L’Ajuntament de Barcelona comparteix la infraestructura digital del Decidim.Barcelona amb sis ciutats metropolitanes : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona comparteix la infraestructura digital del Decidim.Barcelona amb sis ciutats metropolitanes

01/02/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona i Localret signen un conveni que permetrà a les administracions locals fer ús del software lliure i col·laboratiu per millorar la participació de la ciutadania

La Diputació de Barcelona, junt amb les ciutats de Terrassa, Sabadell, Gavà, l’Hospitalet del Llobregat, Badalona i Sant Cugat s’adhereixen al compromís d’usar aquesta eina transparent per la coproducció de polítiques

Un codi de garanties democràtiques assegurarà que l’ús i extensió de la plataforma respecti els principis democràtics de la transparència, la traçabilitat, l’accés universal a la participació i el caràcter lliure i obert del codi

 

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb Localret per compartir la infraestructura democràtica digital desenvolupada a la plataforma Decidim.Barcelona amb altres ciutats metropolitanes.

 

Un any després de la posada en marxa de la plataforma a Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut diferents propostes de col·laboració i sol·licituds de diferents administracions per tal de poder fer ús del software de Decidim.Barcelona. És per això que se signa un conveni amb el consorci Localret, la Diputació de Barcelona i diferents ciutats metropolitanes. La plataforma beu del codi de Decide Madrid i està programat amb estàndards oberts amb la voluntat de potenciar la cooperació entre les ciutats.

L’eina es va posar en marxa en el marc del procés participatiu del PAM i en només tres mesos va sumar més de 22.000 usuaris. Permet millorar els canals útils i directes que permeten a la ciutadania actuar, proposar, discutir, qüestionar, decidir i col·laborar en la concreció de les diferents actuacions municipals que l’afecten, ara s’estén per altres ciutats metropolitanes. A través d’aquesta eina, doncs, es vol millorar la qualitat democràtica i dotar d’eines a la ciutadania per coproduir polítiques junt amb les institucions. Al mes d’octubre, la plataforma va incorporar noves funcionalitats per tal de poder acollir els diferents processos de participació que es duen a terme a l’Ajuntament de Barcelona.

Per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, “la ciutadania és capital essencial per a les nostres ciutats, que exigeixen poder aportar i han de poder-ho fer. La participació és clau per l’Ajuntament de Barcelona i el Decidim.Barcelona és un canal que ho permet. I ara ens permetrà, també, cooperar entre ciutats”.

Decidim.Barcelona és una plataforma de participació transparent i traçable, es a dir, que es pot fer seguiment de les propostes dutes a terme per la ciutadania i del seu resultat, si han estat incloses o no, respostes donades des de la institució… No es tracta d’un web ni d’un programa informàtic, sinó que és una infraestructura democràtica digital i pública feta amb programari lliure i codi obert. A partir d’aquestes col·laboracions, a més, l’eina pot créixer i millorar el seu desenvolupament. La plataforma compta amb una comunitat de programadors procedents de diferents àmbits que han col·laborat amb les seves millores a través de les jornades obertes Metadecidim, que es van celebrar al MACBA els dies 25 i 26 de novembre de 2016.

 

Compartir l’eina i els compromisos democràtics

L’àrea de Participació de l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un Codi de Garanties Democràtiques per assegurar el bon ús de la plataforma. D’aquesta manera, les institucions que l’usin hauran de garantir un principis democràtics com la transparència, la traçabilitat, l’accés universal a la participació i el manteniment del caràcter lliure i obert del codi i dels seus derivats. A més, s’ha creat un grup de treball intermunicipal per compartir la feina i les millores de l’eina.

Barcelona referma així la seva aposta per posar la tecnologia al servei de les necessitats de la gent i els processos democràtics que duen a terme a la ciutat.

 

Una eina clau a Barcelona i que ara arribarà a més municipis

Actualment, el Decidim.Barcelona és la plataforma de l’Ajuntament de Barcelona des de la que es pot participar a diferents processos oberts de consulta popular. Suma més de 25.000 usuaris registrats i es calcula que més de 200.000 persones diferents han entrat al web, visitant-te més de 900.000 pàgines. Cal destacar, a més, que el primer procés participatiu amb que es va estrena l’eina va ser el del PAM i el PAD, al que es van sumar més del 70% de les propostes ciutadanes al text final. L’eina està dissenyada per facilitar la hibridació entre la participació presencial i digital.

A través del conveni amb Localret, consorci format per les administracions locals de Catalunya per actuar, de manera coordinada i unitària, davant el desenvolupament de les xarxes i els serveis de telecomunicacions, així com en l’aplicació de les TIC per millorar l’acció dels governs locals en l’impuls de la societat de la informació, es preveu que l’eina arribi a diverses ciutats.

Per ara, i a través de la Diputació de Barcelona, s’hi ha adherit Terrassa, Sabadell, Gavà, l’Hospitalet del Llobregat, Badalona i Sant Cugat del Vallès.

L’acte ha comptat, també, amb Xavier Fonollosa, president del consorci Localret, Gala Pin, regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Ballart Pastor, alcalde de Terrassa; Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; Meritxell Budó, vicepresidenta quarta i presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; Manuel Brinquis, tinent d’alcalde d’Hisenda i Serveis Centralitzats de l’Hospitalet de Llobregat; José Antonio Téllez, tinent d’alcalde de Badalona democràtica i Joan Puigdomenech, regidor de Medi Ambient i comissionat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.





Paraules clau

decidim/