectes socioeconòmics.

D’altra banda, s’ha ampliat el catàleg de càpsules de curta durada incorporant nous continguts per fomentar la perspectiva social, ambiental i de bon govern en el procés de concepció de la idea, de definició del model de negoci, de constitució de la forma jurídica o de consolidació empresarial.

En conjunt, actualment hi ha una trentena de sessions i cursos modulars diferents, com per exemple: “Tallers per emprendre en clau social i col·lectiva”, “Eines per a l’enfortiment de projectes socioempresarials d’economia social”, “Noves maneres de finançar projectes emprenedors socials, ambientals i culturals” o “Economia i fiscalitat per a associacions amb activitat econòmica”.

Aquesta oferta estable s’anirà actualitzant per oferir nous continguts i s’obriran unes 400 places per a les activitats de curta durada i es convocarà una edició anual de cada un d’aquests programes a mida adreçats a una vintena de participants respectivament.

 

Impuls a l’economia col·laborativa

Darrerament s’ha posat en marxa “La Comunificadora”, un programa nou per impulsar projectes d’economia col·laborativa des d’una vessant procomú. Consisteix en sessions formatives d’introducció al sector, models de negoci, noves fonts de finançament alternatives (banca ètica, crowdfunding o crowdequity, entre d’altres), formes jurídiques i habilitats emprenedores. L’objectiu és treballar el Pla d’Empresa i validar la viabilitat de la idea de negoci amb impacte social i ambiental.

A més, cada equip promotor compta amb una persona que tutoritza el projecte durant tot el programa i amb un mínim de 10 h de sessions de mentoria personalitzada per part de persones expertes en diferents àmbits com ara les plataformes web col·laboratives, la sostenibilitat econòmica, comunicació o fabricació digital. En total, s’han rebut una trentena de candidatures entre les quals s’han seleccionat els 15 projectes que estan participant en aquesta primera edició.

Actualment, sota el paraigües de l’economia col·laborativa, conviuen diversos models de negoci i de producció. En aquest cas, es volen fomentar projectes amb una mirada procomú, és a dir, que produeixen de manera col·laborativa recursos i serveis que generen un benefici comú, utilitzant plataformes digitals que es governen per comunitats de persones usuàries, productores i consumidores.

 





Paraules clau

economia/