Comencen les audicions per escollir els 12 participants del projecte d’inclusió Cabal Musical : Servei de Premsa

Comencen les audicions per escollir els 12 participants del projecte d’inclusió Cabal Musical

09/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La iniciativa, que rebrà un dels premis Ciutat Barcelona 2016, s’estén enguany als altres quatre municipis de l’Eix Besòs: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac

El projecte arriba a la seva tercera edició amb èxit de difusió: s’han inscrit un centenar de candidats enfront de la vintena que van fer-ho el 2014

L’Ajuntament de Barcelona ha invertit 450.000 euros en un projecte social que, en conveni amb el Taller de Músics, garanteix acompanyament artístic durant dos anys de durada als grups i músics que siguin escollits.

 

El Taller de Músics acull aquest divendres 10 i dissabte 11 de febrer les audicions de la tercera edició del projecte d’inclusió social Cabal Musical. Una preselecció de 30 propostes provinents dels cinc municipis que conformen l’Eix Besòs (Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac) actuaran davant del jurat per convertir-se en un dels dotze beneficiaris d’un acompanyament que inclou dos anys de formació i assessorament gratuïts, dissenyats per impulsar i fer realitat el seu projecte musical. En total s’han rebut 96 candidatures al Cabal Musical, de les quals s’han preseleccionat 30 seguint criteris de territorialitat, vincle comunitari, vulnerabilitat social i proposta artística.

 

Andrés Pino

 

La participació en aquesta iniciativa social manté una tendència a l’alça i ha aconseguit consolidar-se en només tres anys, després que en la seva primera edició es presentessin només una vintena de grups i fossin seleccionats cinc i que en la segona edició s’escollissin vuit d’un total de 42. Enguany s’escolliran 12 d’un total de 96 candidats. En les dues primeres convocatòries podien presentar-se iniciatives dels districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, que són els que tenen contacte amb el Besòs, tot i que enguany s’han eixamplat les limitacions geogràfiques a quatre municipis més de la zona per on també transcorre el riu. L’ampliació del Cabal Musical és una de les primeres concrecions de l’impuls a l’Eix Besòs que van pactar al febrer del 2016 les alcaldesses i l’alcalde dels cinc municipis del seu entorn per fer d’aquesta àrea una nova centralitat metropolitana (en aquest eix hi viu el 30% de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona). El Besòs és també una de les prioritats del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, un projecte per invertir 150 milions d’euros durant aquest mandat en els 15 barris més desafavorits de la ciutat.

El Cabal Musical és un projecte d’innovació social que vol fomentar la inclusió dels joves de barris més desafavorits i que està basat en l’acompanyament artístic. Els candidats seleccionats després de les audicions reben formació, orientació i recursos professionals per convertir les seves inquietuds creatives en projectes capaços d’introduir-se al sector musical. Els participants han de tenir entre 16 i 35 anys i un talent previ per a la música, però sense una trajectòria consolidada. Els que són seleccionats reben durant el primer any una formació específica que acaba amb la gravació d’una maqueta en un estudi musical, a banda de l’enregistrament d’un vídeo i la realització d’una sessió de fotografies promocionals. El segon any del programa se centra en l’assessorament i suport per a la contractació i producció d’actuacions, estratègies de promoció o la gestió d’aspectes legals i laborals, entre d’altres. Durant les dues últimes festes de la Mercè, per exemple, alguns dels seus participants han actuat en els escenaris reservats per a talents emergents del panorama musical.

L’Ajuntament de Barcelona ha aportat fins ara 453.000 euros durant els últims tres anys per a la realització del projecte i per a la contractació dels professionals, en conveni amb el Taller de Músics, que és l’encarregat de dur-ho a la pràctica. L’Àrea de Drets Socials en va aportar uns 200.000 en les primeres dues edicions i aquest any ha ampliat el pressupost als 175.000 euros i s’hi ha sumat també el Consorci del Besòs amb 75.000 euros més. De fet, aquesta iniciativa rebrà el proper dijous 16 de febrer a les 18.00 hores el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’Educació, uns guardons que atorgaran l’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, al Saló de Cent de l’Ajuntament. El projecte també compta amb el suport de la Fundació Catalunya Cultura i està instal·lat a la incubadora Almogàvers Business Factory de Barcelona Activa.





Paraules clau

Cabal Musical/ Eix Besòs/