L’Ajuntament de Barcelona destinarà 161.000 euros de la taxa turística a les actuacions per dinamitzar les places de Gràcia a l’estiu i el Nadal : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 161.000 euros de la taxa turística a les actuacions per dinamitzar les places de Gràcia a l’estiu i el Nadal

13/04/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les mesures que se subvencionaran amb aquest impost estan incloses dins del ‘Pla de Places de Gràcia’, que inclouen activitats infantils i familiars i de conscienciació cívica per a millorar la convivència a l’espai de les places
L’Ajuntament de Barcelona dedicarà una part de la taxa turística que ingressa la ciutat fruit de l’activitat turística per a cobrir el cost de la dinamització de les places de Gràcia que està previst dins del Pla de Places de la Vila, que comprèn les places de Sol, Revolució, Plaça de la Vila, Diamant i Virreina.

Es tracta d’una partida de 161.725 euros amb què es cobrirà la despesa generada per les diferents activitats i dinàmiques que es duen a terme durant els mesos d’estiu i per Nadal a les places, com tallers i activitats infantils i familiars, o les diferents mesures de conscienciació per a la convivència a l’espai públic que es reforcen especialment entre juliol i setembre.

Concretament, es destinaran 36.000 euros al servei del Quiosc de Jocs de la plaça del Sol i als tallers creatius que es fan a la plaça; més de 16.000 euros als espectacles de circ que es duen a terme durant l’estiu; més de 93.000 euros al reforç del manteniment de l’espai públic de les places, i 10.000 euros a la dinamització de les places durant les festes de Nadal.

Les places de Gràcia han estat objecte de diversos plans que han derivat en un desplegament de diferents serveis municipals que actuen durant les 24 hores del dia amb l’objectiu que aquestes no deixin de ser un espai públic de qualitat per a vianants i veïns i veïnes, aptes per a tots els usos que s’hi donen.

L’ús d’aquest espai és especialment massiu durant els mesos d’estiu, temps durant el qual el districte reforça la seva actuació en tots els àmbits, especialment la neteja. L’objectiu de l’anomenat ‘Pla de Places’ és planificar de forma transversal i permanent tots aquells serveis que es troben presents a les places i millorar-ne la seva eficàcia.

Així, per exemple, des del mes de juny, a les places de la Virreina, Revolució, Vila de Gràcia, del Diamant i del Sol es duen a terme activitats de dinamització lúdico-educatives i jocs infantils amb la presència d’animadors que orienten, aconsellen i sensibilitzen sobre el joc a l’espai públic. L’objectiu d’aquesta oferta és motivar i afavorir els usos i dinàmiques a les places amb activitats lúdico-educatives que permetin atreure els infants i les famílies, i alhora, afavorir el canvi d’usos a les places que permeti una major convivència cívica i una diversificació de l’oferta d’activitats. Aquestes activitats es duen a terme des de les 11h fins a les 14h, i de 17h a les 20h, de dilluns a divendres, i dissabte al matí.

El Pla de Places també inclou reforç de la presència dels grups de mediació en l’espai públic per a la solució dels conflictes pel seus diferents usos, el control d’inspecció dels tècnics de llicències per a les terrasses que hi ha les places o la tasca de conscienciació sobre els sorolls en horari nocturn.

Al 2016, Gràcia ja es va beneficiar de la taxa turística amb la inversió de gairebé 10.000 euros per a la millora de l’accessibilitat al Refugi antiaeri de la plaça del Diamant, per millorar-ne l’accés a persones amb discapacitat visual, amb la instal·lació d’elements informatius en Braille i tàctils, i senyalització podo tàctil.

En total, la ciutat va rebre al 2016 uns ingressos de 7’9 milions d’euros provinents de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET), un impost propi de la Generalitat de Catalunya, la qual en regula els elements essencials, n’estableix les afectacions i les participacions dels ens locals en el seu rendiment.

L’Ajuntament de Barcelona defensa la utilització del finançament provinent d’aquest impost per compensar els efectes de l’elevada afluència de visitants a la ciutat, i especialment per a l’impuls del turisme sostenible, responsable i de qualitat i la protecció, preservació, recuperació i millorament dels recursos turístics; el foment, la creació i el millorament dels productes turístics i el desenvolupament d’infraestructures relacionades amb el turisme.

En aquesta línia, al 2016 es van finançar projectes per descentralitzar el turisme i augmentar l’oferta cultural de la ciutat. Alguns exemples de projectes sufragats amb l’impost turístic l’any passat són el pla d’ordenació turística del Turó de la Rovira (Horta-Guinardó), el projecte de la Casa de l’Aigua, a Trinitat Nova (Nou Barris), visites guiades a Sants, Hostafrancs i la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc, la nova programació per a l’agost al Teatre Grec, la finalització dels treballs de restauració dels murals de la capella de Sant Miquel del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, o l’inici d’activitats del Sónar Kids a Nou Barris, entre altres.





Paraules clau

estiu/ gràcias/ impost turístic/