Barcelona reserva 6 solars públics per promoure 519 habitatges dotacionals i equipaments : Servei de Premsa

Barcelona reserva 6 solars públics per promoure 519 habitatges dotacionals i equipaments

23/12/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal aprova provisionalment una Modificació de Pla General Metropolità per qualificar els sòls com a habitatge dotacional i equipament

El tràmit permet generar sòl disponible per ampliar en el futur el parc d’habitatge dotacional a la ciutat, que dóna servei a col•lectius com ara joves o gent gran

 

El Govern municipal ha aprovat provisionalment una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que li permet activar un conjunt de 6 solars de propietat municipal per tal de generar sòl disponible per ampliar en un futur el parc d’habitatges dotacionals. L’instrument permet incorporar al sistema d’habitatges dotacionals aquests solars situats per tota la ciutat, amb l’objectiu final de promoure un total d’uns 519 habitatges.

El Consell Plenari ha donat llum verda aquest divendres a la MPGM amb els vots favorables del Govern municipal –BComú i PSC–, Cs i la CUP Capgirem i les abstencions de CiU i ERC, i ara el tràmit s’eleva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat, per a la seva aprovació definitiva.

Es tracta d’una nova mesura emmarcada en la línia estratègica del Govern municipal d’actuar contra l’emergència en l’àmbit de l’habitatge amb totes les eines disponibles. Entre les diferents polítiques que està duent a terme l’Ajuntament per posar a l’abast de la ciutat habitatge a un preu més assequible, hi ha la d’activar terrenys disponibles de titularitat municipal en els quals es puguin desenvolupar projectes de creació d’habitatge destinat a col•lectius específics.

Amb la posada en marxa d’aquests solars es podrà impulsar en els propers anys diversos projectes de nous habitatges dotacionals a la ciutat, que es destinen a satisfer els requeriments temporals de col•lectius específics, com ara els joves o la gent gran i altres col•lectius amb necessitats d’assistència o emancipació justificades en polítiques socials prèviament definides.

A més, els edificis que s’hi construeixin també hauran de reservar un espai per a equipament públic a les plantes baixes. La tipologia dels equipaments es decidiran en funció de les necessitats detectades als barris per tal de donar resposta a les demandes dels veïns i veïnes de l’entorn.

Els 6 solars s’ubiquen en els districtes de Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Martí i Sants-Montjuïc, i suposen 475 pisos nous que s’acabaran de concretar en cada un dels projectes d’edificació en funció de la part d’edifici que es destini a equipament.

A aquests 475 pisos cal sumar la peça del c/Alts Forns, 84-86, amb un edifici existent de 44 pisos que es va construir en el seu dia com a residència pública de gent gran, però que també s’ha incorporat al pla ja que respon més pròpiament a una tipologia d’habitatge dotacional.

Els terrenys són els següents:

En concret, el planejament proposa incorporar els solars al sistema d’habitatge, que també inclou la previsió d’equipament en les plantes baixes. El tràmit se sustenta en el fet que la llei permet destinar a habitatge dotacional un màxim del 5% dels sòls qualificats com a equipament públic local. Actualment, les actuacions executades o previstes en el planejament vigent representen aproximadament només el 2,46% d’aquests solars.

 

Localització dels solars

Per localitzar els solars, s’ha considerat que no tinguessin un destí concret i fossin de titularitat municipal. S’ha valorat l’emplaçament concret en cada cas, de manera que també s’han incorporat peces de petites dimensions però que tenen una posició estratègica.

A més, s’ha prioritzat la selecció de solars de disponibilitat immediata, sense necessitat de gestió prèvia, enderrocs o cessaments d’activitats. Es tracta de sòls amb bona accessibilitat, amb característiques idònies per a l’ús d’habitatge i que disposen dels serveis i equipaments necessaris.

Un altre dels criteris per escollir els emplaçaments ha sigut la seva ubicació en entorns amb poc habitatge i/o molta demanda, per tal que contribueixin a la cohesió social de l’entorn. I també s’ha tingut en compte criteris de gènere; en concret, aspectes com l’accessibilitat, el grau d’urbanització de l’entorn o la proximitat a equipaments i serveis, entre d’altres

L’activació d’aquests solars se suma a l’encàrrec fet fa quatre mesos per part de l’Ajuntament al Patronat Municipal de l’Habitatge d’iniciar els tràmits per impulsar promocions d’habitatge públic en diversos solars, en els quals es podran construir en els propers anys 1.145 habitatges, que se sumen a 498 més que ja estan en construcció. El compromís del Govern municipal és arribar a final de mandat havent posat en marxa la construcció d’almenys 4.000 nous habitatges que es llogaran a un preu assequible.





Paraules clau

sòls/