Vuit grans ciutats europees debaten a Barcelona sobre transparència pressupostària i la lluita fiscal contra la gentrificació : Servei de Premsa

Vuit grans ciutats europees debaten a Barcelona sobre transparència pressupostària i la lluita fiscal contra la gentrificació

30/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Barcelona acollirà l’1 i 2 de juny la setena reunió de l’European City Economic and Financial Governance (CEFG) Group per debatre sobre “El salt cap a la transparència, responsabilitat i sostenibilitat de les finances públiques”. Es tracta d’una cimera de grans ciutats europees, liderada per la capital catalana, de la que formen part les ciutats de Londres, Hamburg, Milan, Dublín, Amsterdam, Bordeus, i Vilnius, i que organitza l’Institut Europeu d’Administració Pública (EIPA), amb la participació de la Comissió Europea (Eurostat).

L’aliança de ciutats, nascuda el 2014, va sorgir després de la crisi econòmica i financera mundial que va posar de relleu la necessitat i la importància de comptar amb models de gestió pública que permetin satisfer les necessitats de la ciutadania i desenvolupar polítiques socials i serveis de qualitat, garantint, a la vegada un control i una gestió de les finances públiques amb criteris de sostenibilitat.

Aquest grup de treball, impulsat per l’anterior Govern municipal, tenia la voluntat de facilitar la implantació de les normes d’harmonització comptable a nivell europeu. Ara, el nou Govern ha volgut posar el focus en la transparència de les finances i en la cerca d’eines pressupostàries i fiscals que ajudin a donar resposta a problemes socials comuns a les grans ciutats europees, com la gentrificació, o la participació i auditoria ciutadana en els comptes públics.

Un exemple n’és la sessió inaugural Eines fiscals per combatre l’especulació i la gentrificació, que impartirà el catedràtic i professor d’Economia de la Universitat de Barcelona, Albert Solé Ollé, el dia 1 de juny, a les 9:30 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, els màxims responsables de les finances municipals, encapçalats pel gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, exposaran el model Barcelona de gestió pressupostària i l’aposta que s’ha fet per posar en marxa dues eines pioneres en transparència i rendició de comptes als ciutadans.

D’una banda, el Pressupost Obert que té per objectiu facilitar l’anàlisi i comprensió dels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona per part dels ciutadans i d’organitzacions interessades. Aquesta eina de transparència facilita la comparació d’allò que s’ha pressupostat amb allò que finalment s’ha executat i mostra el detall de les factures que hi ha darrere de les despeses pressupostàries executades.

Així mateix, es presentarà als socis europeus el model de costos ABC (Activity Based Costing) que l’Ajuntament de Barcelona ha implantat de forma pionera a l’administració pública i que permet  detallar el cost real dels serveis municipals i la seva eficiència, i donar dades d’allò que rep el ciutadà. El nou model té en compte la totalitat dels costos (directes i indirectes) de totes les activitats i serveis realitzats a la ciutat, fet que permet prendre millors decisions a l’hora d’invertir i ser més transparent amb la ciutadania.

Les jornades es completaran divendres, amb el debat sobre els Challenges, els reptes comuns de les ciutats, centrats en temes de transparència i rendició de comptes als ciutadans, així com de les dades en obert. També es debatrà el model de gestió de l’Ajuntament, a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona, Jordi Suriñach i es comptarà amb la participació de Metròpolis, la xarxa mundial de ciutats.

La trobada de Barcelona arriba després que durant els 2016 les dues darreres cimeres del CEFG, pivotessin sobre “El finançament d’infraestructures i el partenariat públic privat”, en el cas de la reunió d’Amsterdam, i entorn a “La supervisió i planificació financera”, en la trobada  celebrada el passat novembre a Londres.

La pròxima trobada, després de Barcelona, està previst que es faci a Bordeus, a finals d’octubre de 2017, per tractar monogràficament les EPSAS (European Public Sector Accounting Standards). Al 2018 es preveu la possible realització d’una trobada de totes les ciutats que conformen el grup a Luxemburg, a la seu que hi té la Comissió Europea.

 

Programa





Paraules clau

gentrificació/ pressuport/ transparència/