Els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies Van der Rohe 2017 reben a Barcelona els guardons : Servei de Premsa

Els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies Van der Rohe 2017 reben a Barcelona els guardons

25/05/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona, la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han presentat aquest dijous els guanyadors del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2017. La presentación ha tingut lloc al Pavelló Mies van der Rohe, en una roda de premsa en què han participat Daniel Mòdol, President de la Fundació Mies van der Rohe; Michel Magnier, director de Cultura i Creativitat i director general d’Educació, Joventut, Esports i Cultura de la Comissió Europea; el president del jurat del premi, Stephen Bates, i la directora de la Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos.

Durant la seva intervenció, Mòdol ha destacat que els premis d’enguany estan molt vinculats a la responsabilitat social que té avui en dia l’arquitectura. “Van molt en la línia de les realitats de les nostres ciutats, que estan vivint en bona part un envelliment dels polígons residencials”, ha dit, i ha afegit que els projectes guardonats estan relacionats amb la recuperació d’aquests conjunts residencials i la dignificació de l’habitatge. “Cal fer una mirada cap a l’habitatge i els barris dels anys 60 i 70, com el Besòs, Canyelles i el Maresme, i hem de treballar per repensar-los”, ha manifestat.

El guanyador del 2017 és DeFlat Kleiburg d’Amsterdam. Els arquitectes NL Architects i XVW Architectuur han explicat el seu projecte davant la premsa.  DeFlat és una innovadora renovació d’un dels edificis d’apartaments més grans dels Països Baixos, anomenat Kleiburg, un bloc en angle amb 500 habitatges al barri de Bijlmermeer d’Amsterdam. El consorci DeFlat va salvar l’edifici de la bola de demolició per convertir-lo en un “Klusflat”, que significa que els habitants renoven ells mateixos els seus apartaments. El client és Kondor WesselsVastgoed. NL Architects van obtenir el Premi a l’Arquitecte Emergent del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2005 amb la seva obra BasketBar a Utrecht.

El Premi a l’Arquitecte Emergent 2017 ha estat atorgat a l’estudi de Brussel·les MSA/V+ per la seva obra NAVEZ – 5 unitats d’habitatge social a l’entrada nord de Brussel·les. Els arquitectes han presentat el seu projecte d’habitatges que acompleix la doble ambició de les autoritats locals: representar la validació del disseny urbà amb un referent a l’entrada de la ciutat i proporcionar apartaments socials modèlics. El client és la ciutat de Schaerbeek.

Els dos projectes guanyadors han estat escollits d’entre una llista de 355 obres de 36 països europeus. D’entre aquests, es van seleccionar cinc finalistes, que el jurat va visitar: el Memorial Museum de Ribesaltes, el Katyn Museum a Varsòvia, el DeFlat Kleiburg a Amsterdam, el Kannikegården a Ribe i l’Ely Court a Londres, acompanyats pels autors de les obres, que també van fer conferències obertes al públic.

Michel Magnier, director de Cultura i Creativitat, DG d’Educació, Joventut, Esports i Cultura de la Comissió Europea, i Daniel Mòdol, president de la Fundació Mies van der Rohe, lliuraran als guanyadors 60.000 € (premi principal) i 20.000 € (premi a l’arquitecte emergent) el 26 de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

Amb l’objectiu de divulgar el coneixement de l’arquitectura contemporània i els seus valors, la Fundació Mies van der Rohe, ha informat a més de les següents propostes i activitats que ha impulsat en el marc de l’edició d’enguany del Premi:

 

Architecture days i EU Mies Award app

Durant la setmana anterior a la cerimònia de lliurament de premis, els edificis del guanyador del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe (Kleiburg, Amsterdam), el guanyador del Premi Arquitecte Emergent (Navez), els 4 finalistes (Rivesaltes Memorial Museum, Katyn Museum de Varsòvia, Kannikegarden a Ribe i Ely Court a Londres) han organitzat esdeveniments per explicar l’arquitectura d’aquests edificis in situ.

Amb l’objectiu d’acostar el Premi als ciutadans i de difondre informació sobre la bona arquitectura, la Fundació Mies van der Rohe ha preparat una aplicació de mòbil per tal que tothom pugui veure totes les obres nominades en l’edició del premi d’aquest any des del seu mòbil, i esbrinar on són i com arribar-hi. L’aplicació és gratuïta i està disponible per descarregar des de qualsevol telèfon mòbil (actualment per Android i en els propers dies per iPhone) amb el nom: EUMiesAward.

A més de les obres nominades per a l’edició del 2017, de les ciutats de Berlín, Londres, Dublín, París i Barcelona s’han inclòs totes les obres nominades en cada edició. Properes actualitzacions incorporaran les obres que corresponen a edicions anteriors i futures per proporcionar un complet panorama de l’arquitectura europea des de 1988.

 

Exposició EU Mies Award 2017 i Catàleg

El palau Victòria Eugènia, al recinte firal de Montjuïc, s’ha obert per primer cop al públic per exposar-hi maquetes, fotos textos i vídeos dels projectes presentats a l’edició 2017 de l’EU Mies Award. És, alhora, una manera d’oferir a la ciutadania conèixer aquest recinte. La mostra inclou maquetes, textos, esbossos i plànols de les obres. L’exposició viatjarà per Europa i per altres indrets de l’àmbit internacional durant els 18 mesos següents, amb una primera parada al Palau de Belles Arts de Brussel·les BOZAR al setembre de 2017.

Així mateix la Fundació Mies van der Rohe ha presentat el catàleg del Premi, una compilació de totes les obres nominades en la present edició que permet una lectura transversal sobre allò que ha passat a Europa en els últims dos anys des del punt de vista de l’arquitectura. Una suma de diferents fragments d’arquitectures, de teixits urbans, de ciutats, de territoris. Un ampli panorama d’arquitectures de mides, materials i estratègies diferents i úniques, que alhora comparteixen el fet d’estar emplaçades en el territori europeu. Davant aquest gran conjunt d’obres, la classificació ens ajuda a organitzar-lo i a estructurar-lo, a poder entendre’l i fer més lleugera la tasca de selecció del jurat. Hi ha moltes maneres de classificar un conjunt de materials, la que presentem aquí no és única ni inamovible, té la voluntat d’explicar/sintetitzar una realitat polièdrica i suggerir comparacions. El catàleg està dividit en dos volums separats i alhora complementaris: “The Compilation” i “The Jury Selection”.

Información ampliada a: http://miesbcn.com/ca/calendari/presentacio-del-cataleg/

 

EU Mies Award talks i Cerimònia de lliurament del Premi

El dia 26 de maig arrencarà amb una jornada gratuïta de debats i conferències sobre habitatge, memòria i identitat, patrimoni i arquitectura que tindrà lloc al Palau de Victòria Eugènia amb la següent programació: Descarregar document en format PDF





Paraules clau

arquitectura/