S’obre la votació per escollir el disseny de dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, a Gràcia : Servei de Premsa

S’obre la votació per escollir el disseny de dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, a Gràcia

23/05/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Sis propostes passen a la fase de votació final del concurs d’intervenció sobre parets mitgeres organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de la Setmana d’Arquitectura 2017

La ciutadania podrà votar els projectes des d’aquest d’avui a divendres en una carpa instal·lada a la plaça de les Dones del 36

El 2 de juny s’anunciarà el guanyador del concurs, que té la voluntat de posar la situació de les parets mitgeres a debat urbà i situar la renovació urbana en primer pla

 

Des d’aquest dimecres fins divendres, els ciutadans i ciutadanes podran participar en l’elecció del disseny de dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, a Gràcia. Es tracta de la fase final del concurs d’intervenció sobre parets mitgeres organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

El concurs d’idees, que es va iniciar fa unes setmanes en el marc de la programació de la Setmana d’Arquitectura 2017, té la voluntat de posar la situació de les parets mitgeres a debat urbà i situar la renovació urbana en primer pla.

Així, s’ha rebut un total de 21 propostes per realitzar un projecte per a dues parets de la plaça de les Dones del 36 del districte de Gràcia. De totes elles, el jurat n’ha seleccionat sis i ha concedit també una menció especial.

El jurat ha valorat a fons la capacitat de transformació urbana dels projectes, la seva viabilitat, les millores socials que comporten per als veïns, aspectes vinculats a la innovació, la sostenibilitat i la durabilitat, així com la capacitat de les iniciatives d’integrar disciplines diverses i de combinar arts i tècniques que vagin més enllà de l’arquitectura. Les sis propostes que resolen tots aquests requisits són:

 

• FAÇANA VIVA planteja la creació d’un artefacte urbà, suport de jardins i horts verticals que generarà un espai escènic polivalent que podrà acollir les diferents manifestacions socioculturals i artístiques que es realitzin a la plaça.

• MARINA proposa crear un mural amb sacs de trinxera de colors amb la imatge ‘Marina’ de Hans Gutmann. La imatge juga amb el paral·lelisme de les trinxeres de la guerra i amb les lluites de les dones.

• ENROLLA’T vol transformar la mitgera en un espai de transició entre l’interior i l’exterior mitjançant un sistema de persianes enrotllables que vol ser un nou element urbà i un filtre climàtic.

• CORTINA presenta un sistema senzill format per peces de xapa plegada que serveixi per a diversos usos: una graderia, un esglaonament de jardineres, un balcó que ensenyi la paret mitgera o la recreació d’un mur de maons.

• GENERACIÓ MALVA proposa una estructura vertical composada per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel. Entre elles hi ha uns tensors d’acer per acollir vegetació. L’objectiu és donar una nova visió de la plaça.

• TEIXIT URBÀ aposta per la creació d’una nova pell de la mitgera que es plega i que genera una peça amb diverses cares, la qual anima l’experiència de l’espai públic i fa un homenatge als carrers engalanats de Gràcia i al seu passat tèxtil.

A més a més, el jurat ha considerat que la proposta ‘MI(SSA)TGERES’ mereixia rebre una Menció Especial “pel seu grau d’originalitat i la potència del seu missatge”, malgrat no poder-la incloure a la selecció final d’acord amb els criteris de valoració establerts.

 

Votació popular

Els sis projectes finalistes s’exposaran entre avui i divendres de 16h a 20h a les proximitats de les mitgeres en qüestió, a la plaça de les Dones del 36 del barri de Gràcia, en una carpa que incorporarà uns pòsters explicatius i una urna perquè els veïns puguin votar i decidir la proposta guanyadora i dos accèssits, que s’anunciaran el 2 de juny.

 

Jurat del concurs

El jurat encarregat de fer la selecció estava format per representants de l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona, el Districte de Gràcia, el Col·legi d’Arquitectes, l’Institut de Cultura de Barcelona, ArquinFAD i Elisava.

 

Setmana d’Arquitectura 2017

El concurs és una de les iniciatives incloses en el programa d’actuacions de la Setmana d’Arquitectura 2017, que fins al 26 de maig converteix la ciutat en l’epicentre d’un ampli ventall d’esdeveniments relacionats amb el món de l’arquitectura per tal que la ciutadania la pugui viure d’una manera amena, didàctica i atractiva

Es realitzen projeccions de pel·lícules que tenen l’arquitectura de Barcelona com a teló de fons en els territoris on es van rodar, hi ha exposicions temporals a cinemes, teatres, mercats i biblioteques i es fan itineraris i cicles de conferències

A més, el palau Victòria Eugènia s’ha obert al públic per exposar-hi les obres guanyadores i nominades al Premi d’arquitectura contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe, que es lliurarà el dia 26 a la festa de cloenda de la Setmana

Més informació de la Setmana d’Arquitectura 2017:
http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2017/05/19/barcelona-obre-una-setmana-plena-dactivitats-i-actes-per-fixar-la-mirada-ciutadana-en-la-seva-arquitectura/





Paraules clau

arquitectura/ Gràcia/ mitgeres/