L’Ajuntament llança un pla per a afavorir la regularització dels veïns i veïnes en situació irregular : Servei de Premsa

L’Ajuntament llança un pla per a afavorir la regularització dels veïns i veïnes en situació irregular

22/05/2017

El SAIER, Serveis Socials i Barcelona Activa desplegaran un protocol per evitar que els immigrants caiguin en irregularitat sobrevinguda

La mesura inclou un document de veïnatge que pot servir per evitar l’internament en el CIE o l’expulsió

 

L’Ajuntament de Barcelona presentarà, en el proper consell plenari, una mesura de govern per a garantir l’accés als serveis municipals dels veïns i veïnes en situació irregular, afavorir la seva regularització i evitar la irregularitat sobrevinguda.

La mesura posa en valor l’actuació de la ciutat des de fa anys en aquest àmbit per a garantir l’empadronament dels veïns de la ciutat, sigui quina sigui la seva situació administrativa, com a porta d’accés als drets.

L’estratègia de facilitar una acollida quan abans millor, des del primer moment, es demostra com una pràctica molt més efectiva i que contrasta amb la realitat d’altres ciutat europees, on les persones en situació irregular tenen veritable por d’atansar-se a qualsevol servei municipal, perpetuant una situació d’aïllament i de risc d’explotació i segregació.

Malgrat l’absència de competències específiques en immigració, els ajuntaments com a administració més propera tenen certes obligacions en l’acollida de les persones immigrades i en la garantia dels drets humans dels veïns de la ciutat.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha explicat avui que amb aquesta mesura Barcelona vol “evitar l’amenaça latent de les expulsions, acreditant les persones que viuen aquí com a veïns i veïnes de la ciutat, i que siguin tractades com a ciutadans”. “Esperem que aquesta estratègia fructifiqui i es repliqui a les ciutats”, ha afegit.

Per a desenvolupar tots els objectius de la mesura, l’Ajuntament de Barcelona té un pressupost de 240.000 euros per a 2017 i ha previst que al 2018 hi dedicarà 340.000.

 

Garantir l’accés als serveis municipals per millorar la integració

El primer dels objectius de la mesura és afavorir l’accés normalitzat als serveis municipals, desenvolupant una política activa d’empadronament, com a porta d’accés a tots els serveis municipals, incidint també en serveis clau de la ciutat, com Serveis Socials i els Serveis d’Ocupació (Barcelona Activa) per garantir que puguin accedir-hi de forma normalitzada persones en situació irregular.

 

Un Pla per afavorir la regularització dels veïns en situació irregular

El segon objectiu és afavorir la regularització de les persones en situació irregular que viuen a la ciutat a través del reforç dels serveis existents d’assessorament jurídic, el desenvolupament de nous plans d’ocupació per a persones en situació irregular i d’accions informatives en aquells sectors on hi ha índexs d’irregularitat més elevats (com Servei Domèstic).

 

Detectar i evitar la irregularitat sobrevinguda

Una menció a part mereix el fenomen de la irregularitat sobrevinguda. Aquesta afecta majoritàriament a persones que gaudien de l’estatus de residència i, per tant, podien desenvolupar activitat laboral i tenir un accés normalitzat a serveis. Davant la impossibilitat de renovar el permís de residència i treball, aquestes persones es troben de forma sobrevinguda sense treball ni ingressos i perden la seva situació administrativa regular. Es troben sense possibilitats de cercar una nova feina, la qual cosa té un impacte no només en elles, sinó també en el seu entorn familiar i social.

La irregularitat sobrevinguda trenca el procés natural d’integració. Amb la pèrdua de la condició d’estranger regularitzat, la Llei d’estrangeria els ‘expulsa’ de la societat i els converteix en residents irregulars, la qual cosa comporta, a més, que en cas de ser identificats puguin ser expulsats. Amb aquesta mesura, l’ajuntament posa en marxa un protocol per identificar des del SAIER i Serveis Socials a les persones en risc de caure en situació d’irregularitat sobrevinguda que seran derivades a Barcelona Activa perquè puguin accedir a les ofertes de feina gestionades a través de les diferents borses de treball.

 

Acreditar el veïnatge dels veïns i veïnes en situació irregular per evitar el seu ingrés en CIE i/o expulsió

Una de les principals novetats de la mesura és la possibilitat de que els veïns i veïnes que viuen a Barcelona en situació irregular puguin obtenir un document per acreditar el seu veïnatge a la ciutat. Aquest ha de ser un instrument rellevant per a assegurar la seva integració a la ciutat, i en alguns casos, ha de permetre evitar la seva expulsió o internament a un Centre d’Internament d’Estrangers.

Aquest document començarà a facilitar-se en una prova pilot que s’engegarà el mes de setembre. Les persones podran sol·licitar la seva emissió a les OAC, però seran ateses en un servei habilitat a la Direcció d’Atenció i Acollida a Immigrants de l’ajuntament, que els realitzarà una entrevista per a elaborar l’informe corresponent. De moment, s’hi destinaran 90.000 euros.

El podran obtenir les persones que portin més d’un any a l’estat espanyol, i sis mesos residint a Barcelona. En el document s’hi farà constar, a més del certificat d’empadronament, tots aquells fets objectius que es puguin demostrar de la relació de la persona amb l’administració, com per exemple els cursos de llengua o la formació ocupacional realitzada a serveis municipals.Compartiu aquest contingut