Barcelona celebra el Dia Internacional de la Biodiversitat amb la campanya “Let it Grow” : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia Internacional de la Biodiversitat amb la campanya “Let it Grow”

22/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Coincidint amb la celebració del Dia internacional de la Biodiversitat, dilluns 22 de maig, diferents institucions de la ciutat donen a conèixer les seves activitats relacionades amb la protecció de la biodiversitat local i el seu compromís amb la campanya europea “Deixa que creixi”. Han proposat també, diverses activitats obertes a la participació ciutadana.

La campanya “Deixa que Creixi” (Let it Grow), en la qual participen 233 institucions, està impulsada  de manera conjunta per la Xarxa europea de centres i museus de ciència (Ecsite), l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) l’associació Botanic Gardens Conservation International (BGCI) amb l’objectiu de crear consciència sobre la importància de la biodiversitat local i animar els ciutadans a valorar-la i protegir-la. Aquestes tres associacions s’uneixen en un esforç comú per contribuir a l’aplicació de la Convenció sobre la Diversitat Biològica d’Aichi, especialment el seu Objectiu 1 que diu que: “L’any 2020, com a molt tard, les persones han de ser conscients dels valors de la biodiversitat i dels passos que poden seguir per a la seva conservació i utilització sostenible.”

A Barcelona, diverses institucions de la ciutat, algunes d’elles membres d’aquestes organitzacions internacionals, s’han afegit a la campanya per desenvolupar projectes de manera conjunta. Aquest grup d’institucions està format pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Ecsite i BGCI), el Zoo de Barcelona (membre de l’EAZA), l’Ajuntament de Barcelona mitjançant l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans-Ecologia Urbana, el programa de Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona (Ecsite) i l’Institut Botànic de Barcelona (BGCI).

 

Activitats sobre la biodiversitat local

Els propers 27 i 28 de maig se celebrarà el segon cap de setmana “Let it grow” al Zoo de Barcelona. Durant el dissabte es durà a terme l’activitat “Cuida’l bé” perquè els visitants coneguin la responsabilitat sobre la cura dels animals; una xerrada sobre la reintroducció dels animals i la conservació de les espècies – en concret sobre el projecte de la gasela dorcas al Senegal-,  i altres activitats com “El perquè de les formigues”, el “Jardí urbà” i “La cuina del Cel” amb menjadores per als ocells. El diumenge es portarà a terme una xerrada sobre la història de l’Aquarama i tres activitats sobre els Cavallets de mar: “La capsa màgica”, “Amaga’t” i “Pare per sorpresa”.

A més a més, aquest mateix cap de setmana se celebrarà la Festa de la Ciència 2017 al Parc de la Ciutadella amb un conjunt de jornades informatives sobre la Biodiversitat a les ciutats i el canvi climàtic. L’activitat anirà a càrrec de la Barcelona Ciència i l’Institut de Cultura de Barcelona juntament amb altres institucions de la ciutat. Aquest festival té com a objectiu involucrar als ciutadans en la protecció de la biodiversitat local i en la construcció d’hotels d’insectes.

El passat cap de setmana, 20 i 21 de maig, es va celebrar amb gran acollida el Bioblitz Barcelona 2017 al Jardí Botànic Històric. La iniciativa va comptar amb un grup de científics experts que convidaven a famílies a participar en el procés d’identificació de tots aquells organismes d’una àrea determinada, amb passejades per la natura i participació en l’inventari de la diversitat del món natural local. La jornada va estar organitzada pel Museu de Ciències Naturals, l’Institut Botànic, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

A banda d’aquestes activitats puntuals, les institucions participants en la campanya duen a terme nombroses accions de llarga durada relacionades amb la biodiversitat local, des de projectes de caire científic fins a accions de sensibilització.

Alguns exemples concrets són els sobres de llavors “Plantes silvestres de Barcelona” a disposició dels ciutadans que vulguin plantar espècies autòctones als seus balcons o jardins (Museu de Ciències Naturals de Barcelona); el Projecte d’estudi de les plantes invasores a Montjuïc (Institut Botànic de Barcelona); el programa d’activitats de conscienciació per a la ciutadania usuària de les Biblioteques i Centres Cívics per explicar els objectius de la campanya Deixa que creixi (Programa de Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona); la programació d’activitats educatives diverses sobre fauna local i medi ambient (Zoo de Barcelona); i la naturalització de basses, instal·lació d’estructures diverses per afavorir la fauna urbana i accions diverses per connectar la ciutadania amb la natura com el mapa virtual “Barcelona + sostenible” (Medi Ambient i Serveis Urbans-Ecologia Urbana, Ajuntament de Barcelona).

 

Enllaç relacionat

 





Paraules clau

biodiversitat/