Barcelona aposta per posar la tecnologia al servei d’una millor gestió del turisme : Servei de Premsa

Barcelona aposta per posar la tecnologia al servei d’una millor gestió del turisme

19/01/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha participat avui en el marc de FITUR, la fira internacional de turisme, a la taula rodona “Com afrontar els reptes de la Gestió turística en el territori”, dins dels actes de FITURTECH. Al debat també hi ha participat Luis Cueto, Coordinador General de la Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid; Antonio Muñoz, delegat de l’Àrea d’Hàbitat Urbà, Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Sevilla, i ha estat moderat per Lilian Aguirre, directora d’EFETur.

Colom ha posat en valor el nou enfocament en la gestió del turisme a la ciutat, orientat a un turisme sostenible, responsable i participat. Per a l’Ajuntament de Barcelona, el nou model de governança i gestió del turisme a la ciutat perquè reverteixi en una millora de la qualitat de vida de ciutadania i visitants passa per la utilització de la informació per millorar la gestió. El regidor Colom ha defensat la necessitat de posar les tecnologies i Big Data al servei de al ciutat per una millor gestió del turisme i una millor qualitat dels serveis públics, i ha marcat com a principals reptes enfortir el lideratge públic de la governança turística, passar del debat sobre el model turístic a la gestió de la ciutat amb turisme, i incorporar totes les veus i visibilitzar el missatge positiu i les aportacions de l’activitat turística a la ciutat.

Agustí Colom ha explicat les experiències de Barcelona amb els projectes de Big Data de l’aranya web i la plataforma de sensors al voltant de la Sagrada Família, dos exemples de com la tecnologia es pot fer servir per a una millor gestió del turisme i el seu impacte a la ciutat.

El cas de l’aranya web o crawler és una solució tecnològica de detecció de l’oferta turística de pisos no regulats a internet, que permet obtenir informació i quantificar-la, a partir de portals web. La informació ha permès conèixer la situació del mercat i els operadors que acumulen més oferta il·legal, i actuar des de l’Ajuntament per solucionar-ho.

Pel que fa als sensors de la Sagrada Família, es tracta d’una combinació de sensors, tecnologia wifi, i càmeres 3D, que permeten obtenir patrons de comportament dels visitants del temple més turístic de la ciutat, de manera que es pugui per una banda millorar la seva experiència turística, i de l’altra, planificar i millorar els serveis públics que es veuen demandats, com serveis de mobilitat, espai públic, o altres serveis.

L’Ajuntament de Barcelona participa a la fira FITUR, la fira internacional de turisme que enguany ha convocat més de 9.600 empreses de 164 països, amb més de 124.000 participants i espera rebre més de 107.000 visitants no professionals.  La fira, que té lloc del dimecres 18 de gener al divendres 20 de gener, proposa un programa d’activitats i actes paral·lels relacionat amb la gestió i governança del turisme.  El regidor Colom aprofitarà també el marc del fòrum turístic per realitzar trobades bilaterals amb responsables de l’OMT, Organització Mundial del Turisme, EXCELTUR, l’associació d’empreses turístiques i dels sectors de transport, allotjament, tour operadors i centrals de reserves, entre altres. A més, en el marc de FITUR s’organitzarà una trobada amb les ciutats espanyoles que hi participen, com a continuació de la I Trobada de ciutats sobre “Governança del Turisme Urbà: Lloguer vacacional” que va tenir lloc a Barcelona i va reunir representants de 15 ciutats internacionals, entre elles París, Amsterdam, Estocolm, Reykjavik, Viena, Santiago de Compostel·la, Palma de Mallorca, València, Bilbao, San Sebastián o Madrid.

 

 

 

 





Paraules clau

fitur/ turisme/