Les oficines d’habitatge assessoraran sobre la reclamació de les clàusules sòl i sobre la nova llei d’emergència residencial : Servei de Premsa

Les oficines d’habitatge assessoraran sobre la reclamació de les clàusules sòl i sobre la nova llei d’emergència residencial

31/01/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Les oficines d’habitatge de Barcelona, situades a cadascun dels deu districtes de la ciutat, oferiran un servei d’assessorament específic per a les famílies que necessitin reclamar clàusules sòl, i acompanyaran les persones en risc d’exclusió residencial en l’aplicació de la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l’habitatge.

L’assessorament en clàusules sòl està relacionat amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que ha determinat la retroactivitat de la devolució d’aquestes clàusules i també amb la confusió que ha generat entre les persones afectades el Real Decreto-ley 1/2017, de 20 de enero, de medidas urgentes de protección de consumidores en materia de cláusulas suelo, aprovat pel Consell de Ministres. Per altra banda, la protecció de les persones en risc d’exclusió es refereix als supòsits previstos en la nova llei que garanteix per exemple el reallotjament obligatori per part dels grans propietaris.

Prèviament a l’activació d’aquest servei, la regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona realitza una formació específica sobre aquest tema que rep el personal de direcció, el personal de gerència i les advocades de les deu oficines d’habitatge de la ciutat (al voltant de 40 persones), i que imparteixen l’advocat Martí Batllori i el jutge José María Fernández Seijó.

Un cop feta la formació, en els propers dies està previst iniciar el servei d’assessorament a les oficines. També s’editarà un fulletó informatiu.

La formació té com a objectiu aconseguir que els ciutadans i ciutadanes afectats per les clàusules abusives i per desnonaments per motius econòmics disposin de la millor informació per fer efectius els seus drets.

 

Solució alternativa als tribunals

El Govern estatal ha impulsat una solució alternativa als tribunals per als milions d’afectats per les clàusules abusives als contractes hipotecaris. El Reial Decret hauria de servir de mecanisme per garantir que les entitats bancàries retornin els diners cobrats per les clàusules sòl als afectats sense haver de recórrer als tribunals, en un màxim de tres mesos, i sense costos per als afectats. Serà obligatori per a les entitats bancàries si l’usuari ho reclama per aquesta via.

Aquesta decisió es produeix en bona part en compliment de la sentència europea que obligava les entitats bancàries a retornar tot el cobrat indegudament per les clàusules sòl, i no només a partir del 2013, com havia fixat en un primer moment el Tribunal Suprem espanyol.

De fet, la banca estava esperant per saber si havia de retornar els diners de les clàusules sòl només des de 2013, o en la seva totalitat. El 9 de maig de 2013, el Tribunal Suprem va declarar nul·les les clàusules abusives “per falta de transparència”, tot i que va limitar les devolucions fins aquella data per a evitar una sacsejada en el sector tot just uns mesos després del multimilionari rescat de la UE.





Paraules clau

clàusules sòl/