Ciutat Vella impulsa un pla per al foment de les relacions de proximitat i el veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns : Servei de Premsa

Ciutat Vella impulsa un pla per al foment de les relacions de proximitat i el veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns

19/02/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El pla d’estiu passa a ser un programa que durarà tot l’any i s’adaptarà, mes a mes, a les necessitats d’un districte que té un ús intensiu de l’espai públic no estacional

Les principals novetats són el treball sostingut en el temps, la inclusió de la interculturalitat en les polítiques que es desenvolupin i el treball a dins de les escales de veïns per detectar mals usos d’habitatges que, a més, poden tenir efectes negatius en l’espai públic

A més, es crearà un equip multidisciplinar per poder afrontar de la manera més adequada totes les problemàtiques

 

El Districte de Ciutat Vella impulsarà un pla per a fomentar les relacions de proximitat i el veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns. Aquest programa, que es presentarà al proper Consell Plenari del districte, es començarà a aplicar a partir de la Setmana Santa -de manera progressiva- i ha de permetre la millora de les condicions de vida del veïnat, tot garantint l’equilibri entre la vida veïnal i altres usos que es donen a l’espai públic.

Des dels serveis municipals ja es treballa per pal·liar els efectes negatius de l’ús intensiu de la via pública i es dóna una atenció individualitzada i de promoció social a les persones en situació d’exclusió social. Però quan es tracta de determinades problemàtiques, horaris i espais -que afecten greument la qualitat de vida del veïnat- es considera necessari un reforç en la intervenció preventiva, la consolidació de les dinàmiques comunitàries com a eina que permeti crear vincles veïnals i un seguiment continuat dels espais.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat que “Ciutat Vella és un districte que té un ús intensiu per part del veïnat i dels visitants durant tot l’any i el pla d’estiu només s’aplicava durant tres mesos” i ha afegit “cal poder intervenir sempre en l’espai públic i en les escales de veïns des d’una mirada comunitària però també fent prevenció”.

Pin ha explicat que “aquest és un pla que compta amb un pressupost de 600.000 euros i que incorporarà un equip amb onze figures diferents, format per un mínim de 32 persones, que actuaran durant tot l’any però amb diferent intensitat en funció de les necessitats de cada època”.

Aquest nou programa substituirà als plans d’estiu que s’han desenvolupat durant els darrers anys i representa la seva evolució lògica per tal d’adaptar-los a la realitat de la vida a Ciutat Vella. Des del Govern municipal, diversos grups polítics i les entitats veïnals es considera que els plans d’estiu són insuficients, ja que només es desenvolupen durant la temporada alta de turisme i s’aposta per desenvolupar el pla durant tot l’any però amb diverses intensitats per tal d’adaptar-se als diversos moments i problemàtiques que es donen a Ciutat Vella.

Les principals novetats d’aquest programa contemplen, a més de donar-li una estabilitat en el temps i no centrar-lo només en l’estiu, la incorporació d’una mirada intercultural a les iniciatives que s’hi desenvolupen i treballar també les escales de veïns, com a espai on es poden donar certes situacions que acaben generant problemàtiques en l’espai públic. A més, es millora la coordinació amb els Serveis Socials i de salut mental per a la detecció i derivació de persones en situació de vulnerabilitat. Tot això també comptarà amb la creació d’un equip de treball amb professionals de diversos camps que han de permetre el desenvolupament de la iniciativa.

Els principals objectius del programa són:

– Teixir les relacions de proximitat i veïnatge a l’espai públic i al privat.
– Vetllar pel descans veïnal.
– Evitar i lluitar contra els mals usos dels habitatges (HUTs, ocupacions delinqüencials…) i de l’espai públic.
– Millorar la qualitat de vida del veïnat del districte.
– Facilitar i millorar la participació de les comunitats d’origen divers en la vida veïnal.
– Buscar perfils de població absents per tenir-los en compte en el disseny de polítiques públiques.
– Acostar les polítiques públiques a les comunitats d’origen divers
– Recuperar altres usos de l’espai públic facilitant les iniciatives comunitàries.

Així, aquest pla comptarà amb tres àmbits d’actuació prioritària:

– Espai públic: és l’eix central i vertebrador de la vida comunitària i, per tant, l’escenari de nous i diferents usos. En molts casos, esdevé una extensió del propi domicili.
– Escales de veïns: cal tenir en compte la relació directa entre el que passa a dins i a fora de l’àmbit privat i també el dret fonamental a una vida digna i a l’habitatge. Es treballarà per garantir la convivència i el bon funcionament de les escales de veïns per detectar i activar els serveis municipals necessaris per revertir mals usos, males pràctiques o situacions de vulnerabilitat.
– Zones d’oci nocturn: treball continu per reduir els impactes negatius que l’oci nocturn provoca en la vida quotidiana de veïns i veïnes.

