L’Ajuntament s’apropa als joves al festival YoMo amb activitats que inclouen des de la creació de pantalles hologràfiques a tallers sobre Booktubers : Servei de Premsa

L’Ajuntament s’apropa als joves al festival YoMo amb activitats que inclouen des de la creació de pantalles hologràfiques a tallers sobre Booktubers

19/02/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Comissionat de Tecnologia i innovació digital instal·la un estand, per primera vegada, al YOMO (Youth Mobile Festival) per fomentar les vocacions científiques entre els joves amb un extens programa d’activitats

El Yomo serà l’aparador per mostrar com l’Ajuntament de Barcelona treballa tot l’any per apropar la tecnologia als joves de la ciutat.

En el marc del Barcelona Pla Digital, durant quatre dies s’impulsaran tallers amb la col·laboració dels Ateneus de Fabricació, els centres cívics, les biblioteques i Barcelona Activa i que els permetran convertir el teu telèfon en una pantalla hologràfica o fer diferents tipus de robots de manera senzilla.

En paral·lel a la celebració del GSMA Mobile World Congress, i en el marc de fomentar la capacitació tecnològica dels ciutadans, el Cibernàrium de Barcelona Activa estrena web amb un centenar de cursos MOOC online gratuïts.

 

L’Ajuntament de Barcelona participa, per primera vegada, activament al YOMO ( Youth Mobile Festival ) i a través del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital instal·la un estand que durant quatre dies oferirà activitats per a joves per fomentar les vocacions tecnològiques i la inclusió social a través de la tecnologia. Aquesta acció s’emmarca en el Pla “Barcelona Ciutat Digital” que té entre els seus objectius fomentar noves ocupacions i educar i capacitar la ciutadania en l’ús de noves tecnologies, des dels nens fins als professionals, el que ja s’anomena “les feines del futur” o l’ocupació del segle XXI.

YoMo Barcelona obrirà les seves portes com a part del GSMA Mobile World Congress del 27 de febrer al 2 de març de 2017 al recinte Montjuïc de la Fira. L’objectiu del festival és inspirar a milers de joves i ajudar-los a conèixer millor i estimular les carreres professionals dels sectors STEAM en un món cada vegada més mòbil. En aquests quatre dies, YoMo Barcelona rebrà a 20.000 escolars de Catalunya i Espanya en una enorme exposició de ciència i tecnologia.

L’objectiu del programa d’activitats dissenyat pel Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i que tindrà lloc a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona és desenvolupar una sèrie de tallers amb la col.laboració de diverses entitats publiques de Barcelona (ateneus de fabricació, centres cívics, biblioteques,…)

Aquests tallers tenen com a objectiu l’apropament dels nens a la participació col.laborativa, el reciclatge com element actiu de creació, la ciència i les noves tecnologies, sempre amb un marcat contingut social i allunyant-se del paradigma d’usuari – consumidor, donant d’aquesta manera als nens l’oportunitat per convertir-se en creadors.

Per complir aquest objectiu, els talles es basaran en diverses activitats repartides en els 4 dies de la fira inicialment pensades per a grups de 15 nens, on podran treballar en diversos tallers que s’han creat amb la col·laboració de Maker Convent, Aula 141, del Centre Cívic del Guinardó, el Punt multimèdia de Sants i Barcelona Activa a través de les Biblioteques.

Es posarà al servei dels visitants el primer Ateneu de fabricació mòbil, una bicicleta amb tot el material necessari per portar la passió per la creació, la ciència i les noves tecnologies a tots els racons de la nostra ciutat.

Les biblioteques aproparan la cultura i la tecnologia amb l’activitat “Booktubers”, buscant joves que tinguin interès en descobrir i formar part d’aquest moviment social on milers de persones comparteixen a la xarxa mitjançant YouTube les seves aficions culturals i critiques de llibres que més els apassionen.

 

Activitats programades

Piràmide Hologràfica:
Mitjançant una estructura piramidal de material transparent, podrem convertir qualsevol mòbil en un increïble dispositiu hologràfic.

CardBoard:
Gràcies a unes peces de cartró dur i un parell de lents, crearem un dispositiu de realitat virtual apte per a totes les edats.

Fabricació de robots:
Aquesta activitat permetrà descobrir com funciona i com es construeix un robot i oferirà als joves l’oportunitat de crear-ne, aprenent com funcionen les seves parts.

Booktubers:
Barcelona Activa, de la mà del Consorci de Biblioteques en explicaran com unir tecnologia y cultura amb el moviment dels Booktubers, uns particulars Youtubers que els hi agrada parlar sobre cultura, llibres i literatura. Alguns dels Booktubers més coneguts del nostre entorn vindran a explicar-nos les seves experiències.

 

Activitats permanents

Més enllà de les activitats programades, tindrem una sèrie d’activitats permanents on tots els visitants podran participar de manera oberta.

BCN 3D Technologies – Ateneu de Fabricació:
Els responsables de BCN 3D Technologies muntaran un Ateneu de Fabricació complert al estand, amb talladores làser i impressores 3D, on els visitants podran descobrir i aprendre els detalls de la fabricació digital.

Ateneu de Fabricació Mòbil:
Es presentarà la primera bicicleta amb un laboratori de fabricació digital mòbil integrat, amb Arduinos, components electrònics, mini talladora làser, màquina d’impressió 3D i diferents tipus de materials. La revolució digital a cop de pedal!

Construeix la teva ciutat:
Mitjançant una sèrie de colzes i estructures dinàmiques fetes amb impressió 3D, els visitants podran construir de manera col.laborativa el seu model de ciutat sostenible.

 

El Cibernàrium, de Barcelona Activa, estrena web amb un centenar de cursos MOOC (Massive Open Online Course) online gratuïts

Amb l’objectiu d’ampliar l’oferta d’accions de capacitació tecnològica i digital a tots nivells, des de les aules escolars fins als aturats o els professionals en actiu, l’Ajuntament de Barcelona també impulsa programes de capacitació i formació amb finalitat inclusiva, ocupacional o de millora de perfils professionals, bàsicament impartits des de Barcelona Activa.

En aquest marc, Barcelona Activa estrena el nou web del Cibernàrium amb un disseny innovador, més funcionalitats i, com a novetat, una mediateca on es penjaran fins a 101 cursos de formació online que s’aniran publicant, de manera gradual, entre els mesos de febrer i juny d’aquest any.

Durant el 2016, més de 10.600 persones han pogut ampliar els seus coneixements i les seves competències a través del programa de formació del Cibernàrium, el centre de capacitació tecnològica de Barcelona Activa per a professionals que es troben en procés de recerca de feina o que estan actiu i volen millorar el seu perfil, així com per a persones emprenedores i empreses de la ciutat.

La nova oferta online consisteix en cursos d’autoformació tipus MOOC que combina contingut de vídeo explicatiu i documentació complementària per a l’aprenentatge. Alguns dels cursos que s’oferiran són, per exemple, els següents:

A partir d’ara, a través del web, també es faran recomanacions automàticament d’activitats als/les usuaris/es en funció dels seus interessos i nivell formatiu amb l’objectiu d’oferir una orientació més afí i personalitzada.

D’aquesta manera, s’aconsegueix fer més accessible la formació tecnològica, minimitzar encara més les barreres d’entrada i permetre que més usuaris puguin beneficiar-se d’una oferta completament gratuïta, innovadora i de qualitat.

Amb aquest pas, el Cibernàrium es consolida com un espai de referència en formació a la ciutat i s’evidencia l’aposta municipal d’oferir noves eines per millorar la capacitació tecnològica.





Paraules clau

innovació/