El primer equipament públic als espais de la Model serà una escola de Primària que començarà al setembre de 2017 : Servei de Premsa

El primer equipament públic als espais de la Model serà una escola de Primària que començarà al setembre de 2017

01/03/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El districte de l’Eixample i el Consorci d’Educació de Barcelona han pres la decisió un cop s’ha conegut el calendari per tal que la Model sigui desallotjada completament al mes de juny

Es dóna resposta així a la forta demanda de places d’escoles públiques que s’han produït en els darrers anys, i singularment durant el darrer període de preinscripció escolar

A partir del setembre, Barcelona comptarà amb sis noves escoles i un nou institut

 

El primer equipament públic que s’instal·larà als espais de la presó Model serà l’escola de Primària Eixample I, que començarà a funcionar al curs 2017-2018. El proper mes de setembre, doncs, es posaran en marxa sis noves escoles d’Infantil i Primària a Barcelona. Als cinc centres ja anunciats el passat 5 de febrer – d’Eixample II, Cartagena (Eixample), Gràcia, Anglesola (Les Corts) i Flor de Maig (Sant Martí) – s’afegirà l’escola Eixample I, que s’ubicarà a la confluència dels carrers Rosselló i Entença, un cop s’hagin desallotjat els interns de la presó Model al mes de juny.

El districte de l’Eixample i el Consorci d’Educació de Barcelona han pres la decisió per a la creació del nou centre als espais de la Model un cop s’ha conegut el calendari per tal que el centre penitenciari sigui desallotjat completament al mes de juny.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha remarcat “l’increment sense precedents d’escoles públiques que es produirà a Barcelona per al proper curs. Fem una aposta decidida per l’escola pública, perquè també és l’aposta decidida que estan fent les famílies”. De la seva banda, la regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín, ha posat en valor que “només quatre mesos després que es desallotgi la Model, canviarem l’ús penitenciari del sòl per un ús educatiu per poder donar resposta ràpida a les demandes dels veïns d’ubicar una nova escola”.

Si bé s’ha decidit iniciar ja la transformació dels usos penitenciaris de la presó Model cap als nous usos ciutadans, culturals i cívics, amb la ubicació d’una nova escola, aquesta iniciativa haurà de ser valorada i sotmesa a debat en un procés participatiu per la revisió i actualització del Pla Director de la Model.

Aquest pla director, àmpliament consensuat i aprovat l’any 2009, ja preveu quins han de ser els nous usos un cop la presó deixi el districte de l’Eixample: verd, equipaments, un espai per a un memorial. Aques pla ja preveu un centre educatiu de dues línies, amb capacitat per a 450 alumnes, una escola bressol, un casal de joves, equipament esportiu, un aparcament soterrat, una residència de gent gran amb centre de dia, i una residència assistencial.

En el marc del nou procés participatiu, que s’està dissenyant, que es portarà a terme en els propers mesos i que serà d’àmbit de ciutat, es reflexionarà sobre possibles canvis en necessitats d’equipaments, en la necessitat de zones verdes, i en l’impacte sobre l’entorn que tindrà la transformació.

 

RESPONDRE A LA DEMANDA D’ESCOLARITZACIÓ

La posada en marxa de l’escola Eixample I, juntament amb les dues ja previstes, vol donar resposta a la forta demanda de places d’escola pública per part de les famílies del districte de l’Eixample, que ha anat augmentat any rere any. L’escola Eixample I comptarà amb dues línies de P3 d’Educació Infantil. En total, el districte de l’Eixample tindrà 7 noves línies d’escola pública, és a dir, 175 places noves per al proper curs, que s’ubicaran en els tres nous centres que entraran en funcionament.

En total, entre centres públics i concertats de la zona, seran un total de 35 grups de P3, 16 línies en els públics i 19 en els concertats.

Pel que fa al nombre de centres d’educació infantil a la zona, l’oferta educativa serà de 19 centres, 8 de públics i 11 de concertats. Amb aquesta nova escola d’educació infantil i la resta de la zona, es preveu poder donar resposta a la demanda prevista de 850 nous alumnes de P3 per al curs 2017-2018 a la zona d’escolarització formada per l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Nova Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni.

 

OBERTURA DE NOVES ESCOLES I INSTITUTS A BARCELONA

El Consorci d’Educació de Barcelona preveu així sis noves escoles a la ciutat per fer front a la demanda per al curs vinent:
– Al districte de Gràcia, es crearà l’Escola Gràcia.
– Al districte de l’Esquerra de l’Eixample, les escoles Eixample I, Eixample II i Cartagena.
– Al districte de Les Corts, es crearà l’Escola Anglesola
– L’Escola Flor de Maig obrirà les portes al districte de Sant Martí provinent dels dos grups addicionals de P3 de l’Escola Llacuna del Poblenou.

En l’etapa d’Educació Secundària, està previst que iniciï el proper curs el nou Institut Martí Pous al districte de Sant Andreu.

Finalment, també està prevista l’obertura de tres instituts escola:
– l’Institut Escola Trinitat Nova a Nou Barris, amb dues línies per curs a primària i ESO, per la transformació de l’Escola Sant Josep Oriol (escola cíclica) l’Escola Sant Jordi i l’Institut Roger de Flor
– l’Institut Escola Antaviana a Nou Barris, de dues línies i
– l’Institut Escola El Til·ler a Sant Andreu, aquest últim com a continuïtat de l’Escola Bernat Boil.

 





Paraules clau

educació/ Eixample/ escola/