El futur de Vallcarca s’arrelarà a la seva història, patrimoni i potencial hídric : Servei de Premsa

El futur de Vallcarca s’arrelarà a la seva història, patrimoni i potencial hídric

22/06/2017

El jurat escull la proposta ‘arrels’ com a guanyadora del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament per a la futura ordenació urbanística del barri, ja que respon als requisits demanats d’una manera ben integrada en el territori

El projecte optimitza els recursos existents, especialment les infraestructures; mostra una especial sensibilitat amb el patrimoni històric i identitari del barri, i destaca la condició de conca hídrica formada per les rieres Vallcarca i Farigola

Des d’ara i fins al desembre, es durà a terme un procés de participació en què treballaran el consistori, les entitats veïnals i l’equip guanyador i els de les quatre mencions especials per debatre i millorar la proposta final

L’objectiu és disposar d’un document de base per tal que al gener s’iniciï la redacció de la Modificació del Pla general metropolità que reculli les demandes veïnals i permeti reactivar el barri

 

El futur de Vallcarca va prenent forma. El consistori ha donat a conèixer la proposta guanyadora del concurs d’idees per definir una nova ordenació urbanística de la part del barri de Vallcarca afectada per la Modificació del Pla General Metropolità Hospital Militar-Vallcarca, al districte de Gràcia.

Es tracta del projecte ‘arrels’, presentat per l’equip de l’arquitecte Carles Enrich. Ha rebut una valoració de 95 punts sobre 100 per part del jurat del concurs, que ha considerat que respon a tots els requisits d’una manera ben integrada en el territori.

L’ordenació proposada es basa en potenciar i optimitzar els recursos existents, especialment les infraestructures, i mostra una especial sensibilitat amb el patrimoni històric i identitari del barri. A més, destaca l’aigua com a patrimoni del barri i posa en valor la condició de conca hídrica formada per les rieres Vallcarca i Farigola.

En roda de premsa, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que el concurs respon a la voluntat de “recuperar la identitat del barri de Vallcarca”, i és producte “d’una forma de fer urbanisme molt diferent a la de l’MPGM de 2002, que no permetia preservar les cases baixes i la trama urbana característiques” de l’àmbit. “L’objectiu compartit és deixar enrere la situació de bloqueig actual i reactivar al més aviat possible Vallcarca des del punt de vista social i veïnal per poder aconseguir d’una vegada per totes que els veïns i veïnes se sentin orgullosos de com s’està definint el seu barri”, ha afegit.

De la seva banda, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat que la proposta guanyadora és resultat del treball conjunt de l’Ajuntament i els veïns i veïnes de Vallcarca, que finalment han pogut veure recollides les seves idees per al futur del barri en un projecte urbanístic que, al seu parer, s’escau molt millor amb les necessitats de la ciutat. “La idea resultant”, ha afegit Badia, “demostra que Barcelona necessitava un altre model urbanístic que potencia les cases taller i on el verd té un protagonisme fonamental; un urbanisme on hi caben altres models d’habitatge, com les iniciatives de les cooperatives d’habitatge”. “En definitiva, un urbanisme social”, ha reblat.

 

Descarregar nota en format PDFCompartiu aquest contingut