Barcelona comença a instal·lar els dispensadors de pinso anticonceptiu per al control de la població de coloms : Servei de Premsa

Barcelona comença a instal·lar els dispensadors de pinso anticonceptiu per al control de la població de coloms

21/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un nou mètode per al control ètic de la població de coloms a la ciutat

A partir d’abril del 2017 s’iniciaran els treballs per a la parametrització del desplegament del control de la població de coloms a tota la ciutat

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el projecte marc per al desplegament del control de les poblacions de coloms mitjançant mètodes anticonceptius amb nicarbazina a la ciutat.

Barcelona fa una aposta clara i decidida pel control ètic de les poblacions de coloms, esdevenint la primera gran ciutat que posa en marxa un projecte d’aquestes dimensions. Aquest any la implantació d’aquesta iniciativa s’acompanya de l’avaluació de la metodologia del desplegament a la ciutat.

 

Els coloms a Barcelona

El primer pas del desplegament és l’actualització del cens de coloms de la ciutat – actualment es calcula que la població de coloms a la ciutat és de 85.000 – que va començar el desembre 2016 i acaba a principis d’aquest mes de març. L’elaboració del cens acotarà amb concreció quina és la població actual per poder ajustar els treballs.

Ecològicament els coloms són una espècie que es caracteritzen per una alta taxa de reproducció, però també per una elevada taxa de mortalitat juvenil.

En una colònia, el total (100 %) d’individus, es divideixen en tres tipus segons la seva edat:

– els dominants, que són el 15% i que són els que es reprodueixen;
– els subdominants, que són el 55% i es reprodueixen ocasionalment
– i els juvenils, que són el 30% i que són els que no es reprodueixen.

El tractament amb nicarbazina (substància inhibidora de la capacitat reproductora dels coloms) actua primer sobre els exemplars juvenils i progressivament actua sobre els subdominants i els dominants. Es tracta, per tant, d’un mètode a mitjà termini per reduir i estabilitzar la població. La conseqüència demogràfica esperada és una reducció a l’entorn del 20% el primer any, i després de 4-5 anys, del 70-80% de la població inicial.

L’alimentació amb el tractament als coloms es fa mitjançant uns dispensadors automàtics de blat de moro recobert de nicarbazina. En total, s’han instal·lat 40 dispensadors. Com a criteri de distribució prèviament s’han estudiat els llocs més adients per a posar les menjadores tenint en compte com a criteris principals l’abundància i la densitat dels coloms i els punts conflictius on s’han registrat més incidències que arriben a l’Ajuntament a través dels comunicats a la ciutadania. No es descarta incorporar algun altre punt, un cop finalitzat el desplegament.

 


Dispensador de l’aliment per als coloms
40 punts de distribució d’aliment per als coloms localitzats a tot el territori
Segons el calendari previst, l’objectiu és poder fer la primera anàlisi de dades abans de l’estiu del 2017, per bé que la comprovació dels resultats del mètode es realitzarà a finals de 2017 a través d’un nou cens general a la ciutat. La Direcció científica del programa la du a terme el Departament de Medicina i Cirurgia dels Animals de la UAB i els treballs científics de censos de poblacions són dirigits pel Museu de Ciències Naturals. L’Àrea d’Ecologia Urbana en farà el seguiment.

S’ha suspès la captura com a mètode de control, per bé que en el cas que sorgís alguna situació específica d’emergència per raó de salut pública, s’actuarà coordinament amb el desplegament de la mesura.

D’altra banda, de forma habitual i al llarg de tot l’any, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa el seguiment de les implicacions per a la salut derivades de la interacció entre coloms i persones a la ciutat.





Paraules clau

coloms/