Barcelona celebra la festivitat de l’Any Nou Xinès : Servei de Premsa

Barcelona celebra la festivitat de l’Any Nou Xinès

02/02/2017

 

 

Barcelona acull el proper dissabte, 4 de febrer, la celebració de l’Any Nou Xinès, la festivitat més important i tradicional del calendari lunar xinès que se celebra arreu del món. Les activitats que s’han programat per aquesta edició, que segons la tradició xinesa correspon al signe del  Gall, van arrencar de forma oficial el passat 28 de gener i s’allargaran durant 15 dies.

 

 

L’acte central de celebració d’aquesta festa anual a Barcelona consisteix en una gran desfilada pels carrers del districte de l’Eixample, amb la participació d’un miler de persones provinents de més de 50 federacions i entitats xineses de Catalunya i, també, d’entitats i associacions catalanes amb la voluntat que sigui una mostra de la diversitat i la convivència interculturals de la ciutat de Barcelona, a més d’un esdeveniment festiu i participatiu.

La desfilada arrencarà a les 11.30h al Parc de l’Estació del Nord on s’hi concentraran el gruix de federacions i entitats participants per fer la rua pels carrers de l’Eixample fins a l’Arc de Triomf. En aquest punt s’habilitarà un escenari on, a partir de les 12.30h, tindran lloc diferents  espectacles de la cultura i del folklore xinès i català. Aquests espectacles s’allargaran fins les 14.00h, punt final dels actes de celebració.

Per a Lola López, comissionada d’Immigració d’Interculturalitat i Diversitat, “la ciutat ha consolidat la celebració de l’Any Nou Xinès, un acte que té lloc a moltes ciutats al món i que, a la nostra, se celebra conjuntament amb la participació de les comunitats xinesa i catalana, mostrant el seu caràcter obert, la diversitat cultural i el compromís de convivència intercultural”.

Mentre que per a Shufen Chen, presidenta del Grup d’Artistes Huaxing i coordinadora dels actes de celebració de l’Any Nou Xinès, “aquesta celebració és una excel·lent oportunitat per compartir amb tothom que ho desitgi una de les tradicions més importants de la cultura xinesa, i alhora per sentir-nos cada cop més com a casa”.

L’Any Nou Xinès està organitzat per la comunitat xinesa a Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Casa Àsia, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i les entitats xineses i catalanes.

 

L’Any del Gall

L’Any Nou Xinès, que també es coneix com la Festa de Primavera, és una de les festes més importants a la Xina i a d’altres països asiàtics de diàspora xinesa com a Corea, el Japó o Vietnam. Encara que avui dia s’utilitza el calendari gregorià, totes les festes tradicionals de la Xina es regeixen pel calendari lunar. Aquest any l’arribada de l’any del Gall comença el dissabte 28 de gener i acaba l’11 de febrer i és el 4.715 segons la cronologia xinesa.

Segons la tradició xinesa, a cada nounat li correspon un signe zodiacal, que ve marcat per la seva data de naixement i que es representa amb 1 d’entre 12 animals. Es considera que el zodíac marca el caràcter de la persona i fins i tot el seu futur, segons les característiques dels propis animals: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. El Gall és el desè dels 12 animals. Els nascuts el 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 i 2017 pertanyen a aquest signe.

Aquesta forma de comptar els anys es basa en les fases del calendari lunar, que existeix des del segle VI abans de la nostra era.

Segons l’astrologia xinesa, el Gall és el més excèntric de tots els signes i també el més intel·ligent, i treballador, un pèl vanitós però alhora honest, obert i lleial.

 

 

La celebració de l’Any Nou Xinès

Els xinesos viuen de manera molt intensa i especial aquesta celebració, que dura 15 dies. La majoria s’agafen uns dies de festa i es reuneixen amb la família i els amics. El primer dia de l’Any Nou és tradició no menjar carn i en els 15 dies següents es quan tenen lloc les desfilades de dracs  i lleons amb l’objectiu d’espantar els mals esperits i començar el nou any amb totes les forces.

La desfilada és una de les activitats més destacades i té lloc a moltes ciutats del món que celebren l’Any Nou i sempre hi participen dracs i lleons. El drac és símbol de saviesa, cultura i riquesa. Durant la dansa els artistes  sostenen el drac amb uns pals fent-lo pujar i baixar en una mena de ball mentre va passant entre la gent, al ritme del so dels gongs i dels tambors.

El lleó també forma part de la desfilada i sol ser representat amb colors llampants. Va passant per les cases on els seus propietaris solen deixar un sobre de color vermell, amb diners i enciam, símbol de la vida, la bona sort i la riquesa.

El dia de Cap d’Any, enguany el 28 de gener, és el dia principal per les famílies per reunir-se, cuinar  i sortir al carrer mentre que el darrer dia, se celebra el Festival de les Llanternes en que els nens porten els fanalets de paper pels carrers.

 

La comunitat xinesa a Catalunya i Barcelona

A Catalunya hi viuen més de 51.000 persones de nacionalitat xinesa  El municipi amb major concentració de població xinesa és Barcelona, seguit per Santa Coloma, Badalona i Hospitalet de Llobregat. A Barcelona hi ha registrats com a residents prop de 19.000 ciutadans xinesos a gener del 2017.

 

Més informació:

http://ajuntament.barcelona.cat/bcnacciointercultural/ca/noticia/el-4-de-febrer-celebrem-lany-nou-xinzus-amb-barcelona

 Compartiu aquest contingut