L’Ajuntament de Barcelona reclama a la Unió Europea que prioritzi la reducció de les desigualtats : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona reclama a la Unió Europea que prioritzi la reducció de les desigualtats

03/04/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, interpel·la les institucions comunitàries des de Lisboa, on avui i demà presideix el Fòrum d’Afers Socials de la xarxa Eurocities

L’Ajuntament demana “coherència entre la política econòmica i les necessitats socials” i que les ciutats tinguin més competències per fer-ho possible

Ortiz recorda que al president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem que Barcelona ha augmentat un 50% la despesa en Drets Socials i ha multiplicat per quatre la inversió en habitatge públic: “No ens gastem els diners en alcohol i en dones”

 

 

L’Ajuntament de Barcelona ha reclamat aquest dilluns des de Lisboa a la Unió Europea que faci de la reducció de les desigualtats una veritable prioritat. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, es troba a la capital portuguesa avui i demà com a presidenta del Fòrum d’Afers Socials de la xarxa d’Eurocities, la principal organització local del continent i que des del 1989 agrupa els alcaldes europeus. El Fòrum d’Afers Socials organitza cada any dues trobades, on es tracta en profunditat un tema, i aquesta és la primera trobada que presideix Ortiz durant el dos anys que encapçalarà el fòrum. El tema que es tractarà a Lisboa és el de la pobresa urbana i la prevenció de les desigualtats, i és per això que la responsable de l’àrea de Drets Socials ha posat en valor aquesta via més social com a antídot a l’euroescepticisme creixent i l’augment del populisme en alguns països.

El missatge de l’Ajuntament en favor de guanyar “coherència entre la política econòmica i les necessitats socials” arriba en un moment en què el mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va anunciar el passat setembre que calia construir un Pilar Europeu de Drets Socials, en un discurs en què va admetre que Europa no era prou social i calia canviar això. Ortiz ha recordat que aquesta estratègia és una “oportunitat única” i ha erigit les ciutats del continent com el millor aliat per fer-ho possible. “Les ciutats són imprescindibles en el disseny de les polítiques europees contra la pobresa urbana”, ha subratllat, i com a primer dic d’atenció d’aquestes necessitats haurien de poder tenir accés directe al finançament comunitari. Anant més enllà, també des de la legislació europea es podria reconèixer aquest paper actiu de les ciutats com a porta d’entrada als serveis socials dels ciutadans, ha reivindicat.

És per tot plegat que l’Ajuntament ha reclamat a la Unió Europea que protegeixi els béns comuns de la ciutadania, com per exemple l’habitatge, i que no permeti que una necessitat bàsica com aquesta quedi “en mans de l’especulació i del mercat perquè això genera desigualtat i pobresa”. L’any 2017 és crucial per al futur d’Europa, i per aconseguir un reforç del sentiment europeu entre la ciutadania és bàsic incorporar aquesta agenda més social i també tenir en compte les ciutats en el disseny d’aquestes polítiques, ha insistit Ortiz. El risc és clar també amb les dades a la mà: a la Unió Europea hi ha actualment 122 milions de persones en risc de pobresa, 4,6 milions de persones més que l’any 2008 quan la crisi econòmica va començar. De fet, durant aquests anys les diferències entre els més rics i els més pobres no han deixat d’augmentar i fins i tot un 12% dels treballadors que hi ha a dia d’avui a Barcelona admeten que tenen problemes per pagar totes les seves factures a finals de mes.

En paral•lel a aquestes demandes, Ortiz ha recordat també que Barcelona ha augmentat un 50% la seva despesa en l’àrea de Drets Socials en els últims dos anys, passant de 221 milions d’euros pressupostats el 2015 als 332 milions d’euros actuals. També ha multiplicat per quatre la inversió en habitatge, de 45 a 160 milions públics, amb la qual cosa ha aconseguit mobilitzar un miler d’habitatges cap al sector públic. “Això demostra que les ciutats del sud d’Europa estan fent front a una emergència social amb poc suport de les institucions europees i que no ens gastem els diners en alcohol i en dones”, ha volgut recordar-li Ortiz al president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que fa uns dies va qüestionar la destinació final dels diners que feien aquests països.





Paraules clau

desigualtats/