Obre portes l’exposició “La memòria dels barris de barraques de Montjuïc, Sants i les Corts” : Servei de Premsa

Obre portes l’exposició “La memòria dels barris de barraques de Montjuïc, Sants i les Corts”

20/04/2017

 

Aquesta tarda s’inaugura a la seu del districte de Sants-Montjuïc l’exposició Els barris de barraques a Montjuïc, Sants i les Corts, impulsada des de l’Arxiu Municipal, la Comissió Ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques, el Centre d’Estudis de Montjuïc i el grup de treball de memòria històrica de Sants-Montjuïc. L’exposició, que es podrà visitar fins al 23 de juny a la Sala Anselm Cartañà, a la seu del districte, al carrer creu Coberta 104, vol donar una visió d’aquests grups des del moment en què es varen crear fins a la seva desaparició per interessos urbanístics.

Moltes de les famílies d’immigrants que van arribar d’arreu d’Espanya a Barcelona al llarg del segle XX, atretes per les oportunitats de feina que oferia la ciutat, van viure molts anys a les barraques que ells mateixos construïren fins a formar veritables barris. A la muntanya de Montjuïc, els horts amb barraca anaven des del Poble-sec fins a les pedreres de ponent, des del recinte de l’Exposició Internacional de 1929 fins al castell.

 

 

Després de la guerra, el règim franquista internava immigrants al Pavelló de les Missions i també en va allotjar al Pavelló de Bèlgica i a l’Estadi Olímpic. A les Corts i Sants, hi ha hagut nuclis més dispersos de barraques als entorns de la Diagonal, del carrer de Joan Güell, de l’avinguda de Madrid i de la Riera Blanca, que esperaven els respectius projectes d’urbanització.

La manca de recursos i d’atenció per part de les autoritats va ser substituïda per l’acció d’assistents socials, entitats religioses i joves voluntaris en aquests barris de barraques, que van anar desapareixent a mesura que diferents institucions en traslladaven els habitants a nous polígons construïts a corre-cuita i també sense serveis. Les barraques donaven lloc a un nou barraquisme vertical de construcció oficial.

A més, al llarg d’aquestes setmanes en què es podrà veure l’exposició, es faran dues taules rodones amb testimonis que van viure en aquells barris de barraques:

— El Centre Cultural Les Banderes, un lloc de relació i de creixement humà. 24 de maig, 19 h. Modera: Oscar Casasayas.

— L’Agrupament Abraham Lincoln. L’escoltisme a Montjuïc. 14 de juny, 19 h. Modera: Berta Segarra

També hi ha previstes dues passejades per Montjuïc guiades per persones que van conèixer aquests barris de barraques. Per participar-hi, cal reservar plaça trucant al matins al 93 291 42 40:

— De Can Valero al Payés. 7 de maig, 11 h, porta d’accés al Jardí Botànic.

— De Tres Pins a Maricel. 4 de juny, 11 h, estació superior del funicular.

Aquesta exposició vol ser un testimoni de la vida als nuclis de barraques que es van establir a la muntanya de Montjuïc i als barris de Sants i de les Corts.Compartiu aquest contingut