Barcelona commemorarà el 30è aniversari de l’atemptat d’Hipercor amb un acte de ciutat i una exposició : Servei de Premsa

Barcelona commemorarà el 30è aniversari de l’atemptat d’Hipercor amb un acte de ciutat i una exposició

19/05/2017

L’Ajuntament ha organitzat un acte institucional de ciutat el proper dia 17 de juny per homenatjar les víctimes de l’atemptat d’ETA amb cotxe bomba, l’any 1987, que va provocar 21 morts i 45 ferits a l’avinguda Meridiana

Una actuació artística al parc de Can Dragó servirà per evocar, acompanyar i fer una ofrena a les víctimes de l’Hipercor i aconseguir que els ciutadans s’hi identifiquin

El comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, s’ha reunit amb les famílies de les 21 víctimes mortals per convidar-les a participar en l’acte i expressar el reconeixement dels dèficits institucionals durant tants anys

De cara a finals d’any, s’està preparant una exposició, comissariada pel periodista Francesc Valls, sobre els fets i el context històric en què es va produir l’atemptat més mortífer de l’organització terrorista

 

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà un acte ciutadà i una exposició per commemorar el trentè aniversari de l’atemptat terrorista que l’organització armada ETA va fer al centre comercial Hipercor, situat a l’avinguda Meridiana, el 19 de juny de 1987, que va provocar 21 morts i 45 ferits. L’objectiu és oferir el record i el reconeixement de la ciutat a la memòria dels ciutadans que van veure com les seves vides eren malmeses per l’explosió d’un cotxe bomba, activat pel Comando Barcelona d’ETA, en l’atemptat més mortífer de l’organització terrorista i un dels més sagnants de la història recent de Catalunya.

 

 

Sota la direcció del Comissionat de Programes de Memòria, s’està coordinant la celebració d’un acte institucional d’acompanyament i homenatge a les víctimes que, alhora, es proposa arribar a tots els ciutadans per recuperar la memòria d’aquests fets tràgics que formen part de la història col·lectiva de la ciutat i que van generar nombroses i multitudinàries mostres de rebuig. L’acte tindrà lloc el proper 17 de juny al parc de Can Dragó i comptarà amb la participació dels familiars de les víctimes, amb qui s’ha treballat la proposta artística.

El Comissionat de programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha assegurat que “la idea central de la commemoració és que l’atemptat va ser contra tots, contra tota la ciutadania i que per això volem fer un acte de ciutat, dedicat a les víctimes, als familiars dels qui van morir, als que van resultar ferits. Un acte de ciutat centrat en l’acompanyament dels qui van patir”.

Per conèixer de primera mà la seva visió i experiència, durant els últims mesos, el comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, s’ha posat en contacte i ha celebrat reunions amb cadascuna de les famílies de les víctimes mortals, amb l’acompanyament de suport psicològic quan ha estat necessari.

Les trobades han permès oferir el reconeixement de la ciutat, 30 anys més tard de la tragèdia, expressar el reconeixement dels dèficits institucionals durant tants anys i compartir la proposta de commemoració per poder comptar amb la seva participació. L’Ajuntament ha enviat una carta a tots els familiars de les víctimes mortals i als ferits per convidar-los formalment a l’acte, que no comptarà amb parlaments institucionals.

Paral·lelament a l’acte del proper dia 17 de juny, es treballa en l’elaboració de l’exposició que l’Ajuntament organitzarà per recordar l’explosió d’aquell cotxe bomba col·locat pel Comando Barcelona d’ ETA que va sacsejar la ciutat i que va treure a desenes de milers de persones al carrer en senyal de rebuig. Comissariada pel periodista Francesc Valls, l’exposició es podrà veure a partir del mes de desembre del 2017 al recinte de la Fabra i Coats.

La proposta, adreçada a tots els barcelonins i barcelonines, vol aprofundir en el coneixement que els ciutadans tenen de la tragèdia, escàs en molts casos, i mostrar el context polític i social en què es va produir aquell atemptat, l’any 1987 a Barcelona. La mostra també vol contribuir a transmetre el buit i la manca d’acompanyament i suport que han patit o sentit les víctimes i els seus familiars al llarg de trenta anys.

 

 

Un acte institucional d’evocació i acompanyament a les víctimes d’Hipercor

La proposta artística Memorial a les Víctimes de l’Atemptat de l’Hipercor, d’Àngels Aymar, es planteja com un acte d’evocació, acompanyament i ofrena a les víctimes que vol generar una interacció i una identificació entre ciutadans i ciutadanes i les víctimes. Parteix de la premissa que l’atac dels terroristes va anar directament contra la població i que, per tant, qualsevol persona podria haver estat aquell dia allà on van tenir lloc el fets.

L’acció memorial tindrà lloc al passeig de Can Dragó, a la part central del parc, seguint la línia marcada pels arbres, davant del monòlit “Tall Irregular Progressió”, obra del nord-americà Sol LeWitt, que recorda les 21 persones que van morir a l’atemptat.

Un grup nombrós de performers, d’edats diferents, homes i dones, actuaran i es barrejaran amb el públic assistent, seguint una coreografia de Montse Colomé, que comptarà amb l’acompanyament musical d’un piano de cua, un joc de miralls per retornar la imatge dels assistents i els noms escrits de les víctimes. Entraran en joc 21 cadires, com a símbol dels absents, on els familiars dels qui van morir en l’atemptat dipositaran un objecte que tingui relació amb la víctima.

Com a cloenda, i per expressar el dolor, les ferides, l’estima i l’esperança, els creadors de la proposta artística plantegen una pluja de pètals vermells sobre el monòlit.

Acompanyant aquest acte commemoratiu, es descobrirà una placa de senyalització del monument “Tall Irregular Progressió” perquè el seu significat sigui més visible i clar. Així mateix, s’instal·larà un faristol explicatiu de l’atemptat davant dels magatzems Hipercor, a l’avinguda Meridiana, com a testimoni dels fets recordats.

L’acte s’organitzarà el dia 17 de juny, a les 12 del migdia, dos dies abans de la data de l’atemptat produït el 19 del mateix mes, amb la voluntat de no interferir en els diversos actes que es produiran a la ciutat per evocar aquell atemptat.Compartiu aquest contingut