Barcelona subvenciona 110 projectes de Cooperació per a la Justícia Global amb un pressupost total de 6,5 milions d’euros : Servei de Premsa

Barcelona subvenciona 110 projectes de Cooperació per a la Justícia Global amb un pressupost total de 6,5 milions d’euros

09/01/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

A la convocatòria 2016, la primera que s’ha fet exclusivament per via telemàtica, s’hi han presentat 213 projectes, gairebé un 47% més que l’any anterior.

L’Ajuntament destinarà 6.5 milions d’euros a subvencionar projectes de Cooperació per a la Justícia Global, un 6,5% més de pressupost que a la convocatòria anterior.

Gairebé la meitat de projectes subvencionats són d’Educació i Incidència per a la Justícia Global, fet que reafirma la bona acollida que ha tingut per part de les ONG’s l’aposta municipal per un model de cooperació de banda ampla, basada en la cerca d’un rol globalment responsable per a la ciutat de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha publicat la resolució definitiva de la convocatòria de subvencions de Cooperació per a la Justícia Global, que permetrà finançar 110 projectes dels 213 projectes que s’havien presentat en aquesta convocatòria, la primera que s’ha fet exclusivament per via telemàtica i on s’han incrementat un 46,9 % el nombre de propostes rebudes respecte al 2015.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha reivindicat la voluntat solidària de Barcelona que, ha recordat, s’ha vist incrementada fins la fita assolida per l’actual Govern municipal de destinar el 0,7% del pressupost a cooperació. L’Ajuntament de Barcelona és, d’aquesta manera, una de els administracions catalanes que més recursos destina a cooperació.

“Volem que els principis de justícia global que inspiren la política de cooperació de l’Ajuntament estiguin presents a totes les polítiques públiques municipals, de manera que incorporem coherència a totes les polítiques d’acció exterior però també a les que es duen a terme a Barcelona”, ha dit Pisarello.

“Estem satisfets de la bona acollida que ha tingut per part de les ONG’s l’aposta municipal per aquets model de cooperació de banda ampla, integral, basada en la cerca d’un rol globalment responsable per a la ciutat de Barcelona”, ha afegit. Segons Pisarello “apostem per un model de cooperació que no només destina recursos a altres països, sinó que es preocupa perquè les accions aquí no perjudiquin el benestar de la població mundial, amb especial atenció a les poblacions vulnerables i als països empobrits, com passa per exemple amb el bloqueig de l’Estat a l’acollida de refugiats”, ha afegit.

Així doncs, fruit d’aquest procés que ha liderat la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional i que ara culmina podran rebre finançament el 63,58% dels projectes valorats, és a dir, que reunien els requisits administratius per passar a valoració tècnica.

El pressupost total aplicat a la convocatòria d’ajuts és de 6.560.256,51 EUR (4.819.916,70 EUR de pressupost 2016 i 1.740.339,81 EUR de pressupost 2017 per donar continuïtat als projectes pluriennals). Aquesta xifra representa un increment del 6,54% del pressupost aplicat a la convocatòria de l’any passat (402.852 euros més que 2015). Amb aquest volum de subvencions, el Govern Municipal compleix de nou el compromís de destinar el 0’7% dels ingressos propis a la Justícia Global i Cooperació Internacional, fita ja assolida, per primera vegada, l’any 2015 amb la modificació pressupostària.

La distribució per modalitats dels 110 projectes que rebran finançament de l’Ajuntament de Barcelona s’agrupa en tres programes:

– Programa de Cooperació Internacional per a la Justícia Global: 44
– Programa de Cooperació Internacional per a Ciutats Específiques: 13
– Programa d’Educació per a la Justícia Global: 53

El canvi de l’orientació de la política de cooperació iniciat cap un model de cooperació de banda ampla, orientada a fer de Barcelona una ciutat globalment responsable, explica en bona part la molt bona reacció que hi ha hagut de la convocatòria per part de les organitzacions de la societat civil i on destaca especialment que gairebé la meitat de projectes subvencionats ho siguin d’Educació per a la Justícia Global.

La distribució del pressupost per àrees geogràfiques, en els Programes de Cooperació Internacional i Ciutats Específiques, és la següent:

– Mediterrània: 29%
– Àfrica: 28%
– Amèrica Llatina: 42%
– Altres: 1%

La convocatòria manté els tres programes dels darrers anys, que ara s’agrupen sota els epígrafs de: Cooperació per a la Justícia Global; Cooperació per a la Justícia Global a Ciutats Específiques (centrada en reforçar els governs locals de les ciutats sòcies en el desplegament de les polítiques municipals); i Educació per a la Justícia Global (esforços que es fan a casa nostra per a educar i incidir sobre les causes que tenen l’origen aquí (per ex. justícia climàtica, bloqueig a l’acollida de refugiats, etc).

Les modalitats introduïdes com a novetat enguany són la de coherència de polítiques públiques i responsabilitat global; i la de sensibilització i incidència en temàtica de refugi i asil. Aquestes modalitats se sumen a les ja existents, que marquen les línies prioritàries de la convocatòria: Mediterrània, Àfrica, Amèrica Llatina, Altres; LGTB, Emprenedoria dones, Crisis de llarga durada, Intervencions d’emergència i postemergència; Ciutats específiques; Educació per a la Justícia Global, Aprenentatge i Servei.

Entre els projectes de Cooperació per a la Justícia Global que rebran finançament municipal aquest any hi ha projectes vinculats a: la gestió de l’aigua a Gaza, el suport a dones i joves com a agents de pau a Colòmbia, la protecció de defensores dels drets humans a El Salvador i Mesoamèrica, la reducció de la discriminació del col•lectiu LGTB a Dakar, la disminució de les violències de gènere a la República Democràtica del Congo, el suport al desenvolupament econòmic local a L’Havana i la promoció de la governança democràtica local a Tetuan, per citar-ne alguns.

Pel que fa a l’Educació per a la Justícia Global, es donarà suport a iniciatives de sensibilització en l’àmbit d’energies alternatives, prevenció de la violència de gènere i promoció dels drets humans; i a projectes educatius d’aprenentatge i servei orientats a treballar el comerç just i responsable, les desigualtats de gènere i el dret a l’alimentació i sobirania alimentària. Així mateix, es finançaran projectes de denúncia i mobilització ciutadana en l’àmbit de la banca ètica, contractació pública responsable, i aliances de ciutats contra els tractats de comerç internacional com el TTIP. I també es donarà suport a projectes de visibilització de les persones refugiades i de la vulneració dels seus drets a través d’instruments educatius i artístics.

La Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, que depèn de la primera tinència d’Alcaldia, dedica el 73,56% del seu pressupost 2016 a finançar projectes de convocatòries públiques (els projectes anuals i les primeres anualitats dels pluriennals de la convocatòria 2016 i les segones anualitats dels projectes de la convocatòria 2015). Des de fa 2 anys la Direcció gestiona el 0’7% dels ingressos propis de l’Ajuntament, fet que la situa com la primera agència de cooperació de Catalunya per davant de la de la Generalitat.

La resolució es pot consultar a l’enllaç següent:
http://ajuntament.barcelona.cat/relacionsinternacionalsicooperacio/sites/default/files/resolucio_definitiva_bopb.pdf





Paraules clau

cooperació/