L’Ajuntament de Barcelona invertirà prop d’1 milió d’euros en la reurbanització del tram final del carrer Comerç, al districte de Ciutat Vella : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona invertirà prop d’1 milió d’euros en la reurbanització del tram final del carrer Comerç, al districte de Ciutat Vella

22/01/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’actuació abasta el tram del carrer comprés entre la plaça Comercial i l’avinguda Marqués de l’Argentera i comptarà amb una plataforma única amb prioritat invertida per a vianants

La voluntat és que aquest entorn esdevingui una nova zona de passeig i d’esbarjo al districte un cop finalitzades les obres al darrer trimestre de 2017

Sota el paviment actual, es troben les llambordes antigues que es reutilitzaran per tal que el projecte permeti recuperar la memòria veïnal

Des del Districte de Ciutat Vella es va dur a terme un procés participatiu i una consulta que van permetre que veïns, comerços i vianants decidissin quina era la millor proposta per a pacificar aquest àmbit

 

 

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment el projecte executiu de reurbanització del carrer Comerç, en el tram comprès entre la plaça Comercial i l’avinguda del Marquès de l’Argentera, al districte de Ciutat Vella. La proposta contempla la reurbanització d’un tram de 1.734 metres quadrats de superfície amb un pressupost aproximat de 978.600 euros. Es preveu que les obres comencin al maig i finalitzin a l’octubre d’aquest mateix any.

En l’actualitat, el carrer Comerç compta amb un vial de circulació i serveis associats a la mobilitat i voreres. La calçada té un carril en un mateix sentit, un carril de servei amb funcions de càrrega i descàrrega, aparcament per a persones amb discapacitat i contenidors. També inclou una franja no habilitada per cotxes que inclou places d’aparcament de motos i bicicletes. L’arbrat existent està excessivament a prop de les façanes i es necessari renovar-lo.

La proposta contempla la creació d’una plataforma única amb prioritat invertida per a vianants, de manera que es pacifiqui aquest tram de carrer i esdevingui una zona de passeig i d’esbarjo. Amb aquesta actuació es dóna continuïtat i es consolida la reurbanització executada als entorns d’El Born, CCM. Els criteris seguits són els següents:

– Millora de la solució espacial i de mobilitat de vianants.

– Generar una plataforma única, amb trànsit de baixa intensitat i pacificada, creant un espai molt més permeable per al vianant. Minimitzar l’impacte del vehicle i maximitzar l’ús dels vianants.

– Generar un espai amable i d’estada amb verd, ombra, bancs i elements lúdics.

– Mantenir la solució de pavimentació de la fase executada.

– Tenir en consideració els estudis històrics i de recerca arqueològica.

– Considerar criteris de sostenibilitat i d’eficiència energètica en les solucions constructives i els propis serveis.

– Proposar la utilització de materials i sistemes constructius de baix impacte ambiental.

Per dur a terme aquesta actuació, es farà l’enderroc dels paviments existents. En les cales realitzades, s’ha constatat que el paviment de llamborda original es conserva sota l’asfalt. Aquestes s’extrauran i es tallaran per la meitat per tal de poder reutilitzar-les. A les llambordes antigues se li sumaran de noves de granit, tot aconseguint una composició de paviments que reprodueix el traçat dels antics carrers.

Aquesta combinació fa un dibuix superficial que esdevé un element de comunicació i difusió amb la sobre posició de dos moments històrics. Així, el grafiat del terra es converteix en un vehicle de transmissió de memòria, ja que el paviment reutilitzat s’emprarà per l’àmbit públic (carrer a la ciutat antiga) i la resta de la urbanització, la de l’àmbit privat (antigament edificat), es durà a terme amb llamborda nova.

I és que la llamborda de pedra, predominant a la calçada dels carrers de la ciutat fins que es va començar a substituir fa 40 anys, és un tret definitori dels pocs carrers que encara la conserven. D’aquesta manera, gràcies a aquesta actuació es podrà recuperar un aspecte de la memòria veïnal de la ciutat.

L’actuació també contempla la creació d’un espai lúdic format per elements de joc que es definiran amb llamborda de basalt al mateix paviment. A més, s’adaptarà la xarxa de drenatge, s’ampliaran les xarxes de telefonia i de l’IMI i nova xarxa de boques de reg i de neteja. A més, s’ha definit un nou enllumenat amb tecnologia LED a base de bàculs i projectors segons els mateixos criteris que els emprats a la plaça Comercial.

Per tal de generar un nou caràcter i dotar d’ombra aquest espai urbà, s’ha previst la plantació d’una petita arbreda no regular, uns parterres vegetals al pla de paviment i un gran parterre de sauló. Els arbres elegits són diferents dels emprats a la plaça Comercial per tal de dotar de caràcter propi aquest entorn i remarcar la seva singularitat. Són arbres de port mitjà i fulla caduca que donen ombra a l’estiu i suposen la regeneració de fulles amb floració vistosa estival i aparença canviant.

També es preveu la instal·lació d’elements de mobiliari urbà tals com bancs, banquetes, cadires, papereres i aparcabicicletes.

 

Una reurbanització amb participació ciutadana

En el marc de la mesura de govern “La participació, eix vehicular d’impuls i construcció de les polítiques del districte” que es va presentar al Consell Plenari de Ciutat Vella al desembre de 2015, en aquest entorn es va dur a terme un petit procés participatiu amb veïns, establiments comercials i vianants que fan ús d’aquest entorn.

Es van presentar tres propostes amb diferents disposicions de mobiliari urbà i zones d’estada i una plantació d’arbrat i parterres significativa. Aquest procés va comptar amb una consulta final que va donar com a resultats la necessitat d’executar la proposta que s’ha desenvolupat en aquest projecte executiu que ha aprovat inicialment la Comissió de Govern.

En aquesta mateixa línia de facilitar la participació i/o consulta a la ciutadania sobre la definició d’actuacions en l’espai urbà, també s’han dut a terme processos per a la reconfiguració d’un petit espai al carrer de la Cera i la definició de la urbanització del solar de Sots-Tinent Navarro per tal de destinar-lo a espai públic i a futur pati de l’escola Baixeras.

La voluntat d’aquests processos és que la ciutadania pugui tenir informació de tot el projecte des del primer moment i fins a la finalització de l’obra, tot podent incidir en la redacció dels projectes i, fins i tot, podent fer visites periòdiques a les mateixes. En funció de cada tipus d’actuació el procés participatiu serà més o menys ampli però es garanteix que, en tot cas, els veïns i veïnes podran fer les seves aportacions als documents.

 

Document relacionat

Descarregar imatge





Paraules clau

avinguda Marqués de l’Argentera/ plaça Comercial/