Pisarello denuncia que la Llei Montoro és un cop contra el municipalisme i reivindica un model de finançament local més just, que permeti garantir drets socials bàsics : Servei de Premsa

Pisarello denuncia que la Llei Montoro és un cop contra el municipalisme i reivindica un model de finançament local més just, que permeti garantir drets socials bàsics

17/02/2017

 

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha reivindicat la necessitat d’impugnar les normes de finançament local que limiten la capacitat d’acció municipal i que dificulten que els ajuntaments puguin garantir drets bàsics i serveis públics essencials als seus municipis. Pisarello, ha defensat el concepte de “sobiranisme municipal, que reforça”, ha assegurat, “el sentit de la sobirania popular” i ha denunciat la “irresponsabilitat de deixar els ajuntaments sense instruments fiscals per a fer polítiques de cohesió social”.

 

 

Pisarello ha participat en la signatura de la Declaració de València per un finançament local just, al costat de l’alcalde Joan Ribó. El text, que ha servit per cloure dos dies de debats, ha estat referendat  per alcaldes i regidors de més de 70 ciutats espanyoles de partits tot l’espectre polític: com Compromís (el mateix Ribó), PSOE (Valladolid), PP (Màlaga), Ahora Madrid, Barcelona en Comú o Zaragoza en Común, entre altres.

Segons Pisarello, “la declaració de València conté un mínim comú denominador entre ajuntaments de colors molt diversos i serveix per denunciar que mesures com la regla de despesa o la taxa de reposició de personal dificulten que els Ajuntaments puguin garantir drets bàsics i serveis públics essencials als seus municipis”.

Pisarello ha fet una crida a anar més enllà i impugnar les normes de finançament local que asfixien les ciutats. “ Ara cal que aquesta declaració no quedi en un calaix; signar-la ens obliga a impugnar les normes que limiten la capacitat d’acció municipal”, ha assegurat.

“Quants ajuntaments més, de tants colors diferents, calen per posar en qüestió normes com la Llei Montoro o la LRSAL”, s’ha preguntat Pisarello, que considera que “són dos instruments per afavorir la recentralització i debilitar els Ajuntaments i són un cop als municipis i també un cop democràtic”.

“Els Ajuntaments necessitem més autonomia tant en l’àmbit dels ingressos com en l’àmbit de la despesa. En un context en què l’extrema dreta avança a Europa és una greu irresponsabilitat enorme deixar sense eines els ajuntaments, que són els primers garants de la cohesió social que ha de ser una barrera a aquest avenç”, ha denunciat Pisarello.

Pisarello ha denunciat que la legislació aprovada pel PP a l’Estat espanyol és molt més restrictiva amb els ajuntaments i antisocial que allò que determina el marc europeu i ha posat en evidència que la ciutadania no entén per què els ajuntaments estan obligats a deixar superàvits milionaris al calaix i s’han de destinar a pagar als bancs en un moment en què hi ha necessitats socials apremiants”.

Pisarello ha participat aquest matí a la sessió de treball Tributs: actualització d’impostos municipals, una de les tres taules de debat simultani que s’han celebrat en el marc de les Jornades Municipalistes per un Finançament Just on han reivindicat la necessitat d’aplicar una fiscalitat socialment i ambientalment més justa.

 

En contra del corsé de la Llei Montoro

Ahir, durant la jornada inaugural, Pisarello  va participar a la primera de les taules rodones al costat de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, l’alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i la de Badalona, Dolors Sabater, sessió en què es van exposar les mancances, necessitats i reivindicacions dels governs locals, i on tots els participants van coincidir a demanar acabar amb la Llei Montoro i la Regla de despesa.

Pisarello va denunciar que en l’actual situació de finançament “no hi ha sobirania municipal i de proximitat, que és el més semblant a la sobirania de la ciutadania” i va reclamar que des de les ciutats “es segueixi impulsant el municipalisme democràtic del segle XXI”.

Una de les qüestions a les quals s’ha fet referència durant les Jornades ha estat la relativa a les bonificacions fiscals d’algunes confessions religioses, exemptes de pagar l’IBI.Compartiu aquest contingut