L’Ajuntament de Barcelona lliura els seus guardons al periodisme social : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona lliura els seus guardons al periodisme social

28/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Grup de Periodistes Ramon Barnils, La Fundació Trinijove, el programa Sense Ficció ‘To Kyma, rescat al mar Egeu’ i el Centre d’Acollida Assis reben els principals guardons

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, destaca la “gran dosi de pedagogia i de compromís” dels candidats als premis

 

 

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha lliurat aquest dimarts els premis del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) als mitjans de comunicació. Els guardons arriben enguany a la seva 24ena edició i tornen a reconèixer en les categories de televisió, ràdio, premsa i internet aquells treballs de periodisme social que aporten una mirada crítica, reflexiva i responsable, a banda de contribuir a crear opinió sobre qüestions que susciten debat social.

 

Enguany s’hi ha presentat als premis 42 treballs de 30 mitjans diferents: 9 en la modalitat de premsa, 5 de ràdio, 12 de televisió i 16 d’internet. En total han estat 61 els autors implicats –hi ha treballs que signen més d’una persona-, molt per sobre dels 38 de l’any passat. Això referma la bona salut d’uns guardons que properament compliran un quart de segle mantenint l’objectiu pel qual van néixer: promoure i sensibilitzar sobre la realitat social de la ciutat. Els premis estan dotats amb 5.000 euros, mentre que les mencions incorporen una dotació de 1.500 euros.

En una cerimònia que ha comptat amb l’actuació de l’artista Joan Dausà, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat la “gran qualitat” dels treballs presentats any rere any, així com l’ampli ventall de temàtiques que incorporen. “Amb una gran dosi de pedagogia i de compromís, arriben a un públic ambli i divers, contribuint a la presa de consciència” i a fer de Barcelona una ciutat més inclusiva, ha afegit Ortiz.

Els quatre premis d’enguany són els següents:

– Al Grup de Periodistes Ramon Barnils en la modalitat de PREMSA per l’article ‘Presó i aïllament: la mort de Raquel’, publicat a l’Anuari Mediacat.cat i que denuncia les condicions dels denominats Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) de les presons catalanes, on s’aplica el règim d’aïllament. Es tracta d’una realitat silenciada que el Grup Barnils va fer arribar amb rigor i professionalitat a la societat, destaca el jurat.

– A la Fundació Privada Trinijove en la modalitat de RÀDIO per l’espai radiofònic ‘Inclou-me’ que emet Ràdio Trinijove, un espai setmanal amb esperit d’informació i divulgació de temes compromesos a favor de la inclusió social. El programa fa comunitat al barri de la Trinitat Vella i dona veu a les entitats compromeses en favor dels col•lectius en risc d’exclusió.

– Premi en la categoria de TELEVISIÓ pel programa Sense Ficció ‘To Kyma, rescat al mar Egeu’, un projecte de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3 en què es retrata la proesa d’un equip de socorristes catalans a l’illa grega de Lesbos per mirar de salvar vides al mar Egeu. El jurat en destaca especialment la repercussió del documental i el fet que fos un dels primers a posar sobre la taula el drama dels refugiats.

– El premi d’INTERNET ha estat pel Centre d’Acollida Assis per la campanya #404HomelessNotFound, una campanya que va consistir en què diferents persones cedissin el seu perfil a les xarxes socials durant 40 hores i 4 minuts perquè persones sense llar expliquessin la seva història. Es tracta d’una idea innovadora que suma la potencialitat de les xarxes socials amb la participació i implicació de persones que fan d’avaladors davant d’altres que no tenen a l’abast el mitjà per difondre la seva experiència, ha valorat el jurat.

Les mencions especials han estat per els següents treballs:

– A la Revista Masala de l’Associació per la Comunicació Independent als Barris, en la categoria de PREMSA, per ser un mitjà propi d’un nou periodisme en el qual es dona el protagonisme als veïns de Ciutat Vella per mostrar la riquesa de la seva gent en català, castellà, àrab o urdú i amb distribució gratuïta.

– En la modalitat de RÀDIO pel programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, per ser un programa de desenvolupament, drets humans i moviments socials i que recull la veu dels que treballen per un món més just.

– El documental ‘Caure del niu’ de Susanna Barranco en la modalitat de TELEVISIÓ pel relat que fa de la vida de diferents joves, infants immigrants que han arribat a Barcelona, i que posa sobre la taula la realitat migratòria d’aquests menors.

– Al projecte ‘Arxiu il•lustrat de l’odi’ de Ruido Photo (Associació de Documentalisme Independent de Barcelona), en la categoria d’INTERNET, que va comptar amb la col•laboració de SOS Racisme per fer un recopilatori d’experiències i d’agressions racistes viscudes a l’àrea metropolitana de Barcelona.





Paraules clau

periodisme socialment responsable/