Les Corts inaugura Cristalleries Planell, un nou equipament municipal que acollirà activitats formatives : Servei de Premsa

Les Corts inaugura Cristalleries Planell, un nou equipament municipal que acollirà activitats formatives

04/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’edifici conserva elements patrimonials de la façana i conté elements constructius d’alta eficiència energètica que potencien la llum natural i permeten la ventilació natural

Acollirà un centre de formació d’adults, una seu del consorci de normalització lingüística i un Espai d’Entitats, el primer del districte

L’any 1925 aquesta fàbrica va acollir els inicis de la “vaga dels nens” contra l’explotació infantil

 

 

El districte de Les Corts ha inaugurat aquest dissabte Cristalleries Planell, un nou equipament municipal que acollirà l’Escola de Formació d’Adults del districte, el Centre de Normalització Lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte.

 

 

Per l’alcaldessa, Ada Colau, aquesta “recuperació patrimonial respecta el passat fabril que va fer de Barcelona motor i és un homenatge, també, als treballadors i treballadores que van lluitar per dignificar les condicions laborals i perquè es respectessin els seus drets”. “Amb edificis com aquests recuperem la memòria històrica, obrera i industrial dels nostres barris i alhora fem un reconeixement històric i identitari, donat-li un sentit, omplint-lo de vida i d’usos”, ha afegit l’alcaldessa.

D’altra banda, el regidor de Les Corts, Agustí Colom, ha destacat que “la recuperació d’aquest edifici dóna resposta a una vella reivindicació veïnal” i permet inaugurar al districte el primer Espai d’Entitats que anima a que “se’l facin seu”.

 

 

L’edifici, que ha conservat la façana catalogada de l’antiga fàbrica Cristalleries Planell, compta amb 1.600 m2 de superfície construïda. Aquests es divideixen entre la planta baixa (497m2), que és on s’ubicarà l’escola d’adults; una primera planta (370m2) per al Centre de Normalització Lingüística i, una tercera (370m2), on anirà l’espai per entitats.

El nou edifici, obra de l’arquitecte Josep Ricart, cap de projectes de l’estudi Harquitectes, destaca per la seva eficiència energètica. Una de les principals solucions constructives ha estat enretirar-lo de la façana patrimonial de la part Sud i, d’aquesta manera, s’ha creat un pati cobert que permet comptabilitzar l’edificació amb la part patrimonial i millorar les condicions de llum naturals dels espais destinats a les aules, a més d’aportar un coixí tèrmic i acústic que respecte l’entorn. Aquest mateix sistema de pati cobert es reprodueix al vèrtex Nord.

Així doncs, l’edifici controla la gestió de l’aire en condicions naturals a través de xemeneies solars i barrets de ceràmica amb efecte venturi que permeten la ventilació de l’edifici i la seva pròpia compensació tèrmica. L’espai compta, a més, amb dos patis. Un col·locat a Sud i l’altra a Nord que faciliten l’optimització i eficiència energètica de les diferents plantes de l’edifici.

 

 

Així doncs, l’edifici controla la gestió de l’aire en condicions naturals a través de xemeneies solars i barrets de ceràmica amb efecte venturi que permeten la ventilació de l’edifici i la seva pròpia compensació tèrmica. L’espai compta, a més, amb dos patis. Un col·locat a Sud i l’altra a Nord que faciliten l’optimització i eficiència energètica de les diferents plantes de l’edifici.

Vaga dels nens, la rebel·lió dels més indefensos

Cristalleries Planell també destaca per haver estat l’any 1925 l’escenari del que es coneix com la “vaga dels nens”, ja que va ser en aquesta fàbrica de vidre artístic des de la que menors d’edat van rebel·lar-se contra els abusos i l’explotació infantil que patien. Francesc Pedra, amb onze anys d’edat, va ser un dels principals atiadors i, als quinze, va esdevenir delegat de la CNT al sector del vidre.

Cristalleries Planell va funcionar com a fàbrica de vidre artístic entre 1913 i 1955.





Paraules clau

Cristalleries Planell/ Les Corts/