Barcelona obre, per primer cop, una línia de subvencions dedicada a projectes de millora en educació i universitats : Servei de Premsa

Barcelona obre, per primer cop, una línia de subvencions dedicada a projectes de millora en educació i universitats

13/01/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es podran presentar projectes per a les AMPES, per a les entitats educatives i socials i per a les universitats de la ciutat que promoguin projectes d’educació pública i d’equitat

 

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona s’ha incorporat aquest any, per primera vegada, a la convocatòria general de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2017 i consolida així una dinàmica marcada per la transparència, l’equitat, l’objectivitat i la pública concurrència en l’atorgament d’ajuts.

Es tracta d’una línia de subvencions d’un milió d’euros que tenen com a objectiu potenciar elements de qualitat i innovació en l’educació. Una part d’elles estarà destinada a finançar projectes que es puguin desenvolupar des de les AMPES de Barcelona, des de les entitats socials o educatives i des de les universitats; i l’altra es dedicarà a promoure la recerca i la innovació en l’àmbit de l’educació.

L’objectiu d’aquesta nova línia de subvencions és que la comunitat educativa pugui engegar projectes que tinguin incidència en l’èxit educatiu en zones socialment desafavorides, que permetin treballar en l’equitat i en la implementació de projectes d’innovació educativa. A més, es busca abordar en profunditat una reflexió pedagògica per avaluar l’impacte de la recerca educativa i afavorir la seva disseminació a nivell local i internacional.

El comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, ha valorat que aquesta nova línia de subvencions, inexistent fins ara, “pretén donar suport al que, pel govern municipal, és un dels grans tresor de l’educació: els membres de la comunitat educativa, que són un autèntic motor”. Essomba ha explicat que “després d’anys de retallades en educació, ja és hora que les iniciatives educatives i socials de Barcelona recuperin el suport de les administracions per continuar la seva tasca pública a favor de més justícia social entre els veïns i les veïnes”

Les sol•licituds de subvencions podran presentar-se fins el proper 2 de febrer, i s’hauran d’acollir a una de les següents tipologies:

 

1. Suport al foment de l’activitat de les associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) de les escoles bressol, primària, secundària i altres centres educatius d’ensenyament obligatori

Hauran de tenir com a objectius desenvolupar activitats dirigides a les famílies (formació i assessorament); reforçar els projectes adreçats a integrar famílies de nouvinguts; facilitar l’organització i el desenvolupament de les activitats extraescolars, etc…També es poden presentar iniciatives que promoguin l’organització d’activitats extraescolars conjuntes entre diversos agents d’educació no formal del territori i que fomentin intervencions relacionades amb el medi ambient. En especial, es consideraran els projectes presentats per centres que disposen de grups addicionals.

 

2. Projectes adreçats a entitats socials i educatives per treballar per a una Barcelona educadora i inclusiva

Les subvencions en aquest àmbit hauran de garantir el desenvolupament d’accions i projectes educatius que redueixin les desigualtats i millorin la cohesió social, articulats al voltant d’una estratègia comuna i compartida amb les entitats i el territori, amb la voluntat d’aconseguir una educació de qualitat per a tothom, independentment de les condicions personals, de gènere, d’origen social o de les capacitats de les persones que l’hagin de rebre.

Tindran, com a finalitat, millorar l’èxit educatiu, des d’un punt de vista social, cultural, inclusiu i intergeneracional, potenciant el treball en xarxa i els espais oberts i compartits entre entitats i fomentar l’educació en el lleure de base comunitària, com un dret reconegut.

Així mateix, es promourà l’educació al llarg de la vida i garantirà una oferta educativa de qualitat i suficient en tots els nivells i etapes educatives. Impulsarà una educació permanent, àmplia i flexible i potenciar i prestigiar la formació Professional. Les universitats són convidades a presentar projectes que facilitin el retorn social a la ciutat del seu coneixement i formació, així com també per fomentar l’educació de les persones adultes.

 

3. Projectes d’investigació i recerca educativa

Es prioritzarà els projectes que es basin en la construcció de coneixement sobre la creació de condicions per a l’èxit educatiu en zones socialment desafavorides, promoure projectes de recerca-acció entre investigador/es i centres educatius (formal i no formal) per fomentar la innovació educativa per l’equitat; crear espais de reflexió pedagògica per avaluar l’impacte de la recerca educativa i afavorir la seva disseminació a nivell local i internacional.

 

4. Projectes per a la innovació educativa

Es promouran projectes que fomentin la intersecció entre el sector educatiu, l’art i la cultura i que ajudin a desenvolupar les capacitats creatives, d’innovació i coneixement entre infants, joves i adults. També aquells projectes que busquin reforçar la formació i la innovació, la difusió de bones pràctiques als centres, etc…

Alhora, busquen que es desenvolupin xarxes d’innovació en col•lectius de mestres, educadors i entitats de base educativa, afavorint la projecció de les experiències de qualitat educativa.





Paraules clau

educació/ subvencions/ Universitat/