Tot a punt per a l’inici d’obres de la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) a Can Batlló : Servei de Premsa

Tot a punt per a l’inici d’obres de la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) a Can Batlló

26/12/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Bloc 7 de Can Batlló serà la nova seu de l’escola municipal d’estudis audiovisuals

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 12,9 milions d’euros a la rehabilitació, que s’iniciarà el febrer de 2017 i es preveu que acabi a finals de 2018

Aquesta actuació permetrà dotar de nova activitat l’antic edifici industrial i conservar el patrimoni i l’estructura de la nau existent

 

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el Projecte d’execució de reforma i rehabilitació del Bloc 7 de Can Batlló per a la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV), al barri de la Bordeta del districte de Sants-Montjuïc. L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA, destinarà 12,9 milions d’euros a les obres de rehabilitació de les naus, que s’iniciaran el febrer de 2017 i es preveu que acabin a finals de 2018, amb la inauguració del nou centre d’estudis audiovisuals.

El Bloc 7 està situat dins de l’antiga fàbrica de Can Batlló, i es troba adjacent a la Gran Via de les Corts Catalanes, al número 159 i proper al Carrer del Mossèn Amadeu Oller. Aquesta localització pot potenciar la visibilitat de l’escola i donar un nou impuls a un sector, l’audiovisual, que està en ple creixement tant des d’un punt de vista industrial com cultural. D’altra banda, la nova seu de l’EMAV també pot convertir-se en una pedra angular en el procés de recuperació de tot el recinte de Can Batlló per al barri i la ciutat que està en marxa.

El programa funcional elaborat per l’EMAV parteix d’una superfície estimada de 5.460 m2 i està dimensionat per acollir fins a 600 alumnes, xifra superior als 425 alumnes que té actualment l’escola a la seu de Via Laietana. Aquest increment d’oferta de places es vincula al creixement de la demanda, i al fet que anualment queden fora dels estudis un elevat número de nois i noies per falta de plaça.

La transformació d’una antiga nau fabril a escola de mitjans audiovisuals, per tant, posa en valor l’edifici, conservant el patrimoni tècnic i l’essència dels elements estructurals existents, però el dota de nova activitat d’alt valor afegit, oferint espais tant per a la creació i com per al desenvolupament de noves tecnologies i de coneixement.

Tota la intervenció proposada en aquest edifici de grans naus parteix de la voluntat de preservar i emfasitzar els trets tipològics de l’arquitectura industrial existent: ordre, repetició i simplicitat estructural. La solució adoptada, així doncs, es fa ressò d’aquests trets i permet, en tot moment, una lectura clara i diferenciada entre la preexistència i la intervenció.

La ubicació de l’EMAV a Can Batlló respon al compromís del Districte de Sants-Montjuïc i de l’Ajuntament de Barcelona de dinamitzar el barri de la Bordeta, sempre des del diàleg permanent i la voluntat de consens amb els veïns i les entitats del barri per dotar el gran espai que s’ha obert al barri tant d’equipaments de ciutat, com ara l’EMAV, com d’equipaments de barri i de Districte, com el Bloc 11, o l’ampliació de l’escola Cal Maiol.

Des de 1970, l’EMAV –de titularitat municipal- ofereix cicles formatius de formació professional específica de grau superior i participa activament en la formació de professionals en el camp de
la comunicació audiovisual garantint-ne un projecte curricular d’alt nivell tecnològic. Des de la seva creació, 12.000 professionals de la indústria han sortit de les seves aules. EMAV garanteix una formació àmplia en vídeo, televisió, ràdio, cinema, multimèdia, so, espectacles etc, combinada amb una forta especialització, com a sistema immillorable per introduir l’alumne
en el món professional. Actualment té la seva seu a la Via Laietana número 48.

 

Reforma i rehabilitació

El projecte que ara s’ha aprovat i licitat aborda la reforma i rehabilitació del bloc 7 tot mantenint els valors històrics i arquitectònics de l’edifici. Aquesta intervenció passa per potenciar els elements originals de la façana, mantenint el gran espai interior que dota l’estructura de columnes de fosa, voltes i encavallades de fusta, però sense oblidar que cal adequar aquesta actuació respecte el nou ús de l’edifici.

 

Accessos

Donada la voluntat de conservar l’esperit i el caràcter del antic recinte fabril, i amb la finalitat de potenciar l’activitat dels antics carrers industrials, es mantindrà l’accés principal a la nau des del mateix punt en que s’accedeix actualment, es a dir, pel passatge industrial i a través del cos lateral adossat a la nau principal, que dóna façana a aquest carrer. La preservació d’aquest cos
permetrà, alhora, situar tots els accessos i les escales de comunicació vertical i d’emergència, així com espais per a instal·lacions.

En el cos adossat a les naus (al que s’accedeix des del passatge industrial), és on es situarà el vestíbul principal d’accés. Aquest disposarà d’una escala principal d’accés al pis superior així com dos ascensors, un d’ells amb funcions de muntacàrregues. A més, donades les dimensions de l’edifici, s’ubicaran als dos extrems de l’edifici dues escales que funcionaran com
escales de comunicació entre plantes.

 

Planta baixa

Per tal de poder donar compliment al programa i aprofitar la gran alçada disponible, es proposa construir a la planta baixa un cos central amb dos nivells que, a manera de gran “moble”, permetrà allotjar la major part del programa d’aules i administració. La situació estratègica d’aquest element permet ordenar els espais restants a l’interior de la nau.

La planta baixa tindrà: recepció, aules de teòrica i d’informàtica, mediateca, zona d’edició i magatzem. A la part elevada del “moble” hi haurà la secretaria, el despatx de direcció, l’aula del
professorat i sales de reunions.

Tot just passat el vestíbul d’entrada i davant de la façana del moble, s’hi troba un espai lineal a
manera de gran distribuïdor; travessant aquest, a l’altre costat del moble, es situa l’altre gran espai lineal, que funciona de pas a les aules posteriors del moble, i que també donarà cabuda a
la mediateca i a les zones de treball. Aquests espais rebran llum natural de la façana de Gran Via, i estaran arrecerades dels moviments interns de l’escola.

El moble conté en el seu interior tres escales i un munta-persones per donar accés al seu nivell superior, on es centra la part més administrativa de l’escola i les exigències d’ús són més baixes.

 

Planta primera

En aquesta planta hi haurà la sala d’actes –amb capacitat per a 288 persones-, el foyer de la sala d’actes, un estudi de fotografia, un plató de televisió, sales d’edició, una sala de maquillatge i vestuari, i locutoris de ràdio.

Disposarà d’un altre moble lineal situat al llarg de la primera crugia de la nau. Aquest moble deixa un espai de distribució, que per la seva dimensió, permet ser usat per diferents activitats; exposicions d’alumnes, foyer de la sala d’actes, a més de donar accés als diversos espais diàfans de la segona crugia.

Travessant el moble per diversos punts ens endinsem en la segona crugia, on s’ubiquen els espais que tenen els requeriments d’estanquitat lumínica i acústica més alts, els quals els converteixen en espais absolutament aïllats del exterior.

 

Façanes, coberta i instal·lacions

Es recuperarà la modulació en les façanes en l’estat original, recuperant també tots els elements deteriorats i/o trencats per intervencions posteriors a la construcció inicial.

En el mateix sentit, per la seva visibilitat i igual que altres grans equipaments públics de la ciutat coetanis de la fàbrica com mercats, hospitals i escoles, la coberta esdevindrà la cinquena façana la edifici i presentarà un treball ornamental amb planxes de zinc per oferir una nova imatge renovada al seu passat industrial. Es dóna pas, d’aquesta manera, als nous paradigmes per a la recuperació d’aquest llegat industrial com a grans equipaments urbans per a la creació i les noves tecnologies.

La incorporació de plaques fotovoltaiques integrades al cos de serveis permet la producció d’energia sostenible. Els sistemes d’instal·lacions plantejades obeeixen a les exigències actuals de sostenibilitat i ecoeficiència, amb equips de tecnologia d’aerogeneració pel clima de fred i calor de l’edifici, així com sistemes amb tecnologia LED per a la il·luminació. Ambdós sistemes incorporaran un subsistema de gestió per a la millora de l’eficiència energètica de l’equipament.

 

Bar-cantina i entorn

Donada la inadequació d’aquesta part del programa a les característiques arquitectòniques del Bloc 7 i al programa funcional requerit per aquest ús docent, el bar s’ubicarà al Bloc 14, en un espai antigament ocupat per la cantina del recinte fabril, donant continuïtat, així doncs, a l’ús històric d’aquest bloc.

A la façana de Gran Via es crearà un talús enjardinat per tal de ressaltar la visió de la façana
recuperada.





Paraules clau

EMAV/