Barcelona tindrà un representant al nou Consell Permanent de Refugi i Immigració que assessorarà la UE : Servei de Premsa

Barcelona tindrà un representant al nou Consell Permanent de Refugi i Immigració que assessorarà la UE

17/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha acompanyat, aquest dimecres, a Amsterdam, a deu persones escollides per les entitats d’immigrants de la ciutat perquè participin a la Conferència sobre Inclusió d’Immigrants i Refugiats que impulsa la capital holandesa, coordinadora del grup d’inclusió de migració i refugiats de la ‘Urban Agenda’ per a la Unió Europea.

 

 

L’objectiu de la conferència és recollir les experiències en primera persona de les persones migrades i refugiades que viuen en ciutats europees i tractar-ne tots els aspectes: l’educació, l’habitatge, l’ocupació o la recepció i integració, entre d’altres. A la conferència, que durarà tot el dia, també hi participaran veus expertes en l’àmbit de la immigració de la Comissió Europea i de les ciutats participants.

Barcelona està participant, a través del programa ‘Ciutat Refugi’, a les reunions sobre immigració i refugi de la ‘Urban Agenda’ amb l’objectiu de compartir sinèrgies en polítiques migratòries de les ciutats i abordar la situació dels refugiats a la Unió Europea.

La xarxa ‘Urban Agenda’, de la que formen part les principals capitals europees, és un grup de treball creat amb l’objectiu que la Unió Europea tingui en compte la importància de la dimensió urbana de les seves polítiques, i tingui en consideració els principals reptes socials, econòmics i urbans de les metròpolis a l’hora de dissenyar-les.

Les ciutats d’Amsterdam, Atenes i Berlín també portaran els seus representants. D’aquestes 40 persones se n’escolliran 4 –un per ciutat–, perquè formin part del Consell Permanent de Refugi i Migració de la Unió Europea amb l’objectiu que traslladin la seva experiència i assessorin, des de la visió de la ciutadania migrant d’Europa, en el desenvolupament de les polítiques europees en aquest àmbit.

Des de Barcelona, han assistit a la reunió persones immigrades i refugiades d’origen senegalès, ucraïnès, xilè, sirà, hondureny i malià.

 

La importància de les ciutats

Les ciutats són receptores del 60% de la migració mundial, un fenomen que està creixent any rere any i que suposa un repte per als recursos municipals, encarregats de fer-ne la recepció i la integració. Les ciutats d’Europa s’han organitzat dins de la ‘Urban Agenda’ per analitzar el fenomen i abordar les solucions més idònies perquè aquestes persones acabin sent ciutadans de ple dret. Un altre objectiu de les ciutats és influir en l’elaboració de la legislació europea i les polítiques en general que afecten els ens locals.

Amb l’onada recent de persones refugiades a Europa, aquest tema ha esdevingut un dels assumptes més urgents a tractar per les ciutats, que han demanat a la Comissió Europea que s’avingui a abordar conjuntament amb elles la possibilitat del finançament directe a les ciutats de les polítiques d’integració. Aquesta és la tercera conferència d’aquesta temàtica que organitza la ‘Urban Agenda’.

Durant la conferència del grup de ciutats que treballen de l’àmbit d’inclusió d’immigrants i refugiats de la ‘Urban Agenda’ s’escoltarà també la veu d’experts de l’àmbit acadèmic, de la Unió Europea i de l’àmbit de la representació ciutadana, que abordaran sobretot qüestions com la recepció, els problemes d’habitatge, l’ocupació, l’educació i la integració de persones migrants i refugiades.

 

 

 





Paraules clau

ciutat/ refugiats/