Barcelona inaugura el nou CAP Vila de Gràcia-Cibeles : Servei de Premsa

Barcelona inaugura el nou CAP Vila de Gràcia-Cibeles

28/04/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El nou CAP ja dona assistència de proximitat a una població de prop de 26.000 persones des del 27 de març

L’edifici on s’ubica, al número 363 del carrer Còrsega, va ser construït per l’Ajuntament i disposa també d’habitatges amb serveis per a la gent gran

 

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, han inaugurat aquesta tarda el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Vila de Gràcia-Cibeles (carrer Còrsega, 363). El CAP Vila de Gràcia-Cibeles va entrar en funcionament ara fa un mes, el 27 de març, per atendre les 25.791 persones assignades a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) 6B, que fins ara es visitaven al CAP Pare Claret (ABS 6A).

Es tracta d’un CAP molt reivindicat i molt esperat pels veïns”, ha assenyalat el regidor del districte de Gràcia,  Eloi Badia, que també ha afegit que és la prova que “quan la Generalitat i l’Ajuntament treballem junts som capaços d’arribar més lluny”. La comissionada de Salut,  Gemma Tarafa, ha recordat que el nou equipament és “una primera passa” del pla pactat entre les dues administracions per millorar la xarxa sanitària de la ciutat. El CAP té en la seva part superior habitatges per a gent gran i és “un dels edificis més sostenibles” de Barcelona,  ha emfatitzat la comissionada.

L’import  total de la inversió de la Generalitat en aquest nou centre de salut ha suposat 1.755.743,00 euros, dels quals 1.411.743 euros s’han destinat a obres, i 344.000 euros a l’equipament. El centre s’ubica en les plantes inferiors d’un edifici construït per l’Ajuntament de Barcelona, que inclou també habitatges amb serveis per a la gent gran. Aquest nou centre dona resposta a l’antiga demanda ciutadana que reclamava, per la població de la zona, un CAP ubicat en la seva àrea d’influència.

 

Serveis d’atenció primària i de salut mental

Gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), en el nou CAP Vila de Gràcia-Cibeles s’integren els dispositius d’atenció primària i de salut mental d’adults, ja que una part dels usuaris del Centre de Salut Mental i Addiccions (CSMA) de Gràcia han passat a ser atesos en aquest centre, de manera que l’atenció a la salut mental també s’apropa a la població d’aquestes ABS i es millora la coordinació.

L’equip d’atenció primària (EAP) està format per metges de medicina familiar i comunitària, personal d’infermeria, treball social i personal d’atenció a la ciutadania. Aquest conjunt de professionals presta serveis d’atenció sanitària integral, amb activitats preventives, educació sanitària, fa seguiment de les malalties cròniques i segueix programes d’atenció domiciliària, dins del marc del sistema públic de salut, i per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.

En concret, el nou centre compta amb:

D’altra banda, cal recordar que els serveis de pediatria, d’atenció a la salut sexual i reproductiva, d’odontologia i de diagnòstic per la imatge s’han mantingut al CAP Pare Claret (carrer Sant Antoni Maria Claret, 21, plantes 3a i 1a), amb una major qualitat de l’atenció gràcies a l’espai alliberat pel trasllat de les persones de l’ABS 6B al nou CAP Vila de Gràcia-Cibeles.

 

Més recursos en salut per combatre les desigualtats socioeconòmiques

L’obertura d’aquest equipament s’enquadra en el conveni 2016-2023 de millora de la xarxa sanitària de la ciutat de Barcelona, que preveu inversions de 155 milions per part de la Generalitat i l’Ajuntament, entre les que es prioritzen les de centres d’atenció primària i salut mental i que donen servei a barris desafavorits.

L’EAP Vila de Gràcia és un dels beneficiaris dels recursos addicionals per combatre les desigualtats que el Departament de Salut ha assignat, per als pròxims cincs anys, als 155 equips d’atenció primària de Catalunya que principalment treballen en entorns socioeconòmics més vulnerables i que tenien un finançament insuficient, d’acord amb el nou model d’assignació de Conselleria. De forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros per a tot Catalunya, dels quals, al 2017 L’EAP Vila de Gràcia comptarà amb 112.107,02 euros extra per potenciar l’orientació comunitària de l’atenció primària.





Paraules clau

CAP/ Gràcia/