L’Ajuntament de Barcelona demana que es respectin els Drets Humans a Palestina : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona demana que es respectin els Drets Humans a Palestina

19/04/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Comissió de Presidència del consistori aprova una declaració que en condemna l’ocupació, l’espoli i la destrucció dels seus recursos

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat, aquest matí, durant la Comissió de Presidència, una declaració de condemna de l’ocupació israeliana i les polítiques de colonització dels territoris palestins i l’espoli, explotació i destrucció de les riqueses i recursos naturals del poble palestí, “incloses les terres i l’aigua”. La proposició ha prosperat amb els vots favorables del govern municipal, ERC i CUP, l’abstenció del grup municipal Demòcrata i del regidor no adscrit Gerard Ardanuy, i els vots en contra de Ciutadans i el PP.

Amb la declaració, el consistori es posiciona en contra de les accions d’ocupació vers el poble palestí i emplaça a totes les administracions –entitats locals, Generalitat, Estat i Unió Europea—a treballar “per evitar la complicitat amb l’ocupació i fer complir el dret Internacional dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari”.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha estat l’encarregat de presentar la declaració institucional. Durant la seva intervenció, ha assegurat que amb aquest text es tracta de situar-se “a l’alçada del que demanen no només entitats com Human Rights Watch o Amnistia Internacional sinó també organismes com les Nacions Unides, la pròpia Unió Europea, o la Cort Internacional de Justícia”.

El document fixa la voluntat d’explorar vies per “poder aplicar el principi d’extraterritorialitat a través de mecanismes de contractació i compra pública que introdueixin criteris de responsabilitat internacional i de respecte amb els Drets Humans”. I alhora, insta al govern de la Generalitat a iniciar, abans del 3 de juliol vinent, els treballs per crear i desplegar “un centre d’estudi i d’avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l’exterior que disposi d’instruments que vetllin pel compliment de la legislació vigent en l’àmbit dels drets humans per part de les empreses, amb participació de la societat civil, del govern i del Parlament”.

La declaració també reconeix la legitimitat d’iniciatives i campanyes no violentes promogudes per la societat civil palestina i internacional per reivindicar la defensa dels drets humans i del dret internacional humanitari a Palestina. Es recorda, en aquest sentit, la voluntat de “mantenir la fermesa i el compromís” en la protecció de la llibertat d’expressió i llibertat d’associació d’acord amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, i posa l’èmfasi en protegir aquelles accions “de solidaritat que es duguin a terme en aquest territori, específicament per aquelles que lluiten per finalitzar la ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967; destruir el mur i reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat, a més de les que van encaminades a protegir i promoure el dret de les refugiades palestines de tornar a les seves cases i propietats”, com estableix la resolució 194 de Nacions Unides.

Pisarello ha conclòs assegurant que “ens declarem aliats d’aquests i aquestes activistes israelianes, perquè creiem que la pau i els drets humans són el camí. Perquè estem d’acord amb Zygmunt Bauman quan deia que ‘la violència frena la violència com la gasolina frena el foc’”.





Paraules clau

drets humans/ Palestina/