Barcelona amplia els ajuts a la rehabilitació amb una convocatòria específica per a interiors dels pisos dotada inicialment amb 5 milions d’euros : Servei de Premsa

Barcelona amplia els ajuts a la rehabilitació amb una convocatòria específica per a interiors dels pisos dotada inicialment amb 5 milions d’euros

12/06/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les subvencions tenen com a objectiu garantir el dret a l’habitabilitat digne per a tothom i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes

L’accés als ajuts obliga els propietaris a mantenir els llogaters als pisos conservant també els preus un mínim de 2 anys després de la finalització del contracte vigent

L’Ajuntament amplia fins a 20.000 euros el màxim d’ajuda per la rehabilitació dels interiors dels habitatges, i es cobrirà fins al 100% del cost en casos de precarietat econòmica

També podran accedir a subvencionar el total del cost de la rehabilitació dels pisos aquells propietaris que els posin a lloguer a través de la Borsa de Lloguer Social de Barcelona

 

Barcelona ha ampliat els ajuts a la rehabilitació d’habitatges amb una nova convocatòria específica per donar subvencions a les reformes i millores que es facin a l’interior dels habitatges i que tinguin com a objectiu principalment implantar en l’interior dels pisos mesures que contribueixin a l’estalvi energètic i a la instal·lació de cobertes verdes.

Aquestes ajudes estan adreçades especialment a famílies amb ingressos inferiors a 2,5 vegades l’IRSC. Cobriran sobretot aquelles zones de la ciutat on els indicadors mostren que hi ha més dificultat per desenvolupar iniciatives de millora de les finques per part dels seus propietaris justament perquè hi viuen famílies amb recursos limitats i en situació de pobresa energètica.

Com ja és habitual en les campanyes de rehabilitació que impulsa el Govern municipal, les ajudes podran cobrir fins al 100% del cost de les obres en aquells casos en els quals s’acreditin situacions de precarietat econòmica, amb un màxim d’inversió de 20.000 euros. També rebran la totalitat del cost de les obres de rehabilitació aquells propietaris de finques sense ús que decideixin rehabilitar-les i posar al dia l’interior per posar-les a lloguer a través de la Borsa de Lloguer Social de Barcelona, en el marc de la campanya “Tu tens la clau”.

La dotació inicial amb la qual parteix aquesta nova campanya de rehabilitació de finques és de 5 milions d’euros.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha remarcat que “ja fa dos anys que estem dedicant molts recursos econòmics i humans per potenciar l’activitat de rehabilitació dels habitatges perquè entenem que es tracta d’una acció clau per garantir el dret a l’habitatge.” Sanz ha insistit que “aquest any es destinen 46 milions d’euros a la rehabilitació, un compromís econòmic que no s’havia donat mai abans a l’Ajuntament; som la primera administració de tot l’Estat que està destinant aquests recursos anualment a fomentar les polítiques de rehabilitació”. I ha recordat també que les ajudes estan “vinculades a mesures anti expulsió dels veïns i les veïnes perquè, tot aquell que rebi una ajuda pública ha de mantenir uns compromisos de no incrementar el lloguer per garantir que les veïnes puguin viure als seus barris i als seus habitatges.”

Per la seva banda, el regidor d’Habitatge ha afegit que “és un pas més en el canvi de paradigma de la rehabilitació a la ciutat de Barcelona”. Montaner ha destacat que les noves convocatòries d’ajudes al lloguer “van molt dirigides a afavorir el lloguer assequible”.

 

Subvencions ja en marxa

Aquesta nova convocatòria, a la qual es pot accedir sol·licitant els ajuts fins al 31 de desembre de 2017, se suma a la convocatòria general de rehabilitació d’edificis que està en marxa des del mes de març i que s’adreçava en aquell cas a la millora de patologies estructurals dels edificis, a la millora energètica del conjunt dels blocs de pisos, a la millora de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques, a la instal·lació d’ascensors o a la retirada de vells dipòsits d’aigua per substituir-los per instal·lacions d’aigua corrent.

 

Eficiència energètica: ajuts de fins al 60%

Les actuacions energètiques de les subvencions ja en marxa es fomentaran en mesures per reduir el consum energètic dels edificis, atacar situacions de pobresa energètica, millorar la salut i reduir la dependència energètica dirigint els edificis cap a la autosuficiència energètica.

En concret, la convocatòria engegada el març passat incorpora com a novetat l’obligatorietat d’aplicar mesures d’estalvi energètic en les rehabilitacions dels habitatges que reben subvencions. I, pel que fa a actuacions de generació d’energia, s’incrementa el percentatge de subvenció de les obres destinades a reduir el consum energètic de les finques, fins al 60% del cost de l’obra. Aquestes ajudes tenen un topall de 60.000 euros.

Per altra banda, totes aquelles obres que es realitzen per millorar el comportament energètic de la pell de l’edifici rebran una subvenció del 50% amb un topall de 60.000 euros, quan siguin intervencions sobre tot l’edifici. En cas d’actuacions parcials, la subvenció cobrirà el 35% de les obres amb un topall de 30.000 euros.

 

Rehabilitació estructural d’edificis

Les subvencions per obres que resolguin patologies estructurals d’edificis d’habitatges cobreixen el 50% del cost. També es pot accedir a ajuts per a obres que resolguin altres problemes que no tenen un caràcter estructural, com són les millores a les façanes, amb ajudes que poden cobrir el 25% del cost de les obres amb un topall de 30.000 euros. Les obres per millores en l’accessibilitat dels habitatges, amb la supressió de barreres arquitectòniques o la instal·lació d’ascensors també estan previstes en aquesta convocatòria.

La instal·lació d’ascensors se subvenciona amb el 50% del cost de les obres, amb un topall de 60.000 euros, mentre que la supressió de barreres arquitectòniques se subvenciona amb el 25% del cost de les obres amb un topall de 30.000 euros. Altres obres no estructurals que reben subvencions de fins al 25% de les obres amb un topall de 30.000 euros són: instal·lacions, unificació d’antenes, reordenació d’aparells d’aire condicionat, o instal·lacions contra incendis. Pel que fa a les obres per retirar elements obsolets de fibrociment, la subvenció és del 35% i amb un topall de 30.000 euros.

Finalment, en el capítol d’instal·lacions d’aigua directa, que substitueixi els antics dipòsits, la subvenció de les obres cobreix el 50%, amb un topall de 60.000 euros.

 

Habitatges accessibles i amb bones condicions tèrmiques i acústiques

Els ajuts a la rehabilitació d’habitatges persegueixen garantir el dret a l’habitabilitat digne per a tothom i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Alhora, preveuen mecanismes per garantir l’estabilitat dels llogaters en els edificis renovats, ja que l’accés a aquestes ajudes comporta obligacions als propietaris que les obtenen, com ara el manteniment dels llogaters que hi viuen així com els preus que paguen pel lloguer almenys dos anys després que finalitzi el contracte vigent.

Les ajudes a la rehabilitació són una de les accions del Govern municipal que s’emmarquen en el desenvolupament del Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2015, en aquest cas amb l’objectiu concret que els habitatges de la ciutat siguin accessibles, tinguin les condicions idònies de confortabilitat tèrmica i aïllament acústic i disposin d’instal·lacions adients i lliures de materials contaminants. Enguany, es fa un pas endavant en la nova mirada social que va suposar la incorporació l’any passat de barems socials en els ajuts i subvencions a obres fetes a l’interior dels pisos.

Les ajudes s’adrecen a habitatges que es destinen a residència habitual de veïns i veïnes, i que estan habitats. En el cas dels pisos buits, només podran accedir a les ajudes d’aquesta convocatòria aquells propietaris que després de les reformes els incorporin a la Borsa de Lloguer Social de Barcelona.

 

Barems socials i conjunts residencials d’especial interès

Els ajuts a la rehabilitació de l’any 2017 mantenen els barems socials inclosos l’any passat per afavorir l’accés als ajuts a les unitats familiars amb rendes més baixes per tal que puguin millorar les condicions d’habitabilitat.

Totes les actuacions de rehabilitació s’incorporaran al programa de cohesió social, que implica que aquells propietaris amb ingressos inferiors a 2,33 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) podran accedir a un ajut que cobreixi el 100% del cost de les obres de rehabilitació.

També es continua oferint un programa d’ajuts adreçats a conjunts urbans específics. En concret, podran incrementar els percentatges de les ajudes les següents zones considerades d’interès especial:

– El Turó de la Peira
– Canyelles, el Sud-Oest del Besòs i Baró de Viver
– Can Clos
– Ciutat Meridiana
– Ciutat Vella en l’àmbit de les finques incloses en el Pla Dintres i en l’Àrea de rehabilitació i conservació de Sant Ramon i Robador
– En l’Illa Eficient (delimitada pels carrers Viladomat, Gran Via de les Corts Catalanes, Calàbria i Diputació).

 

Balanç dels ajuts de 2016

El balanç de la convocatòria d’ajuts a la rehabilitació de 2016 reflecteix que 12.337 famílies de 790 edificis es van veure beneficiades per les subvencions, que van suposar una inversió privada de 72 milions d’euros amb una aportació pública de 25,4.

 





Paraules clau

habitatge/ rehabilitació/