Ciutat Vella revisa els criteris d’ocupació de la via pública per potenciar el comerç local i les activitats veïnals i de caràcter territorial : Servei de Premsa

Ciutat Vella revisa els criteris d’ocupació de la via pública per potenciar el comerç local i les activitats veïnals i de caràcter territorial

17/03/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal ha presentat una mesura de govern al Plenari del districte amb l’objectiu de fomentar l’ús comunitari i veïnal del districte, reduir les activitats externes i de fer transparents els criteris d’autorització d’activitats.

La mesura vol promoure activitats d’interès general amb una vocació sensibilitzadora, en àmbits com el medi ambient, la salut i l’habitatge.  S’aplicaran estrictes criteris de prevenció pel que fa l’impacte acústic de les activitats realitzades

 

Ciutat Vella revisa els criteris d’ocupació de la via pública per potenciar el comerç local i les activitats veïnals i de caràcter territorial, tal i com es recull a la mesura de govern presentada ahir al Plenari del districte. La voluntat de la mesura és la de fomentar l’ús comunitari i veïnal d’aquest espai per tal de tornar a generar una comunió del districte amb els veïns i veïnes, que s’ha perdut en els darrers anys per l’augment d’activitats que s’hi fan i l‘elevat nombre de turistes que hi circulen.

L’atractiu del districte genera una demanda molt gran per part d’entitats i organitzacions externes per a convocar activitats i fires que poden saturar l’espai dificultant la vida quotidiana i impedir la realització d’activitats veïnals amb els corresponents efectes negatius que això pot suposar pels residents al districte.

La mesura ha modificat els criteris per a la concessió dels permisos per a la realització d’activitats al districte. Pretén així redistribuir les activitats que no tinguin una relació amb el territori cap a altres zones de la ciutat i en canvi afavorir les activitats del barri i per al barri que facilitin les interaccions veïnals i fomentin les relacions comunitàries. Així doncs, serà primordial promocionar activitats que aportin un valor territorial.

És per això que s’ha treballat durant mesos de manera activa amb els principals actors del districte, tenint en gran consideració les demandes que el veïnat i les associacions del territori han anat fent arribar al llarg dels últims mesos. D’aquesta manera, el govern del Districte de Ciutat Vella ha volgut acostar les inquietuds veïnals a la presa de decisió.

Per garantir el coneixement de les noves normes per a la concessió dels permisos, s’han establert uns criteris clars i transparents que és podran consultar al web del districte per tal de fomentar un coneixement general i la igualtat d’oportunitats.

Les principals novetats d’aquests nous criteris són:

Cal tenir en compte que totes les peticions de llicència d’ocupació de la via pública s’han de realitzar amb un mínim de 30 dies d’antelació.

 

Voluntat de sensibilització i conscienciació de les activitats

La mesura vol promoure activitats d’interès general amb una vocació sensibilitzadora, en àmbits com medi ambient, salut i habitatge, amb una participació lliure que no presenti restricció prèvia. També és valorarà positivament el desenvolupament de tasques comunitàries complementàries a l’activitat principal de comerç al carrer.

Així mateix s’aplicaran estrictes criteris de prevenció pel que fa l’impacte acústic de les diferents activitats tenint en compte les preocupacions i demandes interposades pels diferents veïns afectats. Cal tenir en compte, que garantir el descans veïnal és una de les prioritats del Govern municipal.

 

Potenciar el comerç de proximitat i el consum responsable

L’Ajuntament veu primordial garantir el benestar veïnal, continuar enfortint el moviment associatiu i cultural, i dinamitzar i donar suport al teixit comercial, especialment al petit comerç local.

D’aquesta manera, en la mesura queda estipulat que com a mínim un 60% dels comerços participants en les fires han de ser del Districte. A més a més, per tal de promocionar el consum responsable un 10% de les parades s’hauran de correspondre amb entitats, col·lectius i organitzacions de l’economia social i responsable de la ciutat.

També es pretén seguir donant cabuda a la resta d’activitats externes al Districte garantint que el comerç local, les associacions i els veïns, no vegin afectades les seves activitats. Generant així que només un màxim del 30% dels comerços de les fires puguin ser externs.





Paraules clau

Ciutat Vella/ ocupació de la via pública/