Barcelona i Madrid reclamen a l’Estat una regulació dels preus de lloguer per garantir el dret a l’habitatge : Servei de Premsa

Barcelona i Madrid reclamen a l’Estat una regulació dels preus de lloguer per garantir el dret a l’habitatge

20/01/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Janet Sanz, Gala Pin i Josep Maria Montaner es reuneixen amb el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible de l’Ajuntament de Madrid, José Manuel Calvo, per sumar esforços per evitar la gentrificació i l’expulsió residencial dels barris

Els dos Ajuntaments crearan un grup de treball per abordar conjuntament mesures, eines i possibles canvis legislatius per evitar el fenomen de la pèrdua d’identitat dels barris i la marxa dels veïns i veïnes que hi viuen i el comerç tradicional
Els Ajuntaments de Barcelona i Madrid han reclamat conjuntament aquest divendres a l’Estat que impulsi una regulació dels preus de lloguer i desplegui una política adreçada a preservar el dret a l’accés a l’habitatge. Així ho han expressat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, juntament amb el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible de l’Ajuntament de Madrid, José Manuel Calvo, després de reunir-se avui al consistori barceloní.

La trobada ha servit perquè les dues ciutats sumin esforços per evitar la gentrificació i l’expulsió residencial. En aquest sentit, els dos consistoris han acordat que crearan un grup de treball per donar respostes coordinades a aquesta problemàtica i abordar conjuntament mesures, eines i possibles canvis legislatius per evitar el fenomen de la pèrdua d’identitat dels barris i la marxa dels veïns i veïnes que hi viuen i el comerç tradicional.

El grup de treball es reunirà com a mínim un cop al trimestre, i comptarà amb representació política i tècnica de les dues ciutats amb l’objectiu de dur a terme un aprenentatge conjunt a través de l’intercanvi d’experiències, eines d’anàlisi i bones pràctiques que es desenvolupin a les dues ciutats. Es tracta de determinar les millors eines disponibles per actuar sobre els casos que ja s’estan produint i tractar sobretot anticipar-se a futurs casos problemàtics.

En roda de premsa, Janet Sanz ha insistit que una legislació espanyola sobre lloguers és necessària i urgent, perquè “la desregulació d’avui dia no preserva el dret a l’habitatge sinó que fomenta que la gent hagi de marxar” dels barris. Barcelona i Madrid, ha dit, comparteixen el repte de “construir un model de ciutat on s’hi pugui viure i es garanteixin tots els drets ciutadans, especialment el de l’habitatge”. I ha ressaltat que els dos Governs municipals han teixit aliances des de fa mesos per abordar i minimitzar conjuntament el fenomen de la gentrificació.

Gala Pin ha qualificat de “crucial” que l’Estat reguli al més aviat possible el mercat de lloguer, i ha ressaltat que des dels Districtes de Ciutat Vella barceloní i Centro de Madrid es comparteixen casos i experiències comunes per evitar la marxa dels veïns i garantir la qualitat de vida.

Per la seva banda, Montaner ha posat en valor les polítiques que està duent a terme el consistori per afavorir l’accés a l’habitatge i millorar les condicions d’habitabilitat a la ciutat. Ha subratllat l’impuls a la rehabilitació tant de l’interior com de l’exterior d’edificis, el cens de pisos buits que s’està desenvolupant per afavorir la incorporació de part d’aquests pisos a la borsa de lloguer assequible, i la feina que s’està fent per elaborar indicadors sobre els preus de lloguer a la ciutat.

José Manuel Calvo ha expressat que Barcelona i Madrid “van agafats de la mà per abordar els problemes que tenen avui dia” i per avançar cada cop més cap a un model de ciutat sostenible tant social com mediambientalment. “Apostem per ciutats complexes amb mixtura d’usos i una qualitat de vida homogènia als barris, on no hi hagi segregació d’habitants i zones amb només activitat turística que acabi expulsant els ciutadans”, ha afegit.





Paraules clau

gentrificació/ habitatge/