Barcelona constitueix i s’adhereix a l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària : Servei de Premsa

Barcelona constitueix i s’adhereix a l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

24/02/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Prop d’una cinquantena de municipis treballant plegats en una estratègia comuna per fomentar noves formes de produir i consumir, basades en el cooperativisme, orientades a l’eficiència i amb un alt retorn social, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques

El Comissionat d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i Consum assumeix el lideratge de l’associació que tindrà la seva seu social a l’Ajuntament de Barcelona

 

El Plenari de l’Ajuntament ha aprovat la constitució i adhesió de Barcelona a l’associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, amb una previsió de que s’hi associïn 47 municipis i un Consell Comarcal, que representen més del 50% de la població de Catalunya. L’objectiu fundacional de l’associació és promoure, reforçar i consolidar l’economia social i solidària, que a Barcelona genera al voltant d’un 8% de l’ocupació total, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l’acció conjunta en polítiques públiques dels municipis membres.

La iniciativa va sorgir l’octubre del 2015 després de la de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb els consistoris de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell. Posteriorment, el passat 30 de novembre de 2016, a Santa coloma de Gramenet es van aprovar la proposta d’Estatuts i el pla de treball de la futura associació.

Juntament amb Barcelona, en formen part els municipis de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sabadell, Arbúcies, Arenys de Mar, Argentona, Badia del Vallès, Canet de Mar, Cardedeu, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, La Bisbal d’Empordà, Manlleu, Mataró, Mieres, Navàs, Palau-Solità i Plegamans, Palafrugell, el Prat de Llobregat, Roquetes, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Vicenç dels Horts, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vallirana, Viladamat, Viladecans i Vilafranca del Penedès.

 

Una estratègia metropolitana i territorial per potenciar l’ECSS

L’objectiu fundacional de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària és continuar, millorar i intensificar una estratègia metropolitana i territorial compartida, per fer de l’ECSS un dels instruments principals de superació de les desigualtats socials diverses i d’orientació d’un model sòcio-econòmic democràtic, just i sostenible per les persones i les seves vides.

La primera aliança municipal per impulsar i compartir experiències d’ECSS treballa per fomentar noves formes de produir i consumir, basades en el cooperativisme, orientades a l’eficiència i amb un alt retorn social, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques. Es tracta d’explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.

 

Barcelona disposa d’un Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019

L’Ajuntament de Barcelona ja ha mostrat la seva aposta per fomentar, reforçar i promocionar l’Economia Cooperativa, Social i Solidària (ECSS) com una de les eines clau per impulsar a la ciutat un model socioeconòmic alternatiu transformador amb l’objectiu de contribuir a la reducció de les desigualtats socials i territorials i promoure una economia al servei de les persones i de la jus¬tícia social.

L’objectiu municipal és prioritzar el suport al sector de l’economia cooperativa, social i solidària, un ampli col•lectiu que aglutina cooperatives, societats laborals, empreses d’inserció, associacions, fundacions i xarxes d’intercanvi.

El Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019, que compta amb un pressupost de més de 24 milions d’euros i que es concreta amb 124 accions, preveu obrir un centre municipal de referència per a la innovació socioeconòmica, sota el paraigua de Barcelona Activa a partir de l’any vinent, a “El Far”, de la Barceloneta.

El Pla recull la necessitat d’impulsar projectes emblemàtics d’aquesta nova economia urbana basada en la cooperació econòmica, social i solidària com ara Coòpolis, Can Picó, el hub de la bicicleta i l’ESS, la dinamització de l’Eix Pere IV o el suport a Can Calopa com a projecte de reruralització urbana i inserció sociolaboral.

A Barcelona hi ha més de 4.718 iniciatives socioeconòmiques que treballen amb els criteris de l’economia social i solidària (2.400 entitats del tercer sector, 1.197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives d’economies comunitàries) i que generen al voltant d’un 8% de l’ocupació total i representen un 2,85% del total d’empreses de la ciutat.

Tal com recull l’estudi L’economia social i soli¬dària a Barcelona (2016), a la ciutat entre totes elles sumen més de 53.000 perso¬nes contractades, més de 100.000 persones voluntàries, més de 500.000 sòcies de con¬sum i 113.000 mutualistes. Trobem iniciatives d’ESS presents en tots els sectors d’activitat econòmica, des de l’energia fins a la cultura o l’alimentació.





Paraules clau

economia/ Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària/