El Banc Europeu d’Inversions aprova finançar amb 125 milions d’euros la construcció de 2.198 habitatges de lloguer públic : Servei de Premsa

El Banc Europeu d’Inversions aprova finançar amb 125 milions d’euros la construcció de 2.198 habitatges de lloguer públic

16/05/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El BEI aporta fins el 50% de la inversió. De l’altre 50% de finançament, un 19% l’aportaran altres entitats financeres públiques o privades i el 31% restant l’Ajuntament de Barcelona

És el primer cop que el Banc Europeu d’Inversions aprova un finançament d’aquesta magnitud per la construcció d’habitatge públic a Barcelona

El Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025 rep així un impuls decisiu en el camp de l’ampliació del parc públic d’habitatge

La participació del BEI està estretament relacionada amb les característiques socials i d’eficiència energètica dels habitatges

Aquesta actuació forma part de la nova política municipal de relació amb les entitats financeres que incorpora nous operadors bancaris i una visió més social

 

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha aprovat finançar fins a 125 milions d’euros la construcció d’habitatge destinat a lloguer social a la ciutat de Barcelona. En total l’operació de crèdit cobreix el finançament fins al 50% del cost dels projectes de 23 promocions de pisos, és a dir, 2.198 habitatges, que corresponen a una part dels que preveu el Pla del Dret a l’Habitatge 2016-2025. El 50% restant dels diners que es necessiten per arribar als 245 milions d’euros que l’Ajuntament de Barcelona preveu que costaran aquestes 23 promocions es finançaran en part per l’Ajuntament de Barcelona (el 31% a través d’aportacions de capital) i en part a través d’altres entitats financeres (públiques o privades) que aportaran el 19% restant.

Segons les estimacions de l’Ajuntament de Barcelona, l’obtenció del crèdit del BEI suposarà un gran estalvi econòmic per al consistori, i un enorme impuls al Pla del Dret a l’Habitatge 2016-2025, i en concret a la línia d’actuació que preveu l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer públic, un dels pilars d’aquest pla.

Per altra banda, la participació del BEI també suplanta la inexistència d’una banca pública a la qual recórrer, ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol, atès que de moment ni l’Institut Català de Finances, ni l’Institut Oficial de Crèdit tenen entre les seves línies d’actuació donar crèdits per la promoció d’habitatge públic de lloguer.

Un cop obtinguda l’autorització d’aquest crèdit per part del BEI, el Govern municipal haurà de tramitar per la via de l’aprovació pel Consell Plenari aquest projecte de finançament. Està previst que els tràmits administratius es duguin a terme en les properes setmanes de manera que el projecte podria passar pel Consell Plenari del mes de juny i la signatura del crèdit tindria lloc abans de l’estiu, si tot el procediment es desenvolupa segons el calendari previst.

Aquesta actuació s’emmarca en una nova política municipal de relació amb les entitats financeres que vol afavorir, des del lideratge públic, una economia més plural i incorporar noves tipologies d’entitats financeres en la gestió municipal, com cooperatives, entitats de banca ètica i institucions multilaterals de crèdit. En aquest nou marc de relacions, s’incorporen noves ofertes de finançament i nous serveis bancaris que tenen en compte criteris i clàusules socials i mediambientals. N’és un clar exemple el finançament d’habitatge social per part del Banc Europeu d’Inversions. De fet, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que el aquest finançament “prova que hi ha confiança en el que està fent el govern de la ciutat, és un aval a Barcelona i les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona perquè son polítiques que tenen una clara orientació social i sostenibilitat energètica”.

Pisarello ha assegurat que aquesta decisió es pren en un context “on ni la Generalitat ni l’Estat estan assumint els seus compromisos i competències en matèria d’habitatge”, un aspecte essencial davant el qual l’Ajuntament “no es queda de braços creuats malgrat no tenir competències”.

Pisarello ha destacat que “aquesta via de finançament europea protegeix l’autonomia de l’Ajuntament de Barcelona, i el seu prestigi, i s’emmarca en una política mes global per disminuir la dependència de la banca convencional i diversificar les fonts de finançament de les seves polítiques”.

És el primer cop que el BEI participa en una operació d’aquesta magnitud per contribuir a l’impuls d’habitatge públic a Barcelona. Els criteris que aplica el BEI per concedir aquest tipus de crèdits són molt exigents. D’una banda, només es financen projectes amb vocació social, és a dir, habitatges destinats a persones que no poden accedir al mercat privat de l’habitatge. Les promocions finançades pel BEI es destinaran a persones grans, que pagaran en funció de les seves rendes, i a famílies que tenen dificultats per disposar d’un habitatge a preu de mercat, i que també pagaran quotes de lloguer en funció dels seus ingressos. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner ha explicat avui que “aquest finançament s’ha aconseguit per la bona feina del projecte que va presentar el Patronat Municipal i per la sintonia que hi ha entre el projecte d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i els objectius que té el BEI pel que fa a l’habitatge”.

Per altra banda, el BEI és molt rigorós també pel que fa a l’aplicació de criteris sobre la qualitat ambiental dels edificis i dels habitatges. En aquest sentit, el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona ha aportat en la memòria presentada al BEI per sol·licitar el crèdit, una llarga i rica trajectòria en la incorporació dels darrers avenços en el camp de l’eficiència energètica dels edificis.

Des de la col·locació de les primeres plaques solars, fa més d’una dècada, fins als sistemes d’estalvi energètic més actuals com per exemple en l’aprofitament de la llum natural o amb detectors crepusculars, per mencionar només alguns casos. El Patronat ha treballat sempre en la línia d’explorar les noves experiències en matèria energètica per anar-les incorporant al parc públic municipal. Així, els 23 edificis que es construiran en els propers anys tindran una alta qualificació energètica, tal com estableix l’acord de finançament amb el BEI.

 

23 promocions, 2.198 habitatges

Les 23 promocions que es finançaran amb 125 milions del BEI són una part de les que ja es preveuen al Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025:

Algunes d’aquestes promocions es troben actualment en fase de redacció del projecte, altres en fase de concurs i unes altres pendents d’iniciar la fase de concurs. Josep Maria Montaner ha destacat que aquestes promocions “estan repartides per tota la ciutat de Barcelona” i a més a més “suposen una quarta part dels 8.800 habitatges als quals ens hem compromès amb el Pla pel Dret a l’Habitatge a tenir construïts l’any 2025”.

 





Paraules clau

Banc Europeu d'Inversions (BEI)/ habitatge/