 

Treball amb mirada intercultural, amb diferents intensitats, transversal i coordinat

Un dels eixos essencials d’aquest pla és la mirada intercultural, ja que aquest és el districte amb major relació de persones d’origen divers respecte a la seva població. Això aporta una gran riquesa cultural però també un increment de la complexitat derivada de l’atenció a les necessitats específiques que expressen les diverses comunitats. Així que, a més del gran repte de la cohesió social i la convivència, també s’obre el de reconèixer i potenciar les diversitats com un factor de vitalitat social, econòmica i cultural.

A més, es considera imprescindible superar el paradigma dels plans d’estiu per començar a treballar de forma global durant tot l’any però definint en cada època la intensitat de la intervenció tant des del punt de vista dels recursos destinats com dels subprogrames que s’activaran. Així, a la temporada alta es reduiran les actuacions dins de les escales de veïns per poder destinar més recursos a l’espai públic i l’oci nocturn. Igualment, es definiran actuacions diferenciades entre l’horari diürn i el nocturn, en relació amb les zones d’oci nocturn. Durant l’estiu, el dispositiu s’augmentarà amb el reforç propi d’altres serveis habituals en aquesta època (agents cívics de BSM, visualitzadors…).

D’altra banda, es treballarà de manera transversal de tal manera que permeti una mirada àmplia, tenint en compte la gran relació que existeix entre el que passa dins de les finques i el que hi passa fora. Finalment, tots els equips que intervenen en el programa treballaran coordinats entre ells, així com amb la resta de serveis municipals.

 

Un equip multidisciplinar per atendre les diferents casuístiques

Per a aplicar aquest programa, el Districte de Ciutat Vella comptarà amb un equip multidisciplinar format per un mínim de 32 persones amb perfils molt diferents que treballaran de manera essencialment proactiva i que són: coordinador/a, educadors/es socials, mediadors/es interculturals, dinamitzadors/es comunitaris/es, auxiliars comunitaris/es, visualitzadors/es, agents cívics, lletrat/da i arquitecte/a.

Aquest és l’equip base que s’anirà incrementant en funció de l’època de l’any. La supervisió i direcció de l’equip es farà des de la Direcció de Serveis a les Persones i Territori de Ciutat Vella, que seran els responsables de marcar les línies i protocols d’actuació així com la priorització de les estratègies i les zones d’actuació.

Les actuacions principals que duran a terme aquestes figures, en funció del seu perfil, són:

– Detectar i intervenir en casos d’assetjament immobiliari, mals usos dels habitatges, problemes d’habitabilitat i situacions de vulnerabilitat social i econòmica.
– Assessorament a les comunitats de propietaris que vulguin fer canvis en els seus estatuts per tal de vetar determinades activitats en les seves escales, avaluant possibles casos de mobbing i assessorant a les comissions d’habitatges dels diferents barris en temes legals vinculats a l’habitatge.
– Avaluar l’estat de conservació del parc d’habitatge tant pel que fa als espais comuns com als privats, si és el cas.
– Teixir vincles comunitaris i ajudar a enfortir la comunitat veïnal dotant-los d’eines que els empoderin i els facin autònoms.
– Intervenció en front de dinàmiques inapropiades i/o incíviques detectades a l’espai públic i, en alguns casos, derivades de l’acumulació de persones en zones d’oci nocturn.
– Interlocució directa amb els establiments amb l’objectiu de sensibilitzar-los i implicar-los en el control del soroll.
– Abordatge d’estereotips, discursos negatius i rumors que perjudiquen la convivència.
– Vetllar pel compliment de la normativa i les ordenances a l’espai públic.
– Fomentar la participació de les diferents comunitats presents al districte.
– Millorar les condicions de convivència i usos que es fan de l’espai públic.

Seguiment continu del pla per valorar el seu desenvolupament

Aquest programa per a la convivència i el bon veïnatge a l’espai públic i a les escales de veïns, comptarà amb tot un protocol per fer-ne el seu seguiment. Així, es crearan dues taules de coordinació diferents que se centraran una en l’espai privat i l’altra en el públic. La temporalitat de les taules serà mensual, tot i que en el cas de la taula d’espai públic passarà a ser setmanal durant la Setmana Santa i els mesos de juliol, agost i setembre. Aquestes taules milloraran la coordinació dels serveis del districte amb la resta de serveis municipals que treballen al territori.

Paral·lelament, també se celebraran les taules d’oci nocturn amb una periodicitat semestral. El districte està dividit en 5 zones i es farà una taula per cada zona: Raval Nord; Raval-Salvador Seguí; Ciutat Vella sud; Born; i Front Marítim/Barceloneta. En aquestes taules també participen els operadors d’oci nocturn de cada àmbit.





Paraules clau

Ciutat Vella/