Barcelona segella a Durango la seva aposta per assessorar legalment a les ciutats bombardejades durant la Guerra Civil : Servei de Premsa

Barcelona segella a Durango la seva aposta per assessorar legalment a les ciutats bombardejades durant la Guerra Civil

25/03/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, va signar un conveni de col·laboració amb la ciutat de Durango, que s’ampliarà a altres ciutats bombardejades com Elgeta, Elorrio, Otxandio i Guernika

L’acord preveu un intercanvi cultural entre les ciutats i el compromís del govern municipal en cedir la informació necessària dels procediments legals oberts a Barcelona contra els bombardejos

L’acte s’emmarca en la commemoració del 80è aniversari dels bombardejos d’aquesta localitat basca on a l’any 1937 van morir 336 pels atacs de l’aviació legionària italiana

 

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, va formalitzar ahir a la tarda, amb la signatura d’un conveni de col·laboració i amistat, l’acord de col·laboració amb la ciutat de Durango (País Basc) per compartir la informació sobre el procés judicial emprès per Barcelona pels bombardeigs de l’aviació italiana a Barcelona, dels anys 36 i 37, en plena Guerra Civil. L’acte es va dur a terme a l’Ajuntament de Durango, on també hi van assistir representants de les ciutats de Kobane (Síria), i delegacions d’altres municipis bascos bombardejats, com Elgeta, Elorrio i Otxandio.

 

Amb aquest acord, Barcelona ofereix compartir i facilitar el procés judicial pel qual s’ha personat a les querelles ciutadanes contra els crims perpetrats per l’aviació feixista. Durango també va patir l’acció de l’aviació italiana. En un atac el 31 de març de 1937, l’Aviazione Legionaria Italiana va assassinar 336 ciutadans d’aquesta ciutat basca. Uns fets que enguany compleixen 80 anys i que la ciutat de Durango ha volgut commemorar.

Asens va posar en valor “les memòries compartides de les ciutats bombardejades” i va explicar que “hi ha crims que són tant cruels que no admetent impunitats ni amnisties, són crims que no poden quedar enterrats en les cunetes de l’oblit”. El tinent d’alcalde també va recordar que, a diferència d’Alemanya, “Itàlia encara no ha demanat perdó ni ha assumit cap responsabilitat pels bombardejos”.

El conveni signat per Asens i per l’alcaldessa de Durango, Aitziber Irigoras Alberdi, detalla que els atacs patits pels dos municipis “causants de centenars de morts, continuen impunes avui en dia. Aquests atacs van causar pànic en la població civil mitjançant el sistema d’atac per saturació”.

L’acord també compromet les dues ciutats a intercanviar el patrimoni cultural i memòria de record dels bombardeigs, com la mostra organitzada pel Memorial Democràtic, ‘Catalunya Bombardejada’, realitzada en ocasió del 75 aniversari dels bombardeigs a Catalunya per homenatjar les més de 5.000 víctimes de l’aviació italiana i alemanya.

L’Ajuntament de Durango es va mostrar interessat pel procés seguit per l’Ajuntament de Barcelona perquè els crims comesos per les aviacions feixistes no quedin impunes. Al novembre de 2015, el govern municipal va anunciar que l’Ajuntament de Barcelona donaria suport a dues accions ciutadanes que han denunciat davant els tribunals presumptes delictes contra la societat civil ocorreguts durant la Guerra Civil i el Règim Franquista, concretament la presentada per l’Associació AltraItàlia, entitat que reuneix els italians antifeixistes que viuen a Barcelona.

La querella feia referència als bombardejos contra la població civil catalana ocorreguts entre el 13 de febrer de 1937 i el 29 de gener de 1939 i en el que van morir prop de 5.000 persones, van quedar afectats 1.808 edificis i es va llançar 1 milió de quilograms de bombes.

L’altra querella està motivada pels delictes de genocidi comesos durant el Règim Franquista i està presentada en un jutjat de Buenos Aires (Argentina). A part d’aquestes accions jurídiques, l’Ajuntament de Barcelona va posar a disposició del conjunt de la ciutadania la possibilitat de personar-se a les querelles.

 

Ciutats contra la impunitat dels crims franquistes

Aquest acord amb Durango s’emmarca dins de les accions que està duent a terme Barcelona per vertebrar una xarxa de ciutats contra la impunitat dels crims franquistes, amb qui s’ha impulsat un manifest conjunt que, sota el títol ‘Verdad, justícia y reparación ya!’, vol promoure accions de justícia i de memòria per les morts causades pels bombardeigs feixistes.

De moment han signat el manifest, a més de Barcelona, Pamplona, Vitoria-Gazteiz, Saragossa, Càdis, Rivas i A Coruña, amb qui també s’ha acordat coordinar les accions per promoure querelles contra els crims del franquisme per acabar amb la seva impunitat.





Paraules clau

crims franquistes/