Tot a punt per a la revetlla de Sant Joan : Servei de Premsa

Tot a punt per a la revetlla de Sant Joan

22/06/2017



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Barcelona celebrarà la revetlla amb 27 fogueres distribuïdes per tota la ciutat

Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana desplegaran els seus efectius per garantir una revetlla tranquil·la, lúdica i festiva

A primera hora del dia de Sant Joan es desplegaran més de 300 operaris de neteja amb l’objectiu de tenir les platges a punt per a l´ús dels banyistes

El metro funcionarà durant 67 hores de forma ininterrompuda, des de les 5 de la matinada de divendres, 23 de juny, fins a la mitjanit del dia 25

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, atendrà els mitjans de comunicació a les 12:00 hores al vestíbul de la Sala Lluís Companys

 

Barcelona ja està a punt per a la celebració de la revetlla de Sant Joan d’enguany, on tothom podrà gaudir de la festa amb balls i festes populars i l’encesa de fogueres que tindran lloc als diferents barris de la ciutat.

L’arribada de la Flama del Canigó serà el 23 de juny a la tarda a la Plaça Sant Jaume, on l’estaran esperant l’Àliga i els Gegants de la Ciutat. Posteriorment, els representants dels diferents barris agafaran el foc que servirà per encendre les 27 fogueres de tota la ciutat.

Les fonts del Passeig de Gràcia i fonts Bessones de plaça Catalunya, participaran en la celebració amb la il·luminació de colors groc i vermell. L’encesa de les llums i colors començarà al capvespre del dia 24 de juny, quan es faci fosc, i finalitzarà a les dotze de la nit quan finalitza el funcionament de les fonts.

Per tal de garantir que totes aquestes celebracions es duen a terme d’una manera lúdica i festiva, però comptant amb les màximes garanties de seguretat, l’Ajuntament activa un dispositiu específic que suposa la coordinació de tots els serveis implicats en aquesta festivitat per donar resposta a les diferents necessitats que puguin sorgir durant la nit. Aquest dispositiu se centrarà, sobretot, en aquells espais que tenen un ús més intensiu i massiu.

El web http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/festes-i-tradicions/nit-de-sant-joan posa a disposició de tota la ciutadania la informació de la revetlla, programa d’actes i consells de prevenció, entre d’altres.

 

La ciutat i les platges comptaran amb un dispositiu específic de neteja

Tradicionalment, la celebració de la revetlla de Sant Joan té lloc, majoritàriament, als carrers, parcs, places i platges de la ciutat. L’escenari amb un ús més intensiu per part de la ciutadania durant la nit de la revetlla són les platges de la ciutat, que l’any passat van rebre unes 52.000 persones.

Pel que fa a la neteja, hi ha un dispositiu específic per a aquesta celebració a les platges de la ciutat que començarà a primera hora del dia de Sant Joan amb un total de 308 operaris i 51 vehicles de servei. Per tal de contribuir a minimitzar els residus produïts durant la revetlla, també s’instal·laran unes 1.200 papereres de cartró per complementar les que ja hi ha instal·lades de forma permanent i 84 contenidors addicionals. Aquest operatiu especial començarà a les 6:00 hores del matí amb l’objectiu de tenir les platges a punt per a l´ús dels banyistes i visitants cap a les 10:00 hores.

Per realitzar aquest servei de neteja de platges després de la revetlla de Sant Joan, l’Ajuntament de Barcelona col·labora amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que treballa amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat, facilitant la seva reinserció social i laboral.

El servei de neteja a la ciutat representa una mobilització aproximada de 51 equips amb 135 operaris extraordinaris per actuar sobre les revetlles i les fogueres de la ciutat i recuperar el més aviat possible la normalitat d’usos de l’espai públic. També el servei ordinari d’un dia festiu com Sant Joan prioritza la seva disposició sobre les actuacions puntuals d’un dia amb tant ús de les places i carrers de la ciutat. El servei ordinari representa al matí de Sant Joan una mobilització de 355 equips amb 515 operaris.

Hi haurà 8 educadors ambientals amb horari de les 11:00 hores a les 3:00 de la matinada i un coordinador amb horari de les 20:00 hores a les 3:00 de la matinada que faran una campanya d’informació basada en els següents missatges:

– Facilitar consells de prevenció per l’ús de la pirotècnia
– Recordar que no està permès fer fogueres
– Recordar que no han d’entrar ampolles ni gots de vidre a la platja

Estaran ubicats en tres punts d’informació a Bogatell, Nova Mar Bella i Barceloneta on també hi haurà tríptics i cartells informatius.

 

Bombers de Barcelona

Durant la nit del 23 al 24 de juny, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament també posarà en marxa el seu dispositiu per tal de donar resposta a les necessitats ciutadanes. Els efectius de Bombers de Barcelona treballaran a tota la ciutat per tal d’atendre les possibles demandes que es puguin produir.

Paral·lelament, i com és habitual en aquesta nit, es reforçarà la xifra d’operadors del 080 per facilitar l’atenció a aquelles persones que truquin per comunicar alguna incidència. El Centre de Gestió d’Emergències (CGE) també augmentarà el seu servei habitual.

Durant la nit, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, prestarà una major atenció a la zona forestal, perllongant el dispositiu de vigilància en aquest àmbit de la ciutat fins ben entrada la nit. En aquest sentit, el cos de salvament recorda el perill i la necessitat de col·laboració ciutadana per evitar el llançament de pirotècnia a prop de les zones forestals de la ciutat.

Els dies previs a la revetlla de Sant Joan, des de Protecció Civil de Barcelona, servei integrat al Cos de Bombers de l’Ajuntament, es treballa la prevenció per tal d’arribar a la celebració de la revetlla amb les millors condicions de seguretat.

Amb aquest objectiu, Bombers de Barcelona realitza tasques d’inspecció, control i autorització dels locals de venda de petards i de les casetes de pirotècnica i dels seus emplaçaments per assegurar que compleixin les mesures de seguretat corresponents.

Aquest any s’han autoritzat 166 punts de venda.

Una altra de les tasques que realitza el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) abans de la revetlla de Sant Joan és la d’establir les condicions mínimes per a realitzar fogueres al carrer. Els efectius de bombers també duen a terme les inspeccions corresponents a l’entorn de les fogueres per assegurar i garantir que no hi conflueixin circumstàncies de risc. ¡

Per tal de conscienciar a la ciutadania, s’ha dut a terme una campanya d’informació amb consells de prevenció per l’ús de la pirotècnia amb distribució de tríptics i cartells a les Oficines d’Atenció al Ciutadà, a les biblioteques, escoles bressol, escoles municipals de música i al Conservatori i a casetes de venda de pirotècnia, entre d’altres:

– No guardar cap article pirotècnic a les butxaques.
– Encendre el ble per l’extrem, perquè doni temps d’enretirar-nos.
– No posar mai la cara ni cap membre a sobre o davant de qualsevol article pirotècnic encès.
– Les candeles romanes que no estiguin proveïdes de mànec especial s’han de fixar en un forat, en un test amb terra o amb sorra per no cremar-nos.
– Els coets voladors no s’han de disparar mai agafats de la mà, ni amb la barnilla trencada, ni en un lloc amb risc d’incendi (a la muntanya, a llocs amb arbustos secs, etc.). S’han de disparar col·locats en una posteta, preparada convenientment amb armelles.
– Si l’article falla en encendre’l, no s’ha de tocar fins que no hagin passat 30 minuts. S’ha d’inutilitzar deixant-lo en remull durant una nit.
– No llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 m del bosc.
– Tancar les portes i finestres quan hi hagi focs d’artifici al carrer per evitar el risc que s’encengui l’habitatge.
– No s’ha de tallar el tro final d’una traca.
– Fixar bé les rodes d’artifici per evitar que cremin incontroladament.
– No llançar cap petard contra algú altre.
– Quan utilitzem focs artificials, hem de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
– No posar trons dins de totxanes ni ampolles perquè en explotar fan metralla que surt incontroladament.
– No tirar cap coet amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.
– Comprar els productes pirotècnics als establiments que en tinguin autoritzada la venda.

 

La Guàrdia Urbana garantirà una revetlla tranquil·la i segura

Per tal que la celebració de la revetlla es pugui celebrar amb les màximes garanties de seguretat i per minimitzar les molèsties i qualsevol perill per a les persones i els béns, públics o privats, la Guàrdia Urbana de Barcelona desplegarà un dispositiu a tota la ciutat els dies 23 i 24 de juny.

Els agents mantindran una especial vigilància a la zona centre, als llocs de gran concentració de persones i a l’àmbit de platges (districte de Ciutat Vella i Sant Martí).

Els principals objectius del servei a la resta de la ciutat seran reforçar la presència d’agents en aquells espais on es celebrin revetlles i s’encenguin fogueres. També es vigilaran els punts de venda d’articles pirotècnics fins a l’hora del seu tancament i es verificarà que la venda compleixi amb els requisits establerts, a més els agents també treballaran per evitar la venda no autoritzada de material pirotècnic. També es mantindrà especial atenció en els indrets on es trobin llocs amb llenya, fustes o materials emmagatzemats que puguin ser utilitzats per encendre fogueres sense autorització i a la zona forestal del Parc de Collserola (Sarrià – Sant Gervasi, Horta –Guinardó i Nou Barris).

Durant la nit de la celebració també s’establiran controls preventius d’alcoholèmia a tota la ciutat per prevenir possibles riscos en la conducció, es realitzaran els desviaments adients en aquelles zones on s’hagi previst la ubicació de fogueres autoritzades i s’evitaran els estacionaments a distancia suficient en aquests espais per evitar danys a persones o béns.

 

67 hores de servei de metro sense interrupció per la revetlla de Sant Joan

Com cada any per Sant Joan, divendres vinent, dia 23 de juny, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) donarà servei de metro durant tota la nit. Els trens circularan sense interrupció des de les 5 de la matinada de divendres, 23 de juny, fins a les 12 de la nit del dia 25 (és a dir, fins a la finalització del servei de diumenge 25), de manera que funcionaran de forma continuada durant 67 hores.

TMB també farà un desplegament especial de personal per atendre l’afluència d’usuaris que es desplaçaran en metro a la zona de platges i al centre de la ciutat per celebrar la revetlla. Per aquest motiu, es reforçarà la seguretat i protecció a les estacions del front marítim de la línia 4 (Ciutadella / Vila Olímpica, Barceloneta i El Maresme / Fòrum), a les cèntriques estacions de Catalunya i Urquinaona i també a la d’Espanya.





Paraules clau

revetlla de Sant Joan/