Es posen en marxa els agents cívics al Mercat de la Boqueria : Servei de Premsa

Es posen en marxa els agents cívics al Mercat de la Boqueria

13/05/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

També s’ha ampliat el servei de vigilància i el de videovigilància del mercat per garantir el compliment de la normativa de control d’accés de grups nombrosos i evitar comportaments incívics

En els darrers mesos, i amb l’objectiu de fer més espaiosos els passadissos i facilitar la compra habitual de productes frescos dels veïns i veïnes, l’Ajuntament ha recuperat o traslladat fins a 43 negocis dels 225 amb què compta el mercat

 

El Mercat de la Boqueria compta des d’avui amb agents cívics destinats a informar, sensibilitzar i promoure actituds cíviques per tal de fomentar la convivència i el respecte en el recinte. Els agents informaran sobre la normativa actual del mercat per tal que sigui coneguda pels visitants i facilitar així el seu compliment.

Aquesta era una de les accions destacades incloses en la Mesura de Govern del Mercat de la Boqueria presentada a la Comissió d’Economia i Hisenda del passat 14 de febrer. La mesura té com a objectiu recuperar el Mercat per al veïnat i per a la ciutat, promoure la venda tradicional i corregir les disfuncions que es deriven de l’excés de visitants que accedeixen per motius lúdics. La idea final, mantenir l’essència d’aquest equipament municipal.

Dues de les grans actuacions previstes se centren en el control dels visitants que rep el Mercat de la Boqueria i en les mesures per facilitar que els clients que fan compra habitual la puguin fer amb més comoditat.

En compliment d’aquest compromís, el mercat comptarà tots els divendres i dissabtes d’abril a octubre, des de les 8.30h fins a les 20h, amb dos agents cívics, que realitzaran accions de divulgació de conductes cíviques i controlaran que no es desenvolupin activitats ni es duguin a terme accions que vagin contra la normativa.

En concret, aquests professionals s’encarregaran de:

– facilitar la informació sobre el Mercat de la Boqueria que puguin demanar els usuaris del recinte
– evitar aglomeracions que obstrueixin passadissos i que impedeixin la normal circulació de les persones pels espais comuns del Mercat
– evitar l’estacionament de persones davant de les parades, que impedeixin l’acostament dels clients i l’atenció al públic dels comerciants per efectuar les seves vendes
– evitar la manipulació dels aliments exposats a la venda, quan sigui amb ànim de curiositat o per prendre fotografies
– evitar l’estacionament de persones assegudes al terra descansant o menjant, en espais no destinats a aquests usos
– evitar la cridòria de grups que visitin el mercat de la Boqueria únicament com a punt de trobada d’activitats lúdiques, com ara esdeveniments esportius o comiats de solters/es

Per tal de realitzar aquestes tasques, B:SM ha seleccionat tres professionals amb coneixement d’idiomes i que han rebut formació sobre mediació, ordenances, interculturalitat, assertivitat i característiques i estructura del Mercat de la Boqueria, entre altres qüestions.

A l’hora d’implementar aquesta mesura, també s’ha tingut en compte la recollida de dades per tal de tenir elements que permetin la millora del servei. És per això que els agents cívics treballaran amb una aplicació amb la que recolliran les incidències que es vagin produint al llarg del servei.

 

Més vigilància

Tal i com es recull en la Mesura de Govern del Mercat de la Boqueria, des del passat 1 d’abril i fins el proper 31 d’octubre, s’ha ampliat l’horari del servei de vigilància del mercat, de manera que el recinte disposi d’aquest servei des de les 8h a les 20h de divendres, i des de les 8h a les 19h de dissabtes.

També s’ha incrementat el sistema de videovigilància del recinte, incorporant 5 noves càmeres en la zona de tancament del mercat que dóna a la plaça de la Gardunya.

L’increment d’hores de vigilància de 17.000 a 18.000 té, entre els seus principals objectius, garantir que no accedeixin al recinte grups organitzats de més de 15 persones ni divendres ni dissabte, un cop s’ha ampliat la prohibició que fins al març només impedia el pas dels grups organitzats fins a les 15h de divendres i dissabtes.

 

Alliberament d’espai

Per fer més còmoda la compra per part dels clients habituals de la Boqueria, una de les accions més destacades que s’està duent a terme, és l’alliberament d’espai en cada un dels quatre quadrants en què es divideix el mercat, rescatant i traslladant parades, de manera que s’eixamplin els espais entre parades i es faciliti el pas.

Entre el 2016, quan es produeix l’inici de l’esponjament d’espai, i fins a la data actual en el marc de l’aprovació de la Mesura de Govern, l’Ajuntament ha recuperat llicències d’un total de 24 negocis, i s’han traslladat 19 del total de 225 negocis que hi ha a la Boqueria. Aquesta actuació, junt amb les que resten que s’executaran en les properes setmanes i que afectaran a 5 negocis més, permetran que en els pròxims mesos tres illes de parades es podran alliberar per tal d’esponjar els passadissos i facilitar la compra dels veïns i veïnes.





Paraules clau

boqueria